Golf 3 1.9 TDI - chłodzenie silnika

08 Cze 2010, 11:24

Witam.

Mam pytanie dotyczące Golfa 3 1.9 TDI z 1996r, z klimą i elektryką.
Mianowicie, posiadam auto już prawie rok i jeszcze nigdy nie włączyły mi się 2 wentylatory przy chłodnicy (powinny działać o ile wiem gdy silnik jest gorący, pomimo że silnik nie pracuje). Temp na termometrze w ciągu kilku minut stopniowo dochodzi do 90 C, a potem już się nie zwiększa, NIGDY. Ja co prawda auta nie katuje, rzadko dochodzę do 2,5tys obrotów.
I teraz pytanie, czy to normalne? Czy może jest tak, że zepsuty mam termometr na desce, czujnik który jest odpowiedzialny za włączenie wiatraków, albo coś jeszcze? Czy po prostu jeżdżąc spokojnie silnik się nie grzeje na tyle, że potrzebuje wiatraków?! Kolega ma starszego Golfa o 2 lata (też TDI), katuje go i mówi że często mu się włącza przy 110 C. I teraz nie wiem, lato się zbliża, szkoda by go przegrzać.
Byłbym wdzięczny za wytłumaczenie mi tego.
lucek_master
Nowicjusz

Miejscowość: Rzeszów

08 Cze 2010, 11:35

tak to jest normalne ;)
temperatura pracy 1,9 to 90-106 stopni, masz ciśnieniowy zamknięty układ chłodzenia, który jest bardzo wydolny ;) jak postoisz długo w korku to prawdopodobnie wentylator się włączy aby wymusić przepływ powietrza
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

08 Cze 2010, 11:46

Trochę mnie pocieszyłeś, ale sądząc po Twoim Nicku, zajmujesz się tym (pocieszaniem) :)
Przypominam, że kolega też ma 1.9 TDI 90km i mu się grzeje od czasu do czasu.
Ja nigdy nie miałem więcej niż 90 stopni (wg termometru na desce) i nigdy mi się wentylatory nie włączyły, robiąc te powiedzmy 25km w upalne dni.

Proszę, niech ktoś jeszcze się wypowie!
lucek_master
Nowicjusz

08 Cze 2010, 12:02

mam kilka golfów 3 ;) jedyny w którym notorycznie włączał się wentylator to był 2.9 WR6m z zabrudzoną chłodnicą :mrgreen:
reszta zachowywała/zachowuje się poprawnie :mrgreen:

błędnie konkludujesz ;) mój nick nie jest od "pocieszania" :mrgreen:
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

08 Cze 2010, 13:16

Obyś miał rację!!! :)
Dzięki za info.
Ale jak ktoś jeszcze chciał by się wypowiedzieć to proszę bardzo;)

[ Dodano: Wto Cze 08, 2010 16:44 ]
Naprawdę nikt?

[ Dodano: Sro Cze 09, 2010 10:24 ]
Może jednak?! ;)
lucek_master
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Volvo V40 Cross Country uterenowiony hatchback
    Podczas targów motoryzacyjnych w Paryżu, na stoisku Volvo oprócz Volvo V40 R-Design, zostanie zaprezentowane całkowicie nowe Volvo V40 Cross Country. Ten crossover wyróżnia się podniesionym o 40 mm zawieszeniem ...
    Toyota Avensis Verso (1995–2006)
    Znana również jako Toyota Picnic, Ipsum albo SportsVan, Toyota Avensis Verso doczekała się dwóch generacji. W założeniu była 6- lub 7-osobowym minivanem z dużym bagażnikiem. Samochodem rodzinnym, który ...