Golf 3 - Prędkościomierz i wyświetlacz kilometrów

28 Lis 2009, 10:07

Od pewnego czasu prędkościomierz w moim Golfie III zaczął czasami się wyłączać (spadał do zera) a licznik kilometrów w tym momencie wyświetlał jakieś znaczki i się wyłączał. Po chwili oba liczniki zaczynały znowu działać lecz taka awaria potrafiła się powtórzyć kilka razy w ciągu jazdy. Zauważyłem, że gdy się wyłączał i nie chciał z powrotem się włączyć to wystarczyło wejść na wyższe obroty i włączał się z powrotem. Teraz licznik w ogóle się nie włącza. Odkryłem, że żeby działał wystarczy podnieść lekko dźwignię hamulca ręcznego aby na desce zapaliła się czerwona kontrolka sygnalizująca że ręczny jest zaciągnięty - wtedy licznik działa (gdy kontrolka się pali).

przedstawiłem filmik który prezentuje mój problem:
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=yiTXZUPZERw[/youtube]
Ostatnio edytowany przez maniootek, 01 Gru 2009, 01:31, edytowano w sumie 1 raz
maniootek
Nowicjusz

• 29 Lis 2009, 11:41

Na początek sprawdz przewód czujnika prędkości,który idzie do licznika - musisz go przemierzyć,czy ma ciągłość i czy nie ma zwarcia do masy.Trzeba też sprawdzić płytke z licznka,czy nie jest uszkodzony obwód drukowany - może być przepalony lub przerwany.Zerknij równiez na styki w kostce na liczniku,czy nie jest nadpalony.
    Ostatnia wersja,to uszkodzenie czujnika prędkości lub jakiś błąd w oprogramowaniu sterowania silnikiem.Ale jeżeli uszkodzony byłby sam czujnik lub stało się coś z oprogramowaniem,to powinna zaświecić się kontrolka sterowania silnikiem.
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000