Golf 3, problem z elektryką

22 Cze 2013, 12:37

Witam.
Mam pewien problem i chciałabym uzyskać rady od kogoś ogarniętego w temacie, bo ja coś kumam, ale nie na tyle, żeby sama to rozwiązać. A boję się jechać do pierwszego lepszego mechanika, żeby skasował mnie na więcej niż auto warte.
Pacjent, Golf 3. Dużo mechaniki już wymienionej ze względu na ciągłe problemy z odpalaniem. Jednak po kilku stówkach (pfff, "kilku"...) winowajcą okazał się immobiliser. Został usunięty. Elektryk wspomniał o pajęczynie kabli pod dechą, czyli jest już tam dość przekombinowane. Z poprzednim właścicielem nie ma co o tym dyskutować, jest to w pół niemiec i ma swoje racje, golf to igła. Kilka miesięcy temu po raz pierwszy pojawił się dość dziwny problem. Pół godziny po zgaszeniu silnika chciałam go odpalić i nie kręcił wcale. Jakby rozrusznik się zawiesił. Radio wyłączało podgrzewanie szyb i na odwrót. Na popych odpalił i już wszystko było w porządku, łącznie z radiem. Do tej pory zdarzyło się tak może 3 razy. Jednak największym cyrkiem, jaki się dzieje są migacze. Przy odpalonym silniku, gdy wciskam hamulec nie działają. Dopiero kiedy puszczę, zaczyna migać. Przy zgaszonym silniku migaczami załączam pozycyjne. Lewym lewe, prawym prawe. Dodatkowo przy zgaszonym naciskając hamulec załączają się pozycyjne, a kiedy wyciągnę kluczyk ze stacyjki i wcisnę hamulec- zaczyna piszczeć. Manetka kierunkowskazów była już wymieniana ze względu na zwarcie i wyłączanie się świateł podczas jazdy. Gdyby miał ktoś pomysł co i jak sprawdzić, bardzo proszę o mały instruktaż.
Ewentualnie, gdyby znalazł się ktoś z okolic Krakowa, kto byłby chętny pomóc, było by to mile widziane. ;)
Netka
Obserwowany

Prawo jazdy: 05 01 2012
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: VW Golf Mk3
Silnik: 1.4 CL 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1994

22 Cze 2013, 18:56

Popraw masy. W lampach, przy karoserii itd.
kamil638
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wrocław
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Mercedes w210
Silnik: 2.9 td
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1999

23 Cze 2013, 12:24

Netka napisał(a):Elektryk wspomniał o pajęczynie kabli pod dechą, czyli jest już tam dość przekombinowane

Ja bym się skłaniał skolegować z jakimś znajomym elektrykiem, który doprowadzi instalację elektryczną do ładu. Nie tylko pod dechą.
Netka napisał(a): Przy odpalonym silniku, gdy wciskam hamulec nie działają. Dopiero kiedy puszczę, zaczyna migać

Tutaj skłaniałbym się do tej masy, o której wspomniał kolega wyżej. Należałoby sprawdzić żarówką 21W/12V masę przy lampach. Nie miernikiem, tylko żarówką. Jak elektryk będzie kumaty, to będzie wiedział dlaczego.
Netka napisał(a):Przy zgaszonym silniku migaczami załączam pozycyjne. Lewym lewe, prawym prawe.

Tutaj wydaje mi się, że jest wszystko ok - jest to funkcja modułu komfortu jak dobrze pamiętam i służy to do tego, że jak stoi się samochodem jak jest ciemno na poboczu, to nie trzeba włączać wszystkich 4 świateł pozycyjnych, tylko włącza się 2 światła - te które są od strony ulicy.
Generalnie należałoby zacząć od wspomnianej masy przy tylnych lampach oraz sprawdzić złacza i przewody przy tych lampach. No i ogarnąć tą rozwaloną elektrykę.
JA mieszkam w Tychach, a więc niestety troszkę daleko, a autko napewno będzie trzeba zostawić na kilka godzin, jak nie dłużej. Ale zapewne znajdziesz kogoś bliżej.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Rok produkcji: 2000

24 Cze 2013, 11:15

Dzięki wielkie za odpowiedzi. Mam w takim razie jeszcze jedno pytanie, bo nie jestem elektrykiem- tak więc ile mogło by kosztować doprowadzenie elektryki do ładu? Myślałam o tym już wcześniej ale nie wiem na jaką kwotę się szykować, a nieznajomi mogą sobie trochę policzyć. Zwłaszcza widząc babę.. ;) Gdyby ktoś był chętny podjąć się takiej zabawy to może i nawet Tychy nie byłyby złe..
Netka
Obserwowany

Prawo jazdy: 05 01 2012
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: VW Golf Mk3
Silnik: 1.4 CL 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1994

26 Cze 2013, 09:36

Muślę, że samo uporządkowanie przewodów nie będzie cię dużo kosztować. Odwiedz kilku elektryków i popytaj o cenę.
A może masz jakiegoś znajomego w pobliżu, który zajmuje się elektryką? Nie koniecznie musi to być elektryk samochodwy.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Samochodowe SPA czyli porządna kąpiel dla auta
    "Kierowcy, bądźcie dla nas dobrzy szczególnie na wiosnę" to byśmy usłyszeli gdyby samochody umiały mówić, z takim apelem zwróciłyby się do swoich właścicieli. I poprosiłyby ich o porządną kąpiel. Zimą ...
    Wypadek czy kolizja? Zatrzymaj się, pomyśl i pomóż
    Jeżeli w zdarzeniu drogowym ucierpiały jedynie pojazdy – to znaczy, że doszło do kolizji. Jeżeli jednak poszkodowani zostali ludzie – mamy do czynienia z wypadkiem. Jak powinni zareagować uczestnicy i świadkowie ...