Golf 4 1.4 16v AXP - wał, pompa, kontrolka ciśnienia

03 Wrz 2018, 18:11

Witam,
Czytam i czytam, szukam i szukam no i nic. Liczę na Waszą pomoc ewentualnie sugestie.
Golf 4 1.4 16v AXP - silnik pracuje równo, nie kopci, nie bierze oleju - gdzieś po przejechaniu 15 km zaczęła świecić się kontrolka ciśnienia oleju, wymieniłem czujnik i sprawdziłem napięcie na wtyczce, wszystko ok. Problem nie zniknął więc do mechanika - małe ciśnienie na cylindrach, luz osiowy wału, pompa trochę przytarta, ślady na wale przy panewce oporowej. Wymieniłem wał, panewki, pompę olejową i znów to samo. Podpowiedzcie co robić? Szukać nowego silnika o tym samym kodzie, czy może być inny z elektronicznym EGRem (taki mam)?
Z góry dziękuję i pozdrawiam
rzabik
Nowicjusz

Prawo jazdy: 19 06 2000
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Golf 4
Silnik: 1.4 16V AXP 75km
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2000

04 Wrz 2018, 10:38

rzabik napisał(a):Wymieniłem wał, panewki, pompę olejową i znów to samo
Znów słabe ciśnienie oleju?
Sprawdzałeś jakie jest pomijając czujnik oleju?

Czy smok oleju jest całkowicie drożny?
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

04 Wrz 2018, 13:31

Na zimnym silniku było 3 bary i spadało, smok drożny
rzabik
Nowicjusz

Prawo jazdy: 19 06 2000
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Golf 4
Silnik: 1.4 16V AXP 75km
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Instalacje gazowe II generacji
    Ten typ instalacji gazowej, podobnie jak wcześniejszy, wykorzystuje zmienne warunki podciśnieniowe, pozwala już jednak na regulację składu mieszanki. Instalacja ta przeznaczona jest dla starszej generacji silników, ...
    Historia sukcesu: Napęd na cztery koła quattro
    Napęd na cztery koła quattro opracowany przez Audi, to kamień milowy w historii motoryzacji. W roku 1980, żaden inny producent nie był w stanie zaproponować równie szybkiego i lekkiego napędu na cztery koła przeznaczonego ...