Golf 4 - falujące obroty

12 Wrz 2016, 11:31

Problem polega na tym:
Zapalam autko, nie gasnie ale tak jakby sie dlawil leciutko na biegu jalowym, cos jakby leciutko obroty falowaly. Ale jak wlacze KLIME to juz gorsza sprawa bo zaczynaja mocniej falowac obroty i nieraz auto gasnie.
Byłem u mechanika wykryl:
-Usterka regulacji biegu jalowego.
-Wypadanie zaplonu
-Zaplon cylindra drugiego wypada tez
-Nieprawidlowy sygnal spalania z czujnika stukowego

Czy ktos mi moze przyblizyc co moze byc do wymiany/naprawy?
mocarz
Nowicjusz

Prawo jazdy: 17 09 2013
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Nie mam

04 Paź 2016, 12:03

mocarz napisał(a):Zapalam autko, nie gasnie ale tak jakby sie dlawil leciutko na biegu jalowym, cos jakby leciutko obroty falowaly. Ale jak wlacze KLIME to juz gorsza sprawa bo zaczynaja mocniej falowac obroty i nieraz auto gasnie.
Normalny objaw ponieważ sprężarka klimatyzacji obciąża silnik na biegu jałowym i wtedy problem zaczyna się nasilać.

mocarz napisał(a):Byłem u mechanika wykryl:
-Usterka regulacji biegu jalowego.
-Wypadanie zaplonu
-Zaplon cylindra drugiego wypada tez
-Nieprawidlowy sygnal spalania z czujnika stukowego
W pierwszej kolejności do sprawdzenia świece (jak nie pamiętasz kiedy były wymieniane to je wymień).

Jaki masz silnik w tym golfie?
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

04 Paź 2016, 12:55

Witamy,
W przypadku klasycznego silnik benzynowego VW należy zacząć od sprawdzenia świec zapłonowych przewodów wysokiego napięcia i cewki zapłonowej.
Uszkodzone elementy wymienić i dokonać adaptacji przepustnicy, która odpowiada za obroty biegu jałowego.
Błąd czujnika spalania stukowego pojawia się prawdopodobnie z powodu wypadania zapłonów.
AutoConrad
Aktywny

Miejscowość: Warszawa
Auto: różne marki
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czym się różnią alufelgi od felg stalowych?
    Felgi stanowią jeden z istotnych elementów wizualnych i technicznych każdego pojazdu. Wybór między alufelgami, a modelami stalowymi nie sprowadza się tylko do estetyki – różnice między nimi obejmują ...
    Uwaga rower
    Kiedy sezon rowerowy w pełni, warto wiedzieć parę rzeczy. Tym bardziej, że niektóre przepisy pozwalają rowerzystom na zbyt wiele, co naraża samego rowerzystę na niebezpieczeństwo. Ale to jest właśnie Polska - ci, którzy ...