Golf 4 stukanie z prawej strony samochodu przy kole + wibracje

02 Kwi 2020, 14:57

Witam, mam problem z moją czerwoną strzałą, mianowicie Golf 1.9 TDI 90KM. Coś stuka przy prawym kole i z biegiem prędkości stuka coraz szybciej, czego to może być wina? Co sprawdzić w pierwszych kolejnościach? Przeguby ostatnio wymieniane więc wątpie że problem leży po ich stronie. Do tego przy dużych prędkościach od 100km/h cały samochód zaczyna mocną wibrować i z biegiem prędkości te wibrację też narastają, wcześniej też niby wibrowało ale przy większych prędkościach - 160km/h
Prosiłbym bardzo o pomoc
Pozdrawiam i z góry dziękuję.
dawco998
Nowicjusz

02 Kwi 2020, 18:37

Jak lekko skręcisz w lewo lub w prawo to stuka cały czas tak samo? Wibracje mogą być od przegubu, czy np. krzywej półosi.
dawco998 napisał(a):Przeguby ostatnio wymieniane więc wątpie że problem leży po ich stronie.
Ale wymieniłeś przeguby wewnętrzne i zewnętrzne?

Stuka przy przyspieszaniu, hamowaniu i jednostajnej jeździe? Jest tu jakaś zależność czy nie ma?
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

02 Kwi 2020, 19:11

Wymieniany był przegub wew.
Nie ma żadnej zależności, po prostu stuka ciągle z biegiem kręceniem się kół. Jest lekki luz przy poruszaniu oponą prawo lewo (poziomo) na podnośniku.
dawco998
Nowicjusz

03 Kwi 2020, 09:13

Witam, okazało się że tylnia opona była też zjechana, że aż drut wychodził :D wiec to prawdopodobnie było przyczyną dziwnego stukania..
Teraz martwią mnie tylko te wibrację wcześniej tak jak mówiłem występowały przy większych prędkościach, teraz problem się znacznie nasilił i przy prędkościach 120km/h tak telepie, że czuję jakbym miał odlecieć zaraz
dawco998
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Renault EZ-ULTIMO to samochód autonomiczny
    Warszawa posłużyła jako sceneria do dla filmu promocyjnego oraz realizacji sesji zdjęciowej najnowszego samochodu autonomicznego Renault EZ-ULTIMO, oficjalnie pokazanego po raz pierwszy na Salonie Samochodowym w Paryżu. W ...