GOLF 4 TDI 115 KM 1999r Brak mocy i przyśpieszenia

07 Paź 2014, 16:28

Jestem w posiadaniu GOLFA IV 115 KM. Kupiłem go w komisie niby wszystko ładnie cacy ale kupując go miałem wrażenie że jest lekko mułowaty teraz po jakiś 2 miesiącach użytkowania samochód przestał reagować na gaz jego maksymalna prędkość to 100 km/h a przyśpieszenie na poziomie malucha. Dodam że jak go kupiłem to strasznie kopcił sprzedający tłumaczył się tym ze była robiona turbina i że przy pracy dostało się do niej trochę oleju. Ale sam fakt że jak nim wracaliśmy to kopcił niemiłosiernie aż kapało z rury. Może ktoś wie co może być przyczyną takiego muła ?
Proszę o rade bo mam zamiar postawić do mechanika go w najblizszym czasie a nie chce by mnie naciągnął.
Wiecie jacy są mechanicy w tych czasach

Z góry dzięki !!
Meszanik
Obserwowany

Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: VW GOLF IV
Silnik: TDI 115 KM
Paliwo: Diesel
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

07 Paź 2014, 20:49

Prawdopodobnie skończył się żywot silnika.
Kupiłeś wraka.
Najbardziej opłacalna będzie wymiana silnika bo remontować się nie opłaca.
Ostatnia kupowaliśmy z znajomym A3 1.9TDI 90KM.
Jedna nie chciała przyspieszać cały czas się dławiła, dymiła i tak ciągle.
A jedna szła jak rakieta nie dymiła.
A więc jeśli moje słowa się potwierdzą to najbardziej opłacalna będzie wymiana silnika.
Bo nie opłaca się remontować.
Pozdrawiam.
DamianCAR
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 6
Miejscowość: Warszawa
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: E36, Opel Vectra C
Silnik: m50b25, 2.0T + LPG

08 Paź 2014, 14:56

ja raczej jestem optymistą i nie sądze by silnik był zarżnięty. Wydaje mi się że albo pompowtryski siadły albo przepływomierz obstawiam jedno z tych dwóch. Ale zobacze co mechanik powie w piatek.
Meszanik
Obserwowany

Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: VW GOLF IV
Silnik: TDI 115 KM
Paliwo: Diesel
Rok produkcji: 1999
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota FT-86 Concept
    Po ponad roku domysłów i plotek, na Tokyo Motor Show 2009 Toyota pokazała coupe FT-86 Concept, opracowane we współpracy z Subaru. Spadkobierca tylnonapędowej legendy driftu – Corolli AE86 – otrzymał ...