GOLF 5 GTI - kontrolki palą, akumulator dobry brak reakcji rozrusznika

09 Gru 2018, 10:59

Witam

Spotkal mnie problem mianowicie po krotce opisze o co chodzi:

Golf 5 GTI EDT 30 skrzynia DSG

Problem polega na tym iz po myjni recznej auto przestalo reagowac na kluczyk przekracam na zaplon i cisza kontrolki nie przygasaja swiatla swieca ale kompletnie nie chce zakrecic rozrusznikiem.

Dodam iz akumulator Ok
Rozrusznik na krotko odpala auto bez problemu
Wymieniona kostka stacyjki

Wszystkie bezpieczniki Ok

Po podlaczeniu do komputera pokazuje jedynie - sporadyczny brak zasilania 30 nie wiem o co chodzi kompletnie

Prosze o jakies sugestie do czasu wjechania na myjnie auto dzialalo bez zarzutu a czy jest jakis przekaznik odpowiedzialny za rozruszniki jezeli tak to jaki ma nr?

Z gory dziekuje
FilipKaja
Nowicjusz

09 Gru 2018, 19:38

Błąd sugeruje, że na listwie o numerze 30 ( w starych samochodach pod numerem 30 był pin przekaźnika styku roboczego ) nie ma napięcia z aku. A to sugeruje, że między aku a stacyjką jest jakiś bezpiecznik i on jest przepalony. Ewentualnie jest coś gdzieś luźne. Myjnia może być powodem, ale niekoniecznie - może to być czysty przypadek. Wiele razy dzieje się tak, że wyjeżdża się z domu, auto odpala bez problemu, a po jego wyłączeniu nie można już uruchomić.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

09 Gru 2018, 22:01

Wszystkie bezpieczniki są OK więc muszę szukać czegoś innego może jakiś przewód
FilipKaja
Nowicjusz

10 Gru 2018, 10:21

Jeżeli dobrze pamiętam jest jeszcze przekaźnik rozrusznika. sprawdz, czy działa.
Kolejna rzecz, to czujnik w skrzyni - jak masz skrzynię na np. R czy D, to też rozrusznik nie będzie ci działał. Może warto szukać w tym kierunku?
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

10 Gru 2018, 10:26

Mam taki błąd napięcie zasilania usterka w obwodzie elektrycznym 50
FilipKaja
Nowicjusz

10 Gru 2018, 19:42

Mam taki błąd nie mam po przekręceniu kluczyka w stacyjce wzbudzenia rozrusznika prąd nie idzie
FilipKaja
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
    Lexus zrobił crossovera UX 250h z… czekolady
    Czy samochód może być słodki? Ależ oczywiście. I do tego wcale nie musi być filigranowym hatchbackiem. Wystarczy, że zostanie zrobiony z czekolady. Właśnie taki jest wyjątkowy UX 250h, którego Lexus stworzył ...