Golf 5 zawieszenie

05 Wrz 2016, 16:22

Czy ktoś z Was ma jakiś pomysł co może być przyczyną dźwięku podobnego do uszkodzonej tulei stabilizatora (takie charakterystyczne chrobotanie na nierównościach), ale nie jest to ten element. Mam taki dźwięk kiedy wjadę w jakąś większą nierówność. Chodzi o prawy przód. Generalnie zawieszenie jest w porządku, żadnych luzów (było 3 dni temu sprawdzane na przeglądzie technicznym). Nie wiem już co to może być ale naprawdę jest to irytujące a nie mogę w żaden sposób zlokalizować tego elementu.
vatran
Nowicjusz

Prawo jazdy: 11 12 2008
Auto: VW Golf 5
Silnik: 1.4 TSI 170 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2006

20 Paź 2016, 18:40

Sprawdzałeś gumy i odboje amortyzatora? Łożyska McPhersona masz w dobrym stanie?
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1999

20 Paź 2016, 20:28

przy tym to moze byc tak naprawde wszystko bo, za bardzo ten dzwiek nie jest zrozumiały, sprawdz całe zaiweszenie z przodu, sworznie , tulejki , amorki tak jak pisal wyzej, koncówki kierownicze no i drazki, bo to moze byc z tego tak naprawde wszystko, no i tak samo jak gówne mocowania na amortyzatorze,
kowalek56
Nowicjusz

Auto: NIe mam

21 Paź 2016, 09:18

Tak sobie jeszcze myślę, że możesz kogoś poprosić żeby trochę po naciskał stronę która skrzypi i wtedy możesz posłuchać skąd dochodzi dźwięk. Najlepiej by to było jednak robić na kanale.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1999

21 Paź 2016, 17:46

jezeli skrzypi, to pewnie tuleje stabilizatora, wyjmij je i posmaruj tulejki i stabilizatorem jakis smarem w sprayu
kowalek56
Nowicjusz

Auto: NIe mam

24 Paź 2016, 17:46

Panowie, dzięki za propozycje, sprawdziłem tak jak proponowaliście i jednak okazało się, że to.... tuleje wahacza po stronie pasażera. Dodatkowo jedna z nich była zamontowana tylko na 2 śrubach.
vatran
Nowicjusz

Prawo jazdy: 11 12 2008
Auto: VW Golf 5
Silnik: 1.4 TSI 170 KM
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2006
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Honda CR-V 2.0 i-MMD Hybrid - test spalania
    Rzeczywiste średnie zużycie paliwa w teście What Car: 5,43 l/100 km Główne zalety nieco mniejszej od RAV4 Hondy CR-V Hybrid to wysoki komfort podróżowania, dużo przestrzeni dla pasażerów i oczywiście ...
    Opony letnie, czyli ogumienie, którego potrzebujesz
    Mechanicy zalecają, aby w momencie gdy średnia dobowa temperatura powietrza osiąga więcej niż 7 stopni Celsjusza, zakładać w pojazdach opony letnie. Sprawdźmy, jakie cechy opon letnich sprawiają, że warto to robić i czemu ...

25 Paź 2016, 07:35

W takim razie wystarczy dokręcić, no chyba że tuleja jest na tyle krzywa i zużyta że i to nie pomoże, wówczas polecam po prostu wymienić na nową, gdzie koszty kupna nie są wysokie, akurat ta część dosyć szybko się zużywa przy naszej jakości dróg.
Salko
Aktywny

Auto: Seat Leon
Silnik: 1.8
Rok produkcji: 2001