Golf 6 2.0 TDI opinia

25 Mar 2024, 16:43

Ja się pytałem co tu jest "zadbanego"? Że ktoś dwumasę wymienił bo się jeździć nie dało? Auto jak auto
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

25 Mar 2024, 16:44

Gain napisał(a):No to że nie każdy tak trzyma się prawideł, że jak mało jeździ i jakieś tam widełki km to tylko benzyna i też to że jak dobry egzemplarz w ropie jest to się kupuje itd. Jak widać ktoś szukał prostej benzyny a zakupił diesla można?

A wiesz co to jest ryzyko przy starym aucie ? Zgadnij czemu ja nie jeżdżę dieslami skoro szanuje kasę i robię 80k.km.rocznie ?
Czy jak u mnie w rodzinie ktoś zrobił dieslem Subaru (najgorszym d.na rynku) 150k.km.bez dotykania to mam go polecać ?

Gain napisał(a):To co ma wymieniać dobre części na nowe? Najlepiej ma oryginały a ma wkładac zamienniki?

Ty wiesz co to znaczy serwisowanie starego diesla? Ty myślisz że podpinasz kompa i komp Ci mówi co masz kupić ?
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

25 Mar 2024, 16:58

franccc napisał(a):Ja się pytałem co tu jest "zadbanego"? Że ktoś dwumasę wymienił bo się jeździć nie dało? Auto jak auto

Po wymianie dwumasy, rozrządu, nowe zaciski, tarcze, klocki, brak korozji co jeszcze byś chciał do tego?

90% aut jak się sypie dwumas to się jeździ do upadłego, tarcze, klocki jeszcze czas, opony 10 lat mają i są ok etc.
Gain
Nowicjusz

Auto: Audi A6 C7
Silnik: 2,0 TFSI 252 KM
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2016

26 Mar 2024, 08:26

Gain napisał(a):90% aut jak się sypie dwumas to się jeździ do upadłego, tarcze, klocki jeszcze czas, opony 10 lat mają i są ok etc.

O co Ci chodzi? Sam sobie zaprzeczasz.

To jak już obliczasz procenty to w których autach szybciej poleci dwumasa ? On vs pb? W których autach procentowo nie ma dwumasy ? on czy pb ? W których autach wtryski kosztują 3k a nie np. 500zł i szybciej się zużyjá ? Pb czy on ? W których autach za wyjęcie wtryskiwacza trzeba zapłacić 300-400zł przy częstym uszkodzeniu wtryskiwacza ? On vs pb? W których autach procentowo są dodatkowe czujniki, urzádzenia typu świece żarowe ich moduły, dpfy czujniki wokół dpfu itd w on/pb ? W których autach .... Mam dalej wymieniać ?

I tu nie chodzi o to czy da się to naprawić tylko o to że trzeba to przełożyç na oszczędność w spalaniu a nie pisać jsk 15letni fanboj diesla że wszystko jest ok.i okrasić cyferkami z prospektu.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe

26 Mar 2024, 09:00

Gain napisał(a):Po wymianie dwumasy, rozrządu, nowe zaciski, tarcze, klocki, brak korozji co jeszcze byś chciał do tego?
Rozrząd się wymienia w określonym z giry terminie, dwumasę się wymienia kiedy się zużyje, hamulce się wymienia kiedy się zużyją. Może cię to zdziwić ale niektórych elementów w aucie nie da się olać i jeśli ich nie zrobisz to jeździć się po prostu nie da. Dwumasa 40 tysięcy temu wymieniona? Przecież bez problemu można było ją do tej pory zarżnąć

90% aut jak się sypie dwumas to się jeździ do upadłego, tarcze, klocki jeszcze czas, opony 10 lat mają i są ok etc.

A skąd wiesz do jakiego momentu to jeździło?
Samochód ma 14 lat więc akurat opony ktoś po tych 10 wymienił i co w tym dziwnego?
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

26 Mar 2024, 18:43

franccc napisał(a):Rozrząd się wymienia w określonym z giry terminie, dwumasę się wymienia kiedy się zużyje, hamulce się wymienia kiedy się zużyją. Może cię to zdziwić ale niektórych elementów w aucie nie da się olać i jeśli ich nie zrobisz to jeździć się po prostu nie da. Dwumasa 40 tysięcy temu wymieniona? Przecież bez problemu można było ją do tej pory zarżnąć

Ale co z tego że rozrząd wymienia się przy określonym z góry terminie, jak nikt tego nie robi? lub prawie nikt? Olej też się wymienia co roku albo co 15 tys km czy tam 10 a sporo kierowców odpuszcza bo mało km robi?
Myślisz że co każdy kierowca chodzi z suwmiarką i sprawdza grubość tarczy i wymienia?
Te rzeczy się zużywają ale to nie jest opona że padnie na drodze i laweta, więc jeździ się długo, długo.

Jakoś wątpie w to że ktoś przy 200 tys zarżnął dwumasę tak że się nie dało jeździć, to co gumę palił?
Do 150-160 tys to jest jak nówka przeważnie, to jest zwykły silnik seryjny który ma raptem 300 Nm a nie 500 czy 600

Ogólnie żyjecie w innym świecie, w PL naprawia się auta jak staną na drodze albo nie odpalają, więc nikt nie wymienia opon bo mają 6 lat, albo tarcz czy klocków bo już są nieco zużyte.
Jest spychologia - nowy właściciel sobie zrobi itd.

Nie zdziwię się jak dla kolegi wyżej glinkowanie nadwozia to nic nadzwyczajnego, każdy to robi raz na 2-3 lata :mrgreen:
Gain
Nowicjusz

Auto: Audi A6 C7
Silnik: 2,0 TFSI 252 KM
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2016
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Toyota Yaris GRMN
    Był marzec 2017 roku. Toyota Yaris WRC zdążyła już pokazać, na co ją stać, wygrywając Rajd Szwecji i docierając do mety jako druga w Rajdzie Monte Carlo. Wtedy na Salon Samochodowy w Genewie wjechał Yaris GRMN. Rasowy hot ...

26 Mar 2024, 19:27

Panowie, proszę zakończyć temat niuansów serwisowych. Nie tego dotyczy temat
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG