Golf czy octavia

12 Gru 2014, 21:27

Witam

Przymierzam się do kupna nowego samochodu na wyprzedażach roczników. Zastanawiał się między Skoda Octavia III kombi a Volkswagen Golf Variant VII. Ceny są bardzo podobne około 73 tys. Wymiary auta również bardzo zbliżone - Octavia trochę większa.
Co do części w samochodzie. Czytałem, żę Golf i Ostavia są zrobione na tych samych częściach, płycie podłogowej itd. Różnica jest w marce oraz Golf jest trochę droższy.
Czy ktoś może mi podpowiedzieć, który samochód wybrać?
Samochód będzie wykorzystywany na dojazdy do pracy około 70 km plus wypady rodzinne - musi zmieścić wózek. Samochodem również będzie jeździła żona - może ktoś napisze którym samochodem lepiej się jeździ kobietom? .
Proszę o pomoc
krzy
Nowicjusz

Auto: nie mam

12 Gru 2014, 21:33

krzy napisał(a):Zastanawiał się między Skoda Octavia III kombi a Volkswagen Golf Variant VII.

dlaczego tylko te? po co przepłacać za znaczek i marne wyposażenie? w dodatku silniki to badziew, który siada na gwarancji... Daj sobie spokój z tymi markami, dobrze radzę :yes:
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

12 Gru 2014, 21:35

Popieram dzide. Rozpisywać się nie będę, wiele razy było na forum pisane dlaczego jesteśmy na nie.
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

12 Gru 2014, 22:50

W takim razie jakie inne proponujecie samochody?
krzy
Nowicjusz

Auto: nie mam

12 Gru 2014, 22:51

Z podobnymi parametrami ale nieporównywalnie lepszym silnikiem- Astra J 1.4 TURBO 140KM :yes:
Spalanie mniejsze niż w TSI
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

12 Gru 2014, 23:04

Napisz jakie to wersje masz wybrane to dodamy coś z lepszym wyposażeniem i silnikiem w tej cenie i wcale nie gorszym jakościowo.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

12 Gru 2014, 23:24

Ja bym spojrzał na ceed'a i focusa, ponieważ wszedł nowy model więc na przedlift będą spore promocje. Jestem również fanem mazdy 3 która dostaniesz w tej cenie tylko że będzie bida. Jak mam być szczery to dla mnie cennik i skłonność do promocji w maździe jest kompletnie bez sensu. Bo dawać za kompakta ponad 80 tysi żeby jakoś to było wyposażone to dla mnie pomyłka. Możesz równeiż rozważyć peugeota 308. Byłem, jeździłem, całkiem przyjemne autko.Ale tu tylko diesel. Ewentualnie civic jeszcze. Możliwe że żadne z tych aut nie będzie miało przyspieszenia jak 1.4 tsi by vag ale coś za coś
Potrzebujesz jakiejś informacji o Peugeocie 307 lub mondeo mk4? Napisz na priv a postaram się pomóc :)
tomek70
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Łódź
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Ford Mondeo mk4
Silnik: 2.3 161
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2008