Golf, Ibiza czy Astra? co wybrać - dylemat :)

26 Maj 2010, 17:20

Siema. Po wakacjach na pewno jakieś auto kupię, nie wiem dokładnie jeszcze ile będę miał gotówki, ale myślę że z 13tys albo trochę więcej.

Po głowię chodzą mi te 3 auta:

Golf 4 - 1.6 benzyna, bo diesla dobrego w tej kwocie nie znajdę

Ibiza II FL- tutaj już bym się skłaniał ku ropniakowi, jakieś TDI 90 lub 110KM

Astra II - też mi się podobają no i cenowo atrakcyjne

Na forum golfa czytałem, że te modele z silnikami 1,6SR dosyć awaryjne, skrzynie padają, biorą olej... pisali mi żeby brać 2.0 bo spalanie takie samo, więcej mocy i silnik solidniejszy.
Golfy ogólnie drogo stoją, na dobry rocznik 98 już trzeba mieć te 13-14tys.

Ibizy znowu w porównaniu do golfa młodsze i tańsze, w dodatku diesle można już przebierać w tej kwocie. Tylko autko trochę małe, ale jako że jeżdżę przeważnie sam to nie wielki problem.

A coś na temat Astry możecie powiedzieć? Bo wizualnie mi się podobają, ładna felga i autko robi wrażenie. Np takie coś znalazłem [link do oferty na Allegro wygasł]
Trochę podejrzany ten przebieg, ale ogólnie taka furka by mi się podobała.
Tylko jak tam się sprawują te astry?
Lepszy diesel czy benzyna?

Czekam na rady :)
Ostatnio edytowany przez Korczus, 26 Maj 2010, 20:37, edytowano w sumie 1 raz
Korczus
Początkujący

Miejscowość: Leszno

26 Maj 2010, 17:33

Nie podoba mi się zbytnio :) A wygląd liczy się dla mnie tak samo jak bezawaryjność. Będę wybierał z 3 w/w ;)
Korczus
Początkujący

26 Maj 2010, 18:38

Ja bym z tej trójki wybrał Astre,zresztą zostaw sobie 1-2tys.zł na pakiet startowy i jakieś duperele.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

26 Maj 2010, 20:35

Astre w jakim silniku? Benzyna czy diesel? Te 100koni musi mieć. Tak przeglądałem ogłoszenia to benzyniaki można znaleźć za te 10-11k, z dieslem już gorzej...

A tak jak mówisz, musiał bym jeszcze trochę kasy zostawić na opłaty i filtry itd..
Korczus
Początkujący

26 Maj 2010, 20:39

za 13k szukaj astry
a diesel czy benzyna to juz zalezy co Ci sie trafi :smile:
pzdr
Pawlo
Zaawansowany

Miejscowość: Bolesławiec

26 Maj 2010, 22:30

Raczej bena bo diesla dobrego to niewiem czy znajdziesz.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Luxury Sedans, Midsized - Audi A6
    Czasopismo "Consumer Reports" ogłosiło Audi A6 najlepszym samochodem w kategorii luksusowych sedanów średniej wielkości - "Luxury Sedans, Midsized". Redakcja magazynu oceniała właściwości jezdne, jakość wnętrza, zużycie ...

27 Maj 2010, 17:29

paaweell mógłbyś podać bezpośredni link z allegro bo coś wejść nie mogę ;/
Korczus
Początkujący

27 Maj 2010, 19:19

Ten link nie prowadzi do allegro - to spam a kolega paaweell stara się o bana.
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2013

27 Maj 2010, 19:26

Korczus napisał(a):paaweell mógłbyś podać bezpośredni link z allegro bo coś wejść nie mogę ;/

Bo ten link nie prowadzi do allegro tylko do strony jaką kolega reklamuje tutaj co jest zabronione regulaminem starając się tym samym o bana.

Czy diesel czy benzyna to zadaj sobie pytanie zasadnicze: jaki przebieg robisz rocznie?
Jeśli > 18-20 tyś to diesel a jeśli mniej to benzyna i ewentualnie dobrą LPG do niego.
Do Astry polecałbym jednak benzynę, jest w czym nawet wybierać i zasadniczo wszystkie bardzo dobrze znoszą gaz oczywiście porządnie założony i dobrej firmy, a jak już diesla to raczej tylko te Isuzu jak problemów nie chcesz mieć.
stasiowski121
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Podkarpacie
Auto: VW T4/Audi 80 B4/Passat B3
Silnik: 2.5 TDI AXG
Paliwo: Diesel
Typ: Van
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997

27 Maj 2010, 20:21

W sumie to jeżeli sam jezdisz i chcesz naprawde ekonomicznie jeździć i nie zależy Ci zbytnio na miejscu jakie dysponuja te samochody to poleciłbym Ibize w diselku jest to naprawde trwały a w dodatku bardzo ekonomiczny samochodzik no i sylwetka chyba nie zaprzeczysz tez jest niczego sobie.
dziupla
Nowicjusz

Miejscowość: dulcza mała

27 Maj 2010, 20:55

No właśnie nie jeżdżę dużo, z 10tys rocznie to jest maks, głównie miasto i okolice, trasy bardzo rzadko, dlatego biorę pod uwagę benzyniaka.

Przeważnie jeżdżę sam, ewentualnie z pasażerem ale tak żeby całe auto pełne czy jakieś bagaże to raczej nie, więc nie musi to być duże 5 drzwiowe auto.

Wszystkie te 3 autka mi się podobają, ale chyba najłatwiej będzie mi kupić Astrę za te pieniądze :)
Korczus
Początkujący

27 Maj 2010, 21:04

no to jak taki roczny przebieg i tylko miasto to diesel nie jest dla Ciebie :wink:
pzdr
Pawlo
Zaawansowany

Miejscowość: Bolesławiec

27 Maj 2010, 21:14

Przy takich przebiegach to tylko benzyna.
Barol
Awatar użytkownika

28 Maj 2010, 16:48

Racja racja jezeli nie robisz dużych przebiegów to jak najbardziej możesz rozpatrzeć opcję benzyniaka i w sumie to najwiekszy wybór bedziesz miał w Asterce do wyboru do koloru i do kasy Twojej też się dostosuje :lol: Pozdro
dziupla
Nowicjusz

Miejscowość: dulcza mała

28 Maj 2010, 17:04

No najbardziej skłaniam się ku Astrze właśnie, w miarę młody rocznik można wyłapać za przystępną cenę. Jutro być może pojadę jedną obejrzeć.
Korczus
Początkujący