Golf II Korektor siły hamowania

12 Maj 2008, 21:58

Witam. Dręczy mnie taka sprawa. Sprawdzałem ostatnio hamulce w moim Golfie II i zauważyłem, że nie blokują się tylne koła na piaszczystej drodze. Wiem że zadaniem korektora jest aby nie blokowały się tylne koła na asfalcie, ale na zwykłej polnej drodze albo na trawie chyba powinny się zablokować. Tak więc czy korektor reguluje siłę hamowania tylko w zależności od obciążenia tylnego zawieszenia czy także od rodzaju nawierzchni :?: Proszę o odpowiedź.
marky85
Nowicjusz
Awatar użytkownika

13 Maj 2008, 09:37

Korektor tylko ZMNIEJSZA niebezpieczeństwo zablokowania kół tylnych.I nie ma tu znaczenia podłoże.Najmniejsze zmniejszenie ciśnienia w kołach tylnych wynosi niecałe 50% ciśnienia w pompie hamulcowej,przy całkowicie dobrze dziaającym koroktorze.A to jest w kilkuletnich samochodach praktycznie niemożliwe,ponieważ podczas eksploatacji samochodu siada jego zawieszenie(są to milimetry lub nawet dziesiętne milimetra,ale jednak są).A korektor jak wiadomo działa w oparciu o obiciążenia kół tylych podczas hamowania.Przy słąbnących właściwościach zawieszenia,tył samochodu siada z coraz większą siłą podczas hamowania itd,itd.Dużo by o tym pisac.
Dlatego nawet na drodze żwirowej jak i na trawie czy liściach,a nawet na lodzie,ciężko jest zablokować tylne koła.Coś prawie jak ABS.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

14 Maj 2008, 15:44

Dzięki MotoAlbercik!!
Już teraz wszystko jest dla mnie jasne. Troche mnie to martwiło, bo niedługo musze jechać z autkiem na przegląd, no ale widze że wszystko jest ok.
marky85
Nowicjusz
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Limitowana wersja Mazdy3 MPS
    Mazda Motor Poland wprowadza specjalną wersję modelu Mazda3 MPS, która jest już w ofercie salonów sprzedaży w całej Polsce. Oferta obejmuje 10 egzemplarzy Mazdy3 MPS. Mazda3 MPS została wzbogacona o nowe elementy ...
    Shooting brake, czyli sportowe kombi
    Określenie shooting brake od dekad wywołuje wiele emocji wśród fanów motoryzacji. W internecie możemy znaleźć mnóstwo wizualizacji prezentujących popularne sportowe samochody w takiej odsłonie. Wielu ...