Golf III 1.4 benzyna - wymiana oleju

26 Maj 2009, 19:46

Witam
Ostatnie dwie wymiany oleju w Golfie III 1.4 benzyna przeprowadzilem samodzielnie.
Niby zadna filozofia, ale mam watpliwosci czy robilem to dobrze...
Oleju wchodzi ok. 3,5 litra. a mi wyplywalo ok 2,5 i tyle tez dolewalem.
Jak przeprowadzalem wymiane?
Odkrecalem korek, wyciagalem bagnet, wykrecalem srube w misce olejowej, wykrecalem filtr oleju i... sciekalo tylko 2,5 litra.
Czy to normalne?
Jezeli nie, to co robie źle?
Ostatnio edytowany przez rafi201, 27 Maj 2009, 00:17, edytowano w sumie 1 raz
rafi201
Nowicjusz

Miejscowość: Warka
  • 26 Maj 2009, 20:09

W filtrze na pewno zostało odrobinę.
    I myślę że wymiana była robiona na ciepłym silniku, że postał chwilkę po jeździe, olej ściekł i dopiero zabierałeś się do pracy ?
    Jeśli nie to może masz jakieś wycieki skądś, może pierścienie już nie pierwszej młodości.
    stasiowski121

26 Maj 2009, 20:33

Wymiana oczywiscie na cieplym, tak jak opisales.
    Wyciekow nie bylo, a pierscienie... przebieg 170 tys. z czego ostatnie 70 na gazie (bez remontu), wiec pewnie nie pierwszej mlodosci...
    A przy okazji, wie moze Ktos ile oleju wchodzi do mazdy 626 2.0 GW?
    rafi201
    Nowicjusz

26 Maj 2009, 21:10

Słuchaj wydaje mi się że może ci odrobinkę jednak spalać choć jeśli ma rzeczywiście 170 tyś to teoretycznie jeszcze nie powinien natomiast fakt że 70 tyś bez remontu daje znowu w drugą stronę do myślenia ...
    stasiowski121

26 Maj 2009, 21:30

Bez remontu to on byl od poczatku, czyli 170 tysi.
    A nawet jezeli spala, to jake to ma zaczenie... Przeciez przed wymiana poziom oleju byl ok czyli "do pelna".
    rafi201
    Nowicjusz

26 Maj 2009, 21:55

Nie no tak z ciekawości powiedziałem bo generalnie ten motor powinien dużo większy przebieg zrobić bez remontów.
    stasiowski121

26 Maj 2009, 22:39

Jak zmierzłeś, że ściekło 2,5l a nie np. 2,8l do tego dochodzi filtr ok.0,3l i ostatnie. Ile czasu/km wcześniej przed wymianą sprawdzałeś stan oleju?
    wozki widlowe serwis koszalin Adamires
    adamires
    Początkujący

Miejscowość: World

27 Maj 2009, 00:12

auto stało poziomo? czy pochylone i w którą stronę ? może w misce coś zostawało
    Serce bije w tempie obrotów maszyny
    bodziokardasz
    Zaawansowany

Miejscowość: Czarna Ziemia

27 Maj 2009, 19:41

auto stalo lekko pochylone w kierunku otworu sciekowego w misce, tak, ze olej mial lekko z gorki, ale tylko minimalnie.
    Poziom mierzylem w dniu wymiany. Ile scieklo to jedno... a ile wlalem to drugi wyznacznik - wlalem 2,5 litra (moze minimalnien wiecej ale na pewno ponizej 3)
    rafi201
    Nowicjusz

27 Maj 2009, 20:39

No to moze na cieplym silniku wymieniales zaraz po wylaczeniu i olej nie zdazyl jeszcze scieknac do miski.
    dawidbn
    Zaawansowany

Miejscowość: Koszalin

27 Maj 2009, 21:10

no tak, ale bardzo dlugo czekalem... az juz nic nie lecialo...
    rafi201
    Nowicjusz

22 Sie 2009, 08:30

Ostatnio miałem u klienta dziwny przypadek, otóż była uszkodzona miarka w ten sposób że nie wchodziła na odpowiednią głębokość i oszukiwała właściciela o prawidłowym stanie oleju a samochód jeździł na zaniżonym stanie. A najśmieszniejsze jest to że właściciel wymieniał już ten olej 4 razy i nikt się nie skapnął :lol:
    ar2rs
    Nowicjusz

Miejscowość: WLKP