GOLF III 92r rozrusznik nie kręci

13 Wrz 2010, 08:46

Witam!

Posiadam GOLFa III rocznik 92 silnik AAM.

Ostatnio wymieniałem w nim przewody zapłonowe i od tego czasu pojawił się problem z rozrusznikiem.
Na początku było wszystko ok, aż pewnego dnia doszło do tego że po przekręceniu stacyjki rozrusznik się nie kręcił, więc otworzyłem maskę mocniej docisnałem przewody wysokiego napiecia i było dobrze. Zdarzało się to co jakiś czas, aż do wczorajszego dnia. Rano potrzebowałem samochodu, wsiadam i widzę że nie działa. Wysiadam majstruje tak jak zawsze i... znowu nie działa... po jakich półgodziny odpalił. Wszystko ładnie. Później jeszcze bez problemu o 9 działał, ale jak już potrzebowałem go o 14 to ani rusz. Żadne poprawianie kabli nic nie dało... od wczoraj stoi na podwórku i nie wiem co w nim nie tak. Po przekręceniu stacyjki zapłon normalnie się włącza. Akumulator naładowany.

Mogę udzielić więcej informacji jak są jakieś pytania.
Z góry dziękuje za pomoc
ffilla
Nowicjusz

13 Wrz 2010, 11:30

Sprawdź czy szczotki się nie zużyły.
wlodi
Początkujący

Miejscowość: Lublin

13 Wrz 2010, 11:43

a jak to sprawdzić?
ffilla
Nowicjusz

13 Wrz 2010, 12:30

ffilla napisał(a):a jak to sprawdzić?

Musiał byś go wykręcić.

Sprawdź najpierw przewody idące do rozrusznika, przeczyść je. Sprawdź też czy dochodzi prąd do rozrusznika po przekręceniu stacyjki.
wlodi
Początkujący

13 Wrz 2010, 12:34

Podłączyłem bezpośrednio rozrusznik do akumulatora... i rozrusznik kręcił się, że aż miło... Od razu po podłączeniu do akumulatora się kręcił...

Jednak samochód nie chciał się odpalić... przekręcałem stacyjkę i nic...

Czy to wina jakiejś tam kostki?
ffilla
Nowicjusz

13 Wrz 2010, 12:40

ffilla napisał(a):Czy to wina jakiejś tam kostki?

Sprawdź czy prąd dochodzi do rozrusznika. Bo może też być coś ze stacyjką.
wlodi
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak dbać o turbosprężarkę w naszym samochodzie?
    Obecnie rośnie zainteresowanie kierowców samochodami o dużej mocy i małym zużyciu paliwa. Aby sprostać tym oczekiwaniom rynku, wiodący producenci samochodów więcej uwagi poświęcają projektowaniu modeli wyposażonych ...

13 Wrz 2010, 12:57

a w jaki to sposob sprawdzic?

Przepraszam, ze tyle pytań głupich zadaje, ale w tym temacie jestem jeszcze dosyć zielony.
ffilla
Nowicjusz

13 Wrz 2010, 13:05

Najprostszy domowy sposób to podłączyć żarówkę 12v i zobaczyć czy zaświeci po przekręceniu stacyjki.
wlodi
Początkujący

13 Wrz 2010, 13:24

czym rozpoznać kabel od stacyjki? i w jaki sposob podlaczyc
ffilla
Nowicjusz

13 Wrz 2010, 13:32

Podłącz żarówkę pod przewody które idą do rozrusznika.
wlodi
Początkujący