Golf III BENZYNA Brak mocy po wymianie paska rozrządu.

18 Wrz 2011, 14:29

Witam.
Po wymianie paska zauważyłem że :
-brak mocy w wyższym zakresie obrotów (od 3,500 obr.) Od 120km/h rozpędza się jak żółw i komputer pokazuje troszkę większe spalanie.
- świst, który słychać od 3000 obr. (mam wrażenie że to pasek wydaje taki dźwięk. Trochę tak jakbym miał turbinę ( a nie mam :) ).

Pomyślałem że jak przejadę 1tyś.km to się pasek ułoży. Niestety nic się nie zmieniło, poza tym że ten świst jest minimalnie cichszy.

Jadę jutro do serwisu w którym wymieniałem rozrząd.
1 - Czy brak mocy w wyższym zakresie obrotów, może mieć coś wspólnego z rozrządem ?
(Dodam że samochód odpala bez problemu i nic nie szarpie )
2 - Czy wystarczy że sprawdzą naciąg paska i czy jest ustawione zgodnie ze znakami. Czy powinni też sprawdzić lampą stroboskopową ?
3 - Czy zbyt mocno naciągnięty pasek, może być przyczyną braku mocy ?
PlanetTerror
Nowicjusz

Miejscowość: Wrocław

18 Wrz 2011, 17:30

PlanetTerror napisał(a):Jadę jutro do serwisu w którym wymieniałem rozrząd.

serwisu :lol: :lol: :lol:

jak mozna bylo zaplacic za wymiane rozrzadu jesli auto niechodzi tak jak chodzilo przed?? :shock:

ktos ładna maniane odwalil ;/

rozrzad do kontroli mechanikowi oddaj auto :mrgreen:
HARIBO
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: dublin -kraków
Auto: Ibiza

18 Wrz 2011, 18:02

jak mozna bylo zaplacic za wymiane rozrzadu jesli auto niechodzi tak jak chodzilo przed??

HARIBOCieszę się że cię to rozbawiło.

Jak odebrałem samochód to praktycznie cały czas jeździłem po mieście (a nie jeżdżę agresywnie), więc nie byłem za bardzo w stanie zauważyć tych objawów . Dopiero teraz w trasie zauważyłem.

Będę wdzięczny jak ktoś odpowie mi na t trzy pytania.
PlanetTerror
Nowicjusz

18 Wrz 2011, 19:08

1 - Czy brak mocy w wyższym zakresie obrotów, może mieć coś wspólnego z rozrządem ?
(Dodam że samochód odpala bez problemu i nic nie szarpie )
2 - Czy wystarczy że sprawdzą naciąg paska i czy jest ustawione zgodnie ze znakami. Czy powinni też sprawdzić lampą stroboskopową ?
3 - Czy zbyt mocno naciągnięty pasek, może być przyczyną braku mocy ?

1..tak jesli jest zle zlozony:P
2..wystarczy ustawic na znaki :P
3..zbytnio naciagniety pasek,powoduje szybkie zluzycie paska i rolki napinajacej :P
+mozliwe dziwne szumy z okolicy rozrzadu..:P
HARIBO
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: dublin -kraków
Auto: Ibiza

18 Wrz 2011, 20:16

Czy twój silnik ma aparat zapłonowy ?
Jeżeli pasek był przeciągnięty to musi być wymieniony na nowy.
andrzej_124
Stały forumowicz

19 Wrz 2011, 08:35

Czy twój silnik ma aparat zapłonowy ?
Jeżeli pasek był przeciągnięty to musi być wymieniony na nowy.

No jak każdy, mam aparat zapłonowy.
Ale pierwsze słyszę , żeby ktoś go wymieniał jak miał za mocno naciągnięty pasek :roll: .

Chodzi tobie o tą część ?
PlanetTerror
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Lexus LFA - 7 ciekawych faktów
    Kultowy Lexus LFA, jedyny w swoim rodzaju supersamochód japońskiego producenta aut luksusowych, został wyprodukowany w limitowanej serii liczącej tylko 500 egzemplarzy. To niezwykle wyrafinowane od strony technicznej ...

23 Wrz 2011, 20:11

Pasek naciagneity za mocno czy za slabo, na moc nie ma wplywu, co najwyze na to ze moze sie urwac czy zabierajac ze soba silnik. :P

Moze filtr powietrza masz zawalony mocno, stad ten swist? Katalizator zapchany? To sa typowe objawy ze autko nie ciagnia po przekroczeniu pewnego progu obrotow...

Przy zle ustawionym rozrzadzie, silnik rowno by nie pracowal - przygasal na biegu jalowy. A czy sam spadek mocy jest mozliwy przy zle ustawionym rozrzadzie, to nie mam pojecia.
Czimi
Stały forumowicz

Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: W210 220 CDI