Golf III dymi na bialo

28 Lut 2010, 09:04

witam nie wiem czy temat juz byl ale nurtuje mnie pytanie. ostatnio zauwazylem ze moj golfik dymi na bialo niezaleznie czy jest zimy czy rozgrzany.silnik to 90 konny 1,8 sama benzyna z rodziny ABS. ostatnio wymieniony byl kompletny rozrzad olej filtry itd. olej trzyma norme a plynu chlodzenia w zbiorniczku wyrownawczym nie ubywa. z tad moje pytanie czy to jest normalne czy trzeba cos robic? dodam jeszcze ze samochod przyprowadzilem osobiscie z belgi. ma teraz przejechane 97000 km przebieg autentyczny bo postadam wszystkie ksiazki serwisowe a tam byl uzywany przez starszego dziadka.pozdrawiam lukash159
lukash159
Nowicjusz

Miejscowość: Łuków
  • 28 Lut 2010, 09:12

Taki biały dymek pojawia się też od złej jakościowo benzyny - mieszanej z różnymi dodatkami, które pod wpływem gorącego ukladu wydechowego odparowują i wydziela się para (czyli biały dymek).
    Zatankuj lepszej jakości paliwo i sprawdź czy coś to da.
    A samochód chodzi normalnie - zapala ładnie i nie stracił mocy?
    piotrpz87
    Stały forumowicz
    Awatar użytkownika

Miejscowość: Szczecin
    Prawo jazdy: 01 01 2001
    Auto: Mazda 6
    Silnik: 2,3
    Paliwo: Benzyna
    Typ: Sedan/Limuzyna
    Skrzynia biegów: Manualna
    Rok produkcji: 2002

28 Lut 2010, 09:51

nie zauważyłem zadnego spadku mocy.a samochod zapala za pierwszym razem,tak ze zadnego problemu z rozruchem nie ma.paliwo zazwyczaj tankuje na shellu.dzisiaj zatankuje gdzie indziej. moze to cos da.
    lukash159
    Nowicjusz

Miejscowość: Łuków

28 Lut 2010, 11:02

W obecnym okresie zimowym w wielu autach tak się dzieje - poprostu jest to sprawka tempeartury. Działa to tak, że im niższa temperatura, tym więcej tego dymu. Zaobserwuj, czy jak w dzień, jak temp. sięga 10- 15 stopni, to dymi tak samo jak np. wieczorem jak temp. wynosi 3 - 5 stopni.
    Jeżeli wraz z różnica w temp. widać różnice w dymieniu, to nie ma się czym przejmować. Jak nic się z autem nie dzieje, nie ubywa płynu w zbiorniczku, to jeździj spokojnie. w lato ten problem zniknie.
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000