Golf III GTI , Diesel czy Bena

13 Cze 2010, 21:38

Witam , mam do kupienia 2 golfy z serii "GTI" 2.0 Benzyna , 8v 115km i 1.9 Diesel chyba tez 8v i 130km , którego bardziej polecili byście , nie chodzi mi o spalanie bo jak depnie się Dieslowi to też zawoła 13l ropy :) , chodzi mi o przyjemność i osiągi , jakoś sam się nie moge zdecydować którego z tych wziąść :). Auto ma być przeznaczone do śmigania w weekend ( chodzi o rozerwanie się trochę od roboty ) .
wiechuuu
Początkujący

Miejscowość: Rybnik

13 Cze 2010, 21:53

Niby Diesel, smrodzi i hałasuje ale w tym wypadku może być lepszym wyborem bo,; zawsze możesz sobie kupić CB radio i w trasie dogadać się ze starymi wyjadaczami tirowcami na zakup taniej ropy tzw. lewizny :mrgreen:
krikus
fs...VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 125
Auto: Opel Vectra C 1.8

13 Cze 2010, 22:00

Jeśli auto ma być tylko na weekendy to ja bym wziął bene,zatankujesz do pełna i będziesz śmigał z usmiechem na mordce :mrgreen:
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

13 Cze 2010, 22:03

a no o lewej ropie nie pomyślałem , myślę że takiemu silnikowi się nic nie stanie , no ale benzyna to klasa sama w sobie , jakoś na 55% jestem przekonany na tego w benzynie , ponieważ mam mazdę 323f 01r 2.0 90km diesel i stwierdziłem że zrobiłem błąd kupując ten samochód .Może ktoś jeszcze się wypowie na temat tych golfów . :)
wiechuuu
Początkujący

Miejscowość: Rybnik

14 Cze 2010, 08:29

Nie podałes rocznika ale G3 minimalnie będzie miał 13 lat. 13 letni diesel ma na karku sporo kilometrów a jako, że to GTI mógł mieć ciężkie życie i zamiast dać Ci radość będzie przyczyną utrapień. Dodając do tego weekendowe użytkowanie wyjście jest tylko 1 - benzyna ;)
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2013

14 Cze 2010, 09:23

Diesel będzie zajeżdżony jak na te lata, ja wybrał bym benzynę
Lepiej kupić dobry samochód i zarżnąć, niż kupić zarżnięty i dorżnąć :lol:
Stuknij mnie, my stukniemy Ciebie-strzeżony przez MAFIĘ :)
rysiuxxx
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Giżycko
Auto: Toyota (USA) Celica V
Silnik: 2.2 GT
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sport/Coupe
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1990
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Schyłek ery diesla to już tylko kwestia czasu
    Może się wydawać, że blisko połowa samochodów użytkowanych przez Polaków to auta z silnikiem Diesla. Ich liczba jest jednak niższa niż sądzi wielu zmotoryzowanych – a co więcej, systematycznie spada. Samochody ...

14 Cze 2010, 12:34

jak GTI to jest benzyna nie było nigdy GTI w dieslu to po 1 ;)
po 2 kupuj benzyne wrzuć gaz będzie jeździł taniej ale przynajmniej będzie sie rozpędzał :mrgreen:
1,9 w klekocie to się nadaje dla powolnej emeryckiej jazdy a nie na Grand Turismo :mrgreen:

co do CB ja jakoś nie mam problemów z porozumiewaniem się na drodze wystarczy dobre radio i dobra antena ;) a w starym dieslu zakłucenia będa podobne jak w benzynie :mrgreen:
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

14 Cze 2010, 13:32

pocieszny napisał(a):jak GTI to jest benzyna nie było nigdy GTI w dieslu to po 1 ;)
po 2 kupuj benzyne wrzuć gaz będzie jeździł taniej ale przynajmniej będzie sie rozpędzał :mrgreen:
1,9 w klekocie to się nadaje dla powolnej emeryckiej jazdy a nie na Grand Turismo :mrgreen:

co do CB ja jakoś nie mam problemów z porozumiewaniem się na drodze wystarczy dobre radio i dobra antena ;) a w starym dieslu zakłucenia będa podobne jak w benzynie :mrgreen:

bylo gti w dieslu tdi w golfie 3 gen. mial 110 a nie 130 km

wzialbym benzyne 150 a nie 115 km. tyle
JerzyB333
Stały forumowicz

Miejscowość: ZZZZ

14 Cze 2010, 14:01

To nie było GTI tylko GTD jak już.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

14 Cze 2010, 14:33

Było wiem bo interesuje się vw gti troche( sentyment)
w vw trends kilka razy było wersja 20 jahre np
[link do oferty na Allegro wygasł]
JerzyB333
Stały forumowicz

14 Cze 2010, 15:17

TDI- doładowany diesel z wtryskiem bezpośrednim, nie ma to nic wspólnego z GTI jeśli mówimy jóż o Grand Turismo to były wersje GT w dieslu i wtedy było oznaczenie na dzwiach z boku GT
ten przykłądowy z alledrogo ma skasztanioną atrape z wersji benzynowej do tego dołożone ograniczniki na światła z VR6 jak i przednie fotele, zawieszenie zglebione dobre 2-3 cm i nie ma nic wspólnego z GTI.

wersja GT w dieslu miała 110KM (nie wiem dlaczego poprawiasz coś czego nie napisałem :mrgreen: ) normalna miała 90-95
jeśli się już rozwodzimy nad silnikami w GTI były 2, obydwa 2 litrowe, jeden o mocy 115 drugi o mocy 130 koni, (8 i 16 zaworowe jednostki), 8v jest trochę trwalsza od 16 jeździ się nią bardzo dobrze i do tego autka w zupełności wystarcza nawet do dynamicznej jazdy (tak czy siak prędkości przelotowe powyżej 110-120 powodują już znaczny wzrost paliwa, podróżowanie z prędkością w granicach 200 zjada 17-18litrów na 100) w normalnym użytkowaniu zjada w granicach 8,5-10 litrów na 100 (LPG)
pocieszny
Forumowicz VIP

14 Cze 2010, 16:29

Nie piszcie rzeczy o których nie macie pojęcia!!!!

Popytajcie na forach vwzone vw-golf

pocieszny mylisz się! Była wersja gti tdi: wlanie 20 jahre ze 110 konnym tdi(mowimy o 3 gen golfa) a 16v w gti ma 150 km

Tu z wikpedii. Angielskiej
20th Anniversary GTI

Volkswagen produced a limited quantity of 1000 special-edition 3,5-door GTI Anniversary model, celebrating 20 years of the GTI model. This had the usual GTI specification but came equipped with special chequered Recaro front sport seats and matching rear seats bearing the GTI logo, red seat belts front and rear, half-chromed and leather golf ball gear knob, red stitched leather steering wheel and handbrake gaiter. The release knob on the hand brake was also red and silver instrument dials. Floor mats also had red piping along their edges. The red theme continued externally with a red striping on the bumpers and red brake calipers. The wheels were 16" x 7.5" split rim BBS RS 722 alloys, visually similar to the 15" that were found on VR6 model. Brush stainless steel rear twin tailpipes on the exhaust and smoked front fog and indicator lamps to match the rear lamps. 3 optional extras were made available; electric sunroof, air conditioning and metallic black paintwork. Insurance was based on the standard GTI which made this version a very desirable model. The edition was sold in only 6 colour schemes and the 1000 number figures that were produced was as follows; 600 8 valve models, 150 16 valve models and 250 TDI models. The diesel model was only produced for the European market and was not sold in the UK. Unfortunately many of the models fell into the UK company car and lease market prior to the second-hand market and its believed only a few hundred still survive.

Harlequin Edition

Harlequin Edition
Volkswagen originally created the Design series to tour at International Auto shows. Due to the huge public response of the original four Design series, 60 more were produced. Eventually, 264 were made and offered in 1996.

Based on the 1996 Golf GL platform, the Harlequin model included: limited edition Harlequin paint scheme, limited edition Harlequin sport cloth seats, and silver-faced gauges. They were offered with several different wheel options.

One of the rarest VW's ever produced, the Harlequins were produced by swaping the body panels of four different colored Golfs. The are usually designated by their base color (the color of the car with no body panels attached). The base color is not repeated on any of the other body parts.

Colors Tornado
Red Ginster
Yellow Pistachio
Green Chagall
Blue
Color Example        
Color Code LY3D L132 LD6D L5D5

Color
Pattern Red
Base Yellow
Base Green
Base Blue
Base
Roof
Rocker Panel
Rear Quarter        
Front Bumper
Front Doors
Side Mirrors        
Hood
Rear Doors
Rear Bumper        
Front Fenders
Front Grill        
Rear Hatch        
European Tour Editions

During the 1990s, Volkswagen sponsored three high-profile rock bands' European tours, and issued a special-edition Golf, with distinctive exterior markings, for each: the Golf Pink Floyd Edition (1994), the Golf Rolling Stones Edition (1995), and the Golf Bon Jovi Edition (1996).

Pink Floyd

Rolling Stones

Bon Jovi

New Orleans

Europe

Avenue

Movie

Movie

Joker

Savoy

Special

Harlequin edition
JerzyB333
Stały forumowicz

14 Cze 2010, 17:40

Barol
Awatar użytkownika

14 Cze 2010, 18:25

Nic nie wniesie." Wow" u mnie nie wywolales- każdy wie ze w 5 gen mocne tdi to gt, a w 6 gen gtd. Gadamy o 3 generacji golfa, nie?! Nie prościej przyznać się do błędu/niewiedzy
JerzyB333
Stały forumowicz

14 Cze 2010, 20:05

ale zawsze tak było że GTI to była bena a GTD to był diesel :mrgreen: opracowanoia WV nie wspominają nigdzie o GTI w dieslu, to już wymysł późniejszy ludzi (takie uproszczenie myślowe) :mrgreen:

choć jeśli ci to sprawi radość to przyznam publicznie że ja się tam NIE ZNAM
bo i będzie to cała prawda :wink:
pocieszny
Forumowicz VIP