GOLF III Przednie zawieszenie - remont - wymiana gum.

12 Kwi 2011, 15:25

Witam.

Czy ktoś mógłby się wypowiedzieć na temat tego jakie elementy w zawieszeniu przednim ulegają najczęściej zużyciu?

Chodzi o to że od naszych wspaniałych "dróg" zaczęło mi wszystko stukać i pukać.

Nigdy się tym nie bawiłem więc nie wiem co tam mogło się wyrobić, nie chciał bym żeby ktoś zrobił mnie w bambuko.

Słyszałem o końcówkach drążków, ale dalej nie mam pojęcia jak to sprawdzić i naprawić?

Jednym słowem, co wymienić jak zaczyna stukać w przednim zawieszeniu?
szpachla
Nowicjusz

Miejscowość: Cała Polska

12 Kwi 2011, 21:35

szpachla napisał(a):Jednym słowem, co wymienić jak zaczyna stukać w przednim zawieszeniu?

Jezeli jak piszesz nie chcesz zeby jakiś"fuchowiec"zrobił Ciebie w bambuko to jedz na SKP i niech sprawdzą dokladnie zawiechę i wypiszą co trzeba wymienić...
szpachla napisał(a):Słyszałem o końcówkach drążków,

Końcowki drązka nie będą pukały-stukaly...
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

13 Kwi 2011, 08:33

Dzięki za odpowiedź.
Znalazłem coś takiego:
2.5 połączeń układu kierowniczego oraz jałowego ruchu koła kierownicy, luzów w zawieszeniu 20,00

Jest to punk z cennika pewnej SKP

Czy coś jeszcze powinienem zrobić?
szpachla
Nowicjusz

13 Kwi 2011, 13:20

szpachla napisał(a):Jest to punk z cennika pewnej SKP

To dotyczy badania poprawkowego jezeli mialeś usterki w przednim zawieszeniu.Samo sprawdzenie to kwestia dogadania się z diagnosta.Ja biore za to 20.-....
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

30 Maj 2011, 21:38

Witam, odświeżam do pojawiły się nowe okoliczności.

Ostatnio wymieniłem tuleje na wahaczach (po dwie na stronę + sworzeń) bo prawe koło chodziło już 2-3 cm. do przodu i do tyłu (hamowanie, ruszanie)
Po wymianie dalej coś stuka.
Byłem przed chwilą na stacji diagnostycznej zbadać amortyzatory, wyszło 57% i 56% (lewa, prawa).
Wydaje mi się że jedynym elementem który może być winny tym stukom są "kielichy" które łączą amortyzatory z karoserią (te pod maską).
Odgłos dochodzi jakby z tamtego miejsca...
Obawy są takie że jak najadę na ostrą krawędź np. dziurę to słychać jakby bicie metal o metal.
Dodatkowo jak jadę po dziurach na zakręcie to czuję jakby auto traciło przyczepność, zaczyna tak jakby "myszkować".

Czy to będzie to?
szpachla
Nowicjusz

30 Maj 2011, 21:44

szpachla napisał(a):Wydaje mi się że jedynym elementem który może być winny tym stukom są "kielichy" które łączą amortyzatory z karoserią (te pod maską).
szpachla napisał(a):Obawy są takie że jak najadę na ostrą krawędź np. dziurę to słychać jakby bicie metal o metal.

Jedno przeczy drugiemu.
1/Jezeli masz na myśli ze jest cos nie tak z poduszkami amorów przednich to bedziesz słyszał głuchy odgłos a nie mataliczny jak piszesz
2/Sprawdz dobrze wszystkie elementy ktore zostały rozmontowane i zamontowane w trakcie naprawy zawieszenia.Tam wlasnie nalezy szukać przyczyny tego stukania...
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak spać podczas wyprawy samochodowej?
    Wyjazdowe pomysły na nocleg to prawdziwa karuzela. Do dyspozycji mamy kempingi, agroturystykę, hotele i… własne samochody. Oto kilka sposobów, jak urządzić się z noclegiem i które rozwiązanie może być ...
    Nadwozie i bezpieczeństwo BMW ActiveHybrid 3
    Struktura nadwozia BMW ActiveHybrid 3 spełnia najwyższe standardy w zakresie wytrzymałości i lekkości konstrukcji. Używając właściwych materiałów we właściwych miejscach uzyskano nie tylko świetną strukturę służącą ...

30 Maj 2011, 21:50

Sprawdzałem już, naprawa była ok.
Pozostaje to miejsce bo już nie ma innych połączeń zawieszenia z karoserią.
szpachla
Nowicjusz

30 Maj 2011, 21:54

szpachla napisał(a):Pozostaje to miejsce bo już nie ma innych połączeń zawieszenia z karoserią.

Z tego miejsca nie będą dochodziły metaliczne dzwięki.....Jeszcze jedno-amorki tez były wymontowane... :?: :?: :?:
szpachla napisał(a):Dodatkowo jak jadę po dziurach na zakręcie to czuję jakby auto traciło przyczepność, zaczyna tak jakby "myszkować".

A była ustawiana geometria lub zbiezność.... :?: :?:
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

30 Maj 2011, 22:08

EDIT

Co ma zbieżność do stukania?
Wyeliminuje stukanie to będę się martwił dalej, jeżeli autko będzie ściągać to pojadę na ustawienie geometrii i zbieżności.
Najpierw muszę się pozbyć wszystkich usterek bo ustawianie zbieżności na rozklekotanym zawieszeniu mija się z celem.
szpachla
Nowicjusz

31 Maj 2011, 03:32

szpachla napisał(a):Co ma zbieżność do stukania?

Absolutnie nic.Ale skoro piszesz o tym ze zle się prowadzi to więc masz pytanie w tej sprawie...
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

31 Maj 2011, 08:26

Ponawiam pytanie, proszę odpowiedzieć NA TEMAT KONKRETNIE I BEZ ZBĘDNYCH ZAWIŁOŚCI I KOLEJNYCH PYTAŃ.

Co oprócz elementów które właśnie wymieniłem (trzy gumy na wahaczach) może jeszcze stukać?
szpachla
Nowicjusz

31 Maj 2011, 17:15

szpachla napisał(a):Co oprócz elementów które właśnie wymieniłem (trzy gumy na wahaczach) może jeszcze stukać?

Pojedz do konkretnej SKP i niech Ci to porzadnie sprawdzą a nie Ty sobie zyczysz zabawe na odleglośc w zgadywankę co moze jeszcze stukać.
Jezeli tego nie było przed naprawą to wniosek prosty:cos zostało sknocone w czasie naprawy i w tym kierunku trzeba szukać...
No chyba ze pomyliłes sruby które służą do skręcenia wahaczy przednich/przednia i tylna są róznej długośći lub nie załozyłeś metalowych wkładek do tulei tylnych/....
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

31 Maj 2011, 20:30

Skoro wymieniłeś tuleje + sworznie to pozostaje stabilizator (jeżeli występuje) poduszka mocowania Macphersona , i maglownica. W zawieszeniu nic więcej nie ma. Jeżeli jesteś pewien iż wymienione rzeczy są zamontowane prawidłowo, tj poskręcane jak trzeba , tuleje osadzone prawidłowo na znaki, belka zawieszenia dokręcona do karoserii, nie ma luzów to zostaje jeszcze sprawdzić( oprócz magla i poduszek) czy to czasami nie stuka wydech, lub mocowania silnika.
arciasty
Stały forumowicz

Miejscowość: koluszki

19 Kwi 2015, 19:33

Brawo Panie.

Odkop ale znalazłem swojego posta po latach.

Stukała u mnie wtedy maglownica czyli przekładnia kierownicza
która zresztą stuka do dzisiaj :) . Dodatkowo luz na końcówkach drążków i
tulejach wahacza również może powodować pływanie samochodu w zakręcie, szczególnie w przy wyższych prędkościach i jednoczesnym hamowaniu
samochód przerzuca z jednego luzu na drugi :)

Minęło prawie 5 lat i szykuje się kolejny remont, tym razem po całości.
Maglownica do regeneracji, nowe amory przód łącznie z kompletem gum.
Tuleje wahacza, końcówki drążka... ogólnie cały remont zawieszenia z przodu.
szpachla
Nowicjusz

20 Kwi 2015, 15:11

Tylko po naprawie nie zapomnij o ustawieniu geometrii przedniego zawieszenia.. :wink:
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP