Golf IV 1.8 T zagazowac??

19 Wrz 2007, 09:40

Mam zamiar kupic golfa IV 1.8 T 20V(150KM) i chciałbym zalożyc do niego gaz w zwiazku z tym mam nastepujace pytania:
1)ile taka instalacja moze kosztowac (oczywisice sekwencyjna i w miare dobra)??
2)czy spalanie jest duzo wyzsze niz na benzynie??
3)czy moze to zaszkodzic silnikowi w jakis sposob i czy osiagi beda duzo sie roznily niz na benzynie czy bedzie w miare niezauwazalne??
4)czy moze ktoś z uzytkowników forum ma w takim samochodzie gaz i czy moglby sie podzielic swoimi spostrzezeniami na ten temat??
Z góry dziekuje ze pomoc:)
marcinkrzys1
Nowicjusz

19 Wrz 2007, 14:55

:D marcinkrzys1: instalacja tylko sekwencyjna - STAG 300, Elpigaz ze sterownikiem gazu Leonardo; ewentualnie BRC. Koszt nie powinien przekroczyć - ale to już max - 3000zł.
Spalanie gazu zwykle może być wyższe od spalania benzyny o ok. 20%. Powinieneś sprawdzić na przynajmniej jednym zbiorniku, ile pali benzyny, aby mieć odniesienie do ilości spalanego gazu.
Jeśli gaz miałby w jakikolwiek sposób szkodzić silnikom, to skąd wzięłyby się miliony aut we Włoszech, Holandii, Francji i Polsce? U nas trochę wpływu ma ekonomia szeroko rozumiana, ale i tak "na gazie" spotykasz bryczki ze znacznie wyższej półki, niż nasze. Jak by powiedział Kargul: gaza ty sie nie boj, somsiada raczej...
W przypadku instalacji sekwencyjnej, prawidłowo skonfigurowanej i zestrojonej możesz nawet stwierdzić, że autko jakby lepiej śmiga na gazie, niż na bence. Osoba w moim kręgu ma gaz w astrze '95 1.6 i w trzy lata nakulane ponad 80 tys km, w tym wyjazdy zagraniczne. Witaj wśród swoich... :lol:
...czy wypada tak napadać...?
kardio
Początkujący

Miejscowość: Chrobrego.

19 Wrz 2007, 15:36

dzieki za odpowiedź, o uszkodzenie silnika to chodzilo mi glownie o turbine czy jej sie nic nie stanie, bo wiadomo nie chce potem isc w koszty i ja naprawiac
marcinkrzys1
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Lexus LC Convertible - co o nim wiemy?
    Chociaż Lexus ma duże doświadczenie w budowaniu kabrioletów, japońska marka od kilku lat nie oferuje samochodów tego typu. Wygląda jednak na to, że wszystko już wkrótce się zmieni za sprawą Lexusa LC ...