Golf IV 1.8 T zagazowac??

19 Wrz 2007, 09:40

Mam zamiar kupic golfa IV 1.8 T 20V(150KM) i chciałbym zalożyc do niego gaz w zwiazku z tym mam nastepujace pytania:
1)ile taka instalacja moze kosztowac (oczywisice sekwencyjna i w miare dobra)??
2)czy spalanie jest duzo wyzsze niz na benzynie??
3)czy moze to zaszkodzic silnikowi w jakis sposob i czy osiagi beda duzo sie roznily niz na benzynie czy bedzie w miare niezauwazalne??
4)czy moze ktoś z uzytkowników forum ma w takim samochodzie gaz i czy moglby sie podzielic swoimi spostrzezeniami na ten temat??
Z góry dziekuje ze pomoc:)
marcinkrzys1
Nowicjusz

19 Wrz 2007, 14:55

:D marcinkrzys1: instalacja tylko sekwencyjna - STAG 300, Elpigaz ze sterownikiem gazu Leonardo; ewentualnie BRC. Koszt nie powinien przekroczyć - ale to już max - 3000zł.
Spalanie gazu zwykle może być wyższe od spalania benzyny o ok. 20%. Powinieneś sprawdzić na przynajmniej jednym zbiorniku, ile pali benzyny, aby mieć odniesienie do ilości spalanego gazu.
Jeśli gaz miałby w jakikolwiek sposób szkodzić silnikom, to skąd wzięłyby się miliony aut we Włoszech, Holandii, Francji i Polsce? U nas trochę wpływu ma ekonomia szeroko rozumiana, ale i tak "na gazie" spotykasz bryczki ze znacznie wyższej półki, niż nasze. Jak by powiedział Kargul: gaza ty sie nie boj, somsiada raczej...
W przypadku instalacji sekwencyjnej, prawidłowo skonfigurowanej i zestrojonej możesz nawet stwierdzić, że autko jakby lepiej śmiga na gazie, niż na bence. Osoba w moim kręgu ma gaz w astrze '95 1.6 i w trzy lata nakulane ponad 80 tys km, w tym wyjazdy zagraniczne. Witaj wśród swoich... :lol:
...czy wypada tak napadać...?
kardio
Początkujący

Miejscowość: Chrobrego.

19 Wrz 2007, 15:36

dzieki za odpowiedź, o uszkodzenie silnika to chodzilo mi glownie o turbine czy jej sie nic nie stanie, bo wiadomo nie chce potem isc w koszty i ja naprawiac
marcinkrzys1
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi A3 zdobywa cztery nagrody - Euro NCAP advanced
    Konsorcjum Euro NCAP uhonorowało Audi A3 czterema tytułami "Euro NCAP advanced". Wyróżnienia te przyznawane są za innowacyjne systemy zapobiegające wypadkom, których skuteczność wykracza poza standardy bezpieczeństwa ...
    Skrobaczka do szyb samochodowych
    Skrobaczka do szyb to narzędzie niezbędne dla każdego kierowcy, który zimą, podczas mrozów parkuje swoje auto na zewnątrz. Przydatna jest także zmiotka, a dla mniej cierpliwych odmrażacz lub mata antyszronowa ...