Golf IV 1,9 TDI 90 KM 98 r.

26 Paź 2008, 08:58

Witam!

Mam Golfa IV 1,9 TDI 90 KM 98 r. Przy podłączeniu do VAG-a wyskakuje mi taki błąd:

1282 Zawór rozdzielczy klapy kolektora ssącego przerwa lub zwarcie do masy - BŁĄD SPORADYCZNY

Zawór N18, N75 oraz przepływomierz zostały sprawdzone i są ok. Może ktoś spotkał się z taką usterką? Czym może być spowodowany taki błąd? Gdzie jest i jak wygląda ten zawór rozdzielczy klapy kolektora ssącego? Proszę o pomoc i z góry dziękuje.
Ostatnio edytowany przez domel28, 28 Kwi 2010, 08:12, edytowano w sumie 1 raz
domel28
Nowicjusz

• 27 Kwi 2010, 18:52

Witam, wyswietla mi ten sam błąd tyle że w Skodzie Superb 1.9 TDI 131KM. Przy wyłączniu silnika targa motorem, i na komputerze z vagiem pojawia się komunikat "błąd klapy kolektora ssącego - błąd sporadyczny". Jak poradziłeś sobie z tym problemem?
    Pozdrawiam
    adam26760
    Nowicjusz

Miejscowość: płock

27 Kwi 2010, 19:12

Jak techniczny tekst ktoś tłumaczy translatorem to tak wychodzi.
    Klapa to po polsku przepustnica.
    andrzej_124
    Stały forumowicz

27 Kwi 2010, 19:22

Co Ty nie powiesz? Jakbyś nie widział to napisałem cytat w cudzysłowiu " "więc jest to komunikat przepisany z programu, a forum jest od pomagania i rozwiązywania tematów a nie od mądrzenia
    adam26760
    Nowicjusz

27 Kwi 2010, 19:24

Problem w tym ze generalnie w dieslach nie ma przepustnicy \
    Wystarczylo uzyc google i
    http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=195442
    dark13
    Początkujący

Miejscowość: szczecin

27 Kwi 2010, 20:38

andrzej_124 napisał(a):Jak techniczny tekst ktoś tłumaczy translatorem to tak wychodzi.
    Klapa to po polsku przepustnica.

Wlasnie dobrze ze napisales W koncu o to chodzi A ty adam sie nie madrz bo to nic ci nie da W koncu andzrzej ci wszystko wyjasnil
    elektron1234
    Aktywny

Miejscowość: Rzeszow
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ośmiokołowiec, bo cztery koła to za mało!
      Czy to nie przesada? Aktualne samochody koncepcyjne zasilane energią elektryczną mają po cztery koła. Eliica bo tak nazywa się ten pojazd ośmiokołowy różni się od nich diametralnie – jest duża ma 5100 mm długości, ...

28 Kwi 2010, 07:31

ale co mi wyjaśnił? że klapa to przepustnica? a gdzie odpowiedź na pytanie? coś się dzieje złego jak to jest zepsute czy nie warto tego robić ?
    adam26760
    Nowicjusz

28 Kwi 2010, 07:49

Witam Poprostu gdzie szukac usterki Sprawdz poprostu czy przepystnica sie nie zacina (trzeba ja oczyscic napewno)Mialem to na mysli ze cie "pokierowal'
    elektron1234
    Aktywny

28 Kwi 2010, 14:43

Jaka przepustnica ludzie co wy wypisujecie ktory was widzial przepustnice w dieslu?
    To jest dokladnie klapa gaszaca wiec tlumaczenie doslowne jes prawidlowe.
    Wstawilem link w ktorym jest opisane na przykladzie golfa gdzie mzoe lezec problem i jak go usunac
    dark13
    Początkujący

28 Kwi 2010, 14:58

dark13 napisał(a):Jaka przepustnica ludzie co wy wypisujecie ktory was widzial przepustnice w dieslu?
    To jest dokladnie klapa gaszaca wiec tlumaczenie doslowne jes prawidlowe.
    Wstawilem link w ktorym jest opisane na przykladzie golfa gdzie mzoe lezec problem i jak go usunac

Wiem bardzo dobrze ze to klapa gaszaca ale na "chlopski "rozum wszyscy beda wiedziec o co chodzi jak "przepustnice" zobacza
    Link ok jak najbardziej
    elektron1234
    Aktywny

28 Kwi 2010, 20:13

W mercedesie 123 2,5D, w busach 207 jest przepustnica w kolektorze ssącym połączona z pedałem gazu. Warto zobaczyć też kolektor ssący Vectry C 2,2D DTI. Jeszcze silnik 2,5D z Transita ma przepustnicę ale tam do czego innego ona służy.
    Po niemiecku przepustnica to DROSSELKLAPPE
    Ostatnio edytowany przez andrzej_124, 28 Kwi 2010, 22:02, edytowano w sumie 1 raz
    andrzej_124
    Stały forumowicz

28 Kwi 2010, 21:09

Nie wypisuj bzdur
    Przepustnica to jest element ukladu zasilania ktory reguluje doplyw czynnika roboczego do urzadzenia.Diesle nie posiadaja przepustnicy i wiec ich nie maja .Gdzies ostatnio czytalem o jakims nowoczesnym silniku diesla z przepustnica ale to absolutny wyjatek
    To o czym ty piszesz to sa klapy ktore podczas pracy silnika nie zmieniaja pozycji i sluzyly jedynie do odciecia powietrza celem zdlawienia/zgaszenia silnika.
    dark13
    Początkujący