Golf IV - diesel czy benzyna

16 Sty 2014, 20:28

no jak ma być maksymalnie tanio to 1,6 + LPG
"okazja" i "igły" to co drugie ogłoszenie co jest jedną z największych wad VW w naszym kraju więc trzeba bardzo uważać
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

16 Sty 2014, 20:44

Dokładnie. Jeżeli chodzi o utrzymanie samochodu, to nie musi byc maksymalnie tanio, bo ja jestem jednak troszke sceptycznie nastawiony do LPG, więc to mi nie robi różnicy, chociaż oczywiście jakbym wybrał benzynę, to grzechem by było nie zamontować gazu(słyszałem, że silniki 1,6 są dobre do zagazowania). Jeżeli chodzi o samo kupno auta, no to będe miał do wydania te 8,5 tys i nie muszę kupować auta za 5 tys, jeżeli mogę kupić za 8,5 tys. Nie chce też kupić najtańszego możliwego golfa, chciałbym znaleźć jakiś zadbany egzemplarz nie z jakimś najuboższym wyposażeniem i w jakiejś w miare dobrej cenie tyle, ze cały czas nie wiem co wybrać :P
Chmielek
Nowicjusz

Prawo jazdy: 23 12 2013
Auto: Nie mam

16 Sty 2014, 21:53

Za 8,5 tys spokojnie znajdziesz 1,6 nawet z lpg (wiem, wiem, lepiej montowac samemu, ale jak kupujesz auto na rok czy dwa to raczej mija sie z celem).
Tylko pamietaj ze 1,6 sa 8v (101km) i 16v (105km) i do gazu duzo lepiej nadaja sie 8v (2.0 tez jest 8v).
TDIka ponizej 9k bedzie juz bardzo ciezko dostac (chcesz byc panem kazdej wsi - kup se golfa w TeDei -takie u nas realia i popyt nakreca ceny ), szczegolnie 110km, bardzo fajny silniczek swoja droga. Pancerne tdi 90km dla niektorych jeszcze lepsze, ale nie jedzie toto bardziej niz 1,6, a tansze od lpg nie bedzie wiec optimum to wedlug mnie benzynka.
Yankee
Aktywny

Prawo jazdy: 01 12 2005
Przebieg/rok: 19tys. km
Auto: Skoda Octavia
Silnik: 1.8 TSI 180KM
Typ: Liftback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2017

16 Sty 2014, 22:29

Ok, dzięki serdeczne za pomoc. Jeżeli nadarzy się jakaś fajna okazja na TDI to będę się jego trzymał, ale jeżeli nie, to sądząc po Waszych wypowiedziach, jeżeli kupię 1,6 to będę równie dobrze zadowolony. Dziękuję za pomoc Panowie, pozdrawiam.
Chmielek
Nowicjusz

16 Sty 2014, 23:00

Wiem, że szukasz Golfa i nie chce oceniać tutaj ludzi ale... Muszę sobie ulżyć, sory

Ogólnie za tą kasę możesz dostać multum innych, lepiej wyposażonych aut z większym polotem i lepszym wyposażeniem. Bardzo przepraszam za słowa, które zaraz sie tutaj znajdą, jak juz wczesniej mówiłem nie chce oceniać ludzi. Czytając Twój temat odniosłem wrażenie, że albo jesteś kolejnym młodym człowiekiem zaslepionym kultem VW i nie liczy się dla Cb inna marka albo...mega racjonalnym wręcz nudziarzem.
Ok, już mi lepiej a teraz cos ode mnie. Może jakiś focus mk1 jakaś corolla? Focus fajnie sie prowadzi a corolla ma prawdziwy silnik.
P.S nie bierz do siebie mojej opinii Tobie i tych "mocnych" słów ;)uważam po prostu ze kolejny golf na drodze jest zbędny i są w tej kwocie lepsze auta. Ale każdy ma jakieś swoją ulubuioną markę i szanuje to. Ja np uwielbiam Alfy na co większość ludzi stuka się w czoło
Anyway, co byś nie wybrał, życzę Ci wielu bezpiecznych i bezawaryjnych km ;) pozdrawiam
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

17 Sty 2014, 08:48

Mielismy kiedyś IV z 2.0 8v spalał 9litrów LPG i dobrze się zbierał od dołu. Minus psuł się, ale miał juz sporo nalatane.
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 21
Miejscowość: Tomaszow
Prawo jazdy: 27 02 2003
Auto: Superb
Silnik: 1.8T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak bezpiecznie pokonywać zakręty?
    Pokonywanie zakrętów nie jest takie łatwe, jakby mogło się wydawać. Redukcja prędkości i skręcenie kierownicy to nie jedyne zadania, jakie musi uwzględnić kierowca. Kluczowa jest płynność wykonania manewru, a do tego ...

17 Sty 2014, 09:28

mike1735 napisał(a):Ogólnie za tą kasę możesz dostać multum innych, lepiej wyposażonych aut z większym polotem i lepszym wyposażeniem.

Dla mnie wybór Golfa 1,6 oznacza że kierownik nie ma wymagań co do samochodu i że mu rybka czym jeździ więc jeżeli tak jest to po co przepłacać???
Ogólnie benzyny wieśwagena szczególnie te N/A są lipą a Golfy 1,4/1,6 wyglądają w środku jak lanosy...
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe

17 Sty 2014, 10:54

Już tak nie przesadzaj, akurat Golf IV to duży postęp w stosunku do III. Ogólnie nie są to złe auta, multum części w rozsądnych cenach, przyzwoite blachy, każdy je zna. Taki optymalny wybór dla Kowalskiego.
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

17 Sty 2014, 12:15

jiGsaw napisał(a):Taki optymalny wybór dla Kowalskiego.

No właśnie dla Kowalskiego a biorąc pod uwagę spalanie to dla Kowalskiego mało jeżdżącego...
szybki
Moderator - Tuning

17 Sty 2014, 12:16

Bez przesady, z lpg to litr w lewo, czy prawo nie robi różnicy wielkiej, a ceny części są ważne.
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

17 Sty 2014, 12:26

jiGsaw napisał(a):Bez przesady, z lpg to litr w lewo, czy prawo nie robi różnicy wielkiej

W sumie racja z tym lpdżi...
szybki
Moderator - Tuning

17 Sty 2014, 19:25

No prawdopodobnie jestem zaślepiony VW, ale to u mnie przechodzi z pokolenia na pokolenie. Co do innych samochodów, słyszałem, że właśnie Corolle sa jednymi z najmniej awaryjnych samochodów, ale szczerze mówiąc nie przemawia do mnie wygląd. Alfy również mi się bardzo podobają i był taki moment, że faworytem była Alfa 147 JTD(hatchback) jednak ceny części mnie odstraszyły. Wiem, że golfików na polskich drogach jest baaardzo dużo, ale jakoś to mnie nie odstrasza, chociaż wiadomo, że w takiej sytuacji trzeba ostrożnie podchodzić do zakupu. Nie kupuję Golfa dla tego, że jestem jakoś strasznie nim zauroczony, ale po prostu myślę, ze to będzie najbardziej optymalny wybór na mnie. Wiem, ze znajdę auta lepiej wyposażone i pewnie tańsze od golfa, jednak, no muszę to powiedzieć, golf to golf :P. Marzy mi się Golf V jednak na niego jeszcze będę musiał poczekać.
Chmielek
Nowicjusz

17 Sty 2014, 19:27

Zamiast Golfa lepiej wybrać Astre G. :ok:
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

17 Sty 2014, 19:29

Ople też rozważałem, ale słyszałem, że one jednak mają gniją, nie wiem czy to prawda, ale mam znajomego który ma Vectre i Astre II no i w sumie może to niestety potwierdzić.
Chmielek
Nowicjusz

17 Sty 2014, 19:31

Astra II jeżeli jest bezwypadkowa i zadbana to gnić nie będzie :!: Nie daj sobie tego wmówić :wink:
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra