Golf IV - głośniki

07 Lut 2015, 19:01

Witam.
Mam następujący i bardzo denerwujący problem. W Golfie, którego ostatnio kupiłem posiadam dwa głośniki na przodzie i jakieś cholernie słabe radio (Sony), który nie czyta nawet płyt mp3 (niektórych nawet w audio, a niektóre tylko po jakimś czasie tzn, nie odczytuje od razu po odpaleniu silnika). Tak czy inaczej problemem na razie jest lewy głośnik, który dziwnie charczy przy niskich tonach. Czasami gdy dłużej pojeżdżę zaczyna on się wyłączać na niskich głośnościach i dopiero po zwiększeniu głośności łapie od nowa do tego z o wiele czystszym dźwiękiem.
Zastanawiam się co może być problemem i czy trzeba kupować nowe głośniki.

Jeżeli tak to jakie (za dużo pieniędzy atm nie mam, więc najlepiej do 200zł). Radio mam już upatrzone Pioneer MVH-160UI.
rewan
Nowicjusz

Auto: Golf 4

07 Lut 2015, 19:22

Może jest jakieś zwarcie ? Albo już po prostu sprzęt jest zużyty, nie należy się spodziewać po fabrycznych głośnikach cudów, ile tam jest, 25W? W swoim focusie mam głośniki JBL CS-6C grają czysto, cena 220zł około więc się zmieścisz :)
mariouksspg
Nowicjusz

Przebieg/rok: 35tys. km
Auto: FORD FOCUS
Silnik: 1.6 TI 116KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2005

07 Lut 2015, 19:34

Dla mnie to nawet wystarczają xd. Chodzi po prostu o to żeby dźwięk był czysty, bo jest to bardzo denerwujące (niektóre kawałki w ogóle nie brzmią po lewej stronie, bo tak są zniekształcone niskie tony).
rewan
Nowicjusz

10 Lut 2015, 01:06

Dobra. Sprawa wygląda tak, że po zmianie radia na Kenwood problem z głośnikiem minął (czyżby tamto radio było na tyle skopane, że jeden głośnik niedomagał?). Sprawa, która mnie nurtuje to, że za każdym razem po wyłączeniu radia wraca ono do ustawień fabrycznych. Czyli jak zrobić tak aby radio się nie resetowało? xd
rewan
Nowicjusz

10 Lut 2015, 01:37

rewan napisał(a):Dobra. Sprawa wygląda tak, że po zmianie radia na Kenwood problem z głośnikiem minął (czyżby tamto radio było na tyle skopane, że jeden głośnik niedomagał?).

Jak najbardziej, takie problemy zdarzają się.

rewan napisał(a):za każdym razem po wyłączeniu radia wraca ono do ustawień fabrycznych. Czyli jak zrobić tak aby radio się nie resetowało?

Sprawdź podłączenie kabelków kostki ISO czy masz podłączoną pamięć pod zasilanie problem-z-podlaczeniem-radia-vt81044.htm#p499432
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

11 Lut 2015, 22:19

rewan napisał(a):za każdym razem po wyłączeniu radia wraca ono do ustawień fabrycznych. Czyli jak zrobić tak aby radio się nie resetowało?

Czerwony i żółty przewód podłącz ze sobą pod stałe napięcie, wtedy radio nie będzie po zapłonie.
Możesz też zamienić miejscami przewody żółty i czerwony, wtedy nie będzie gubił pamięci i będzie po zapłonie.

W tamtym radiu pojawił się zimny lut na kondensatorze w końcówce mocy- częsta usterka, łatwa w naprawie. Po dłuższej chwili może być do wymiany sam kondensator lub też cała kość końcówki mocy, zwykle jakiś mały STK, TDA itp.
kamil638
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wrocław
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Mercedes w210
Silnik: 2.9 td
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1999