Golf IV na benzynie?

23 Lut 2011, 10:40

Witajcie.
Golfa rozważałem do tej pory tylko na dieslu (wersja III, bo IV przekracza budżet), więc nie czytałem prawie nic o silniku benzynowym montowanym w wersji IV. Trafiłem na ciekawą z pierwszego rzutu oka ofertę: [link do oferty na Allegro wygasł] - co o niej sądzicie? Auto młodsze od większości ropniaków, na które mogę sobie pozwolić.
Benzyna więc tańszy. Paliwo wyjdzie drożej ale czy przypadkiem nie zwróci mi się to w tańszych serwisach benzyniaka? Wygląda na zadbany, ale śmierdzi mi "odpicowaniem" - wysłałem do sprzedawcy prośbę o więcej fotek.

Mam dość niedaleko na oględziny, ale nie wiem czy w ogóle warto, bo to jednak będzie strata połowy dnia roboczego.

Przypominam, że poszukuję w miarę eleganckiego, niedużego ale niezawodnego kombi na dojazdy do pracy (od 5 do 105 km dziennie), szacunkowo 10k-15k km/rok, w kwocie do 10k PLN.
kimkes
Początkujący

Miejscowość: skątowni
Auto: Vectra B 1.8 16V

23 Lut 2011, 11:00

Mi sie coś za tanie widzi jak na ten rok ale moge sie mylić.
A co byś powiedział na coś takiego [link do oferty na Allegro wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

23 Lut 2011, 13:12

Dostałem fotki wysokiej rozdzielczości, wygląda dobrze z jednym wyjątkiem - na krawędzi tylnej klapy ma już pasek rudej ;-)
A co z tym silnikiem? Dobre to czy niedobre?

O Fabiance poczytam w wolnej chwili, ale z bryły mi się nie podoba.
kimkes
Początkujący

23 Lut 2011, 14:24

Sam posiadam IV 3D i uważam że 1.6 po chipie to optymalna wartość do auta o masie 1200kg, w końcu to nie sportowe i nie ma potrzeby więcej.

Co do Kombi są cięższe chyba więc te 1.6 może już być mało, szukałbym raczej coś większego.

Auto śmiesznie tanie, oby się nie okazało że rozrząd, sprzęgło i masa innych rzeczy będzie do wymiany.
error106
Początkujący

Miejscowość: Warszawa

23 Lut 2011, 16:00

1.6 benzyna wolnossąca po chipie? Na allegro kupiłeś tego chipa? :-D
AreBie
Aktywny

Miejscowość: NML

23 Lut 2011, 16:08

Za 9,99 :mrgreen:
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2013
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Najpopularniejsze auta terenowe z USA - co warto importować?
    Samochody terenowe z USA cieszą się niesłabnącą popularnością na całym świecie, a ich import do Europy, w tym Polski, stale rośnie. Miłośnicy motoryzacji doceniają ich niezawodność, wytrzymałość oraz niepowtarzalny styl. ...
    Audi A8 hybrid
    Audi A8 łączy wydajność hybrydowego silnika sześciocylindrowego ze zużyciem paliwa motoru czterocylindrowego. Jednostka 2.0 TFSI wespół z silnikiem elektrycznym generują 180 kW (245 KM) mocy. Maksymalny moment obrotowy ...

23 Lut 2011, 16:46

Napisałem w skrócie, w sensie że łatwo podnieść moc do 120 koni bez bardzo zauważalnego wzrostu spalania. Dolot, kolektor, wydech, i na koniec mala zmiana programu. Do jazdy w sam raz, tylko nie mówie o wydechu za 100zł z allegro bo są stanowczo za głośnie, zreszta jak wszystko co tanie. Ceny niskie, tym bardziej że można robić jedno po drugim.

Ale jak widzę pan Kobuch wie najlepiej.
error106
Początkujący

23 Lut 2011, 16:57

error106 napisał(a):.... zreszta jak wszystko co tanie. Ceny niskie, tym bardziej że można robić jedno po drugim.

Sam sobie zaprzeczasz :D

Z 105 na 120 km no rewelacja. To jaki jest koszt takiego jak ty to nazywasz "chipu" :-D
AreBie
Aktywny

23 Lut 2011, 17:02

W 2000zł się zamknie biorąc części w pierwszych lepszych sklepach. Jak poszuka to taniej.

Hm 20% to mało dla Ciebie ? To ile ty byś chciał z 1.6 wolnossącego wyciągnąć ? 300 czy więcej ?
error106
Początkujący

23 Lut 2011, 17:05

Niektóre silniki wolnossące mają 160 już seryjnie ;-)

Z 105 do 120 to niecałe 15 procent ;-) Polecam kilka godzin korepetycji z matematyki

A co do Golfa z ogłoszenia, to cena jest zapewne ceną NETTO. Wyraźnie pisze że z fakturą.
Ostatnio edytowany przez AreBie 23 Lut 2011, 17:09, edytowano w sumie 3 razy
AreBie
Aktywny

23 Lut 2011, 17:06

Mówimy o innych silnikach czy o 1.6 16V z Golfa IV ?

Podana cena jest cena brutto wystawiam fakturę vat

Hm niby jasno że brutto ale ta faktura trochę miesza.
Ostatnio edytowany przez error106, 23 Lut 2011, 17:08, edytowano w sumie 1 raz
error106
Początkujący

23 Lut 2011, 17:07

Panowie, nie kłóćcie się, ja na razie chciałbym informacji jak w ogóle się ten silnik spisuje w stanie normalnym i czy warto to auto kupić. Jeśli jesteście zainteresowani obejrzeniem fotek wysokiej rozdzielczości to odezwijcie się na PW z adresem maila, to prześlę zipa ze zdjęciami.
kimkes
Początkujący

23 Lut 2011, 17:11

Nikt Ci na podstawie kilku fotek nie powie czy warto. Jak jesteś poważnie zainteresowany to jedż i obejrzyj. Sprawdż oczywiście przynajmiej na stacji diagnostyczne.
AreBie
Aktywny

23 Lut 2011, 17:11

Wdg mnie sprawuje się bardzo dobrze ten silnik w budzie 3D, nie wiem czy kombi jest cięższe czy nie. Jeżeli wagę ma podobną to wdg mnie w trasy i miasto jest to silnik idealny.
Jak będziesz oglądał podepnij się przez VAG do auta i zobacz co w komputerze piszczy (kabelek 30zł, więc nie majątek), zobacz też czy silnik jest czysty, czy z rury przy gazowaniu nie leci nic czarnego.
error106
Początkujący

23 Lut 2011, 17:14

Silnik to raczej powinien być "naturalnie" zabrudzony. Wtedy widać czy są jakieś wycieki. Kupowanie auta na podstawie zdjęcia to największa głupota.
AreBie
Aktywny