Golf IV TDI vs Peugeot 307 HDI trudny wybór

28 Cze 2007, 16:55

Witam,

Mam mały dylemat poniewaz muszę sobie kupic autko i mam na nie przeznaczone 25 tyś złotych. Biore pod uwage dwa autka podane w opisie i nie wiem na które mam sie zdecydowac. Jestem kawalerem mam 20 lat i głownie kupuje je po to by móc smigac na studia czasami na jakieś pakupki wakacje raz dwa razy do roku oraz na jakiś balet z przyjaciółmi. Silnik ma byc TDI dla golfa i HDI dla 307, oba maja miec nie miej niz 110 koni. Które lepiej sie prowadzi trzyma drogi? Które lepsze na polskie drogi ? Jak wyglada sprawa z awaryjnoscia obu aut ? mam tu na mysli czesci mechaniczne. Co polecacie ?

Dodam że ważna rola dla mnie jest dynamika auta !

Na allegro wyszperałem takie coś :

307 - [link do oferty na Allegro wygasł]

[link do oferty na Allegro wygasł]

Golf - [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

[link do oferty na Allegro wygasł]

Jeszcze mam pytanie jak wygląda sprawa z czesciami do obu aut ? Czy jest duza roznica w cenie ?

Pozdrawiam i dziekuje za odp :)

Łukasz.
Pęczuś
Nowicjusz

28 Cze 2007, 19:23

Oba auta dobrze trzymają drogi. Zaletą Peugeota jest obszerne i wygodne wnętrze. Silnik VW jest dynamiczniejszy od Peugeota. Jednostki wysokoprężne Golfa są oszczędne. Najlepszym wyborem będzie VW Golf, ponieważ ma dobrze dopracowany układ kierowniczy, materiały wykończeniowe są wysokiej jakości i jest to niezawodne auto. Polecam. Oferty wymienione powyżej są w miarę dobre, ale wybrałbym inne.

Zobacz przykładowe oferty Golfa:
[link do Autotrader wygasł]
[link do Autotrader wygasł]

Pozdro :wink:
Ostatnio edytowany przez Tiguan, 29 Cze 2007, 12:02, edytowano w sumie 1 raz
Tiguan
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Pruszków

28 Cze 2007, 20:39

Taka odpowiedz sie spodziewałem :)

Namówiłem rodziców na takie cuś - [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Jutro jade obejrze :)

Dzieki za odp !

Pozdrawiam :)
Pęczuś
Nowicjusz

29 Cze 2007, 11:37

To jest bardzo dobra oferta :wink:
Kup silnika diesla z pompowtryskiwaczami, to 115 KM ma, ale nie polecam silnika mocy 90 KM i 110 KM, bo to jest pompa rotacyjna. Pompowtryskiwacze lepiej pracują w silniku diesla.

Pozdro :D
Tiguan
Zaawansowany
Awatar użytkownika

30 Cze 2007, 09:55

Wiecie co byłem go obejrzec ... samochod na allegro wyglAda bardzo ladnie a w rzeczywistosci jest bardzo zaniedbany i na dodatek był bity czemu własciciel zaprzecza... I niby miał przejechane 81 tys km to mojego brata carisma z silnikiem 1.9tdi 90 koni lata w porównaniu z tym golfem.. masakra myslalem ze lekka buda 115 koni to bedzie szło ! Nie wiem czy akurat tak trafiłem ze to był muł bo naprawde sie rozczarowałem !

Narazie czaje sie na takiego: [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Jaki jest koszt sprowadzenia auta bo sie nie orientuje ?
Pęczuś
Nowicjusz

01 Lip 2007, 13:28

Nie wszystkie ogłoszenia są wiarygodne i prawdomówne, bo kiedyś planowaliśmy kupić jakieś auto, który w wyposażeniu miał mieć opony zimowe. Pojechaliśmy obejrzeć, a okazało się, że tego wyposażenia nie ma i auto było zaniedbane. Trzeba na to uważać, żeby nie było rozczarowania.:shock:

Tiguan
Zaawansowany
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Najpiękniejsze szwedzkie tuningowane ciężarówki
    Firma PKS Gdańsk – Oliwa SA właściciel największego w Polsce Portalu Przepraw Promowych Promy24.com we współpracy z firmą Polferries przeprawią najpiękniejsze tuningowane pojazdy na tegoroczny zlot Master Truck, ...

01 Lip 2007, 13:34

Niedawno zdarzyło się w Polsce, że ktoś planował sprowadzać auta po okazyjnej cenie. Ludzie, którzy wpłacili zaliczkę na konto sprowadzającego za opłaty auta i sprowadzenia, ten zniknął z zaliczką, a auta nie było i oszukał ludzi. :evil:
Tiguan
Zaawansowany
Awatar użytkownika

01 Lip 2007, 17:21

Dlatego jeśli chce się ściągać auto należy to załatwić ze znajomym bądź z jakąś solidną firmą. Ja osobiście nie lubię golfów i wybrał bym Peugeota zawsze uwielbiałem tą markę.
kociub
Początkujący

02 Lip 2007, 21:22

Mam okazje szarpnac passata ale z silnikiem 2.5 TDI 150 km a dokladnie ten

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

ale boje sie ze bedzie duzo palil :/ Juz sam nie wiem czego chce :( nie ma trafic na takiego ktory mi sie spodoba.. a nawet jak trafie to ma przejechane 200000km a jak nie to to dopiero do sprowadzenia albo tel wylaczony a jak znow nie to do daleko ze masakra a jak nie to to 3 drzwiowy.. ciezko jest trafic !
Pęczuś
Nowicjusz

03 Lip 2007, 12:31

Diesle jak mają 200tyś to naprawdę nie jest dużo. te silniki można spokojnie męczyć nawet do 400tyś tylko należy pamiętać o konserwacji i wymainie części. gdzies był tu temat o tym silniku i ktoś pisał że pali około 12 litrów. Nie wypowiem się o tym aucie bo nie lubię passatów i żadnego nie miałem na dłużej niż na kilka godzin.
kociub
Początkujący

03 Lip 2007, 14:36

Wiadomo, że jest ciężko trafić na dobrego egzemplarza. Jeżeli chodzi o Passata to możesz wybrać silnika wysokoprężnego zasilany pompowtryskiwaczami o pojemności 1,9 litra i mocy 116 KM, który zapewnia bardzo dobrą dynamikę przy niskim zużyciu paliwa.

Zobacz przykładowe oferty:

A co z Golfem IV? Nie kupujesz?

Tiguan
Zaawansowany
Awatar użytkownika

04 Lip 2007, 20:58

Tiguan napisał(a):A co z Golfem IV? Nie kupujesz?

Kupuje kupuje tylko pisałem wyzej ze nie moge trafic na takiego ktory naprawde mi sie spodoba :) Jak nie urok to ... za daleko :/
Pęczuś
Nowicjusz

04 Lip 2007, 21:59

tutaj masz oferte golfa

to co prawda nie TDI ale silnik 2.0
Endrju
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 449
Miejscowość: Poznań

05 Lip 2007, 12:24

Pęczuś: :lol: :wink: Zbierz się na weekend z jednym noclegiem do Gniezna - zagłębie komisów i "wystawek" przed domami. W jednym miejscu masz "do wyboru, do koloru". Napisałem o zanocowaniu, bo wtedy ze spokojem możesz pojeździć i pooglądać. Zabierz z sobą kogoś ze spokojnymi nerwami - Ty będziesz nakręcony. :wink:
... miłujcie swoich nieprzyjaciół...
czerepach
Aktywny

Miejscowość: Mosina

08 Lip 2007, 18:48

Pęczuś napisał(a):Kupuje kupuje tylko pisałem wyzej ze nie moge trafic na takiego ktory naprawde mi sie spodoba :) Jak nie urok to ... za daleko :/

Aha. To spróbuj jeździsz na próbie, jeśli na to sprzedawca pozwoli. :D

Tiguan
Zaawansowany
Awatar użytkownika