Golf IV

09 Lis 2009, 06:57

Witam ponownie! Z góry przepraszam tych, którzy zaczynają się irytować moimi ciągłymi pytaniami o samochody.. Wciąż jednak borykam się z problemem wyboru "tego" właściwego auta..

Do rzeczy Panowie! Ilu nas tutaj zarejestrowanych, tyle Golfów różnej generacji jeździ po drogach. Jak to z tymi samochodami jest? Robiąc rozeznanie wśród sprzedawców, mechaników oraz samych posiadaczy "czwórek" doszedłem do konkluzji iż TDI 90 oraz TDI 110 są jednostkami najpewniejszymi- nie posiadają pompowtryskiwaczy, są dośc dynamiczne i ekonomiczne. Jak zapatruje się na ten pogląd społeczność forum samochodowego? Czy te silnik są faktycznie mało awaryjne? Co z wrażliwością na paliwo? Koszty eksploatacji ogólnie?

Drugą opcją jest silnik 1.4 na szesnastozaworowej głowicy i do tego sekwencja- czy taka opcja ma prawo służyć w miarę niezawodnie? Jak wyglądają koszty eskploatacji?

No i trzecia opcja, jaką dopuszczam, to SDI. Wiem, że jest to samochód wolny, jednak moim priorytetem jest teraz niezawodnośc oraz niskie koszty utrzymania. Jak wygląda sprawa w przypadku SDI? I czy jest ten silnik wrażliwy na jakoś paliwa?

Dodam, iż zdaję sobie sprawę, że w dużej mierze wszystko zależy od zakupionego egzemplarza, dlatego załóżmy, że w każdym z trzech przypadków mówimy o dobrym egzemplarzu z roku +/- 2002 o umiarkowanym przebiegu.

Z góry dziękuję za wszelkie wskazówki, rady, wytyczne itp
Pozdrawiam, Przemek
Flyover
Nowicjusz

Miejscowość: Łódź

09 Lis 2009, 07:59

Każda z Twoich alternatyw jest niezła i jest do przyjęcia. Moim zdaniem najlepszy wybór to zadbane i niezajechane TDI z 90km.Dosyć trwały silnik i małoawaryjny.Co do SDI,to niestety IV nie pojedzie na oleju z Biedronki i musi mieć paliwo dobrej jakości,bo w sumie tam też jest elektronika tyle że nie ma turbiny. Oczywiście taki niewyżyłowany silnik przejedzie może i milion kilometrów ale zrobi to "powoli"...
Jeśli chodzi o benzynę i sekwencję,to także zda egzamin z tym że tutaj trzeba już szukać auta z niecofanym i małym przebiegiem,bo zakładanie za ponad 3k przyzwoitej sekwencji do auta z przebiegiem 300tys, nie ma sensu...
Szukałbym dobrego TDI,bo aut na rynku jest sporo ale atrakcyjnych technicznie to tylko jakieś 10 % ...
A może Octavia z tym samym silnikiem..? W tym momencie spektrum poszukiwań się rozszerza !!!
:smile:
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

09 Lis 2009, 08:08

1,6 + LPG lub 1,9TDI. SDI i 1,4 odpuść.
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2013

09 Lis 2009, 13:31

Kubuch napisał(a):1,6 + LPG lub 1,9TDI. SDI i 1,4 odpuść.

To samo chciałem napisać. 1.4 za słaby na Golfa. SDI już w Polo to jest muł niesamowity. Nie wiem dla kogo są takie silniki jak SDI.

1.6 z gazem, ale może być też coś większego (róznica w spalaniu nie będzie strasznie duża, skoro jeździsz na LPG).

Generalnie Golf to nudne i bardzo mocno przereklamowane auto. Z pewnością nie warte sporej ceny która trzeba będzie zapłacić. Jest stosunkowo droższe od np. Fiata czy Forda, chociaż kompletnie nie wiem dlaczego.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

09 Lis 2009, 13:45

Flyover, nie wiem ile chcesz wydać na auto ale ja golfa IV bym nigdy nie kupił :P Spoooro nim wyjeździłem i ogólnie miejsca jest mało fotele nie wygodne... dość głośno w środku i często elektryka świruje... Ja bym brał A3 raz że stylizacja ładniejsza to i wykonanie lepsiejsze ;) ale na pewno będzie starsza od golfa IV .... Podejrzewam że masz ok. 21/22 tysi na wydanie ja bym się zastanowił nad takim czymś [link do oferty na Allegro wygasł] auto można by rzecz z 2005 roku od pierwszego właściciela i krajowy zawsze można podjechać na ASO go sprawdzić :) Jednostka cichutka, żwawa i nie ma za dużego apetytu na paliwo :P No i jednak jest ich mniej niż takich monotonnych golfów :P
JEST:
- Renault Scenic II ph2 1.6 16V LPG 115KM 2008r
- Fiat Panda 1.2 8V LPG 60KM 2003r
- Ford Galaxy 1.9 TDI 115KM 2000r
- ZIPP VZ-2 125cm3 2015r
Luke16
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: KNZ
Prawo jazdy: 12 03 2008
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Scenic II ph2/Panda II/Galaxy
Silnik: 1.6/1.2/1.9
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2008
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
    Renault ALASKAN pick-up
    Po wprowadzeniu do sprzedaży w 2015 roku Renault Duster Oroch, pick-upa o ładowności pół tony, Renault przedstawia model ALASKAN, jednotonowego pick-upa o nadzwyczajnym designie. Solidny i wygodny, jest on doskonale ...