Golf IV

09 Sty 2017, 16:16

Panowie, takie pytanie, kuzyn poszukuje 1,8T i zainteresowało nas to ogłoszenie:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

trochę drogo no ale auto od prawie 4 lat w jednych rękach i nie ulep z Niemiec.
martwi mnie tylko to że wszystko było wymieniane, wnętrze itd., ktoś zrobił detaling i chce tyle kasy.
Oczywiście coś tam zawsze będziemy negocjować ale czy w ogóle warto go oglądac?
Tylko nie piszcie że Golfa 1,8T to można kupić za 8 tys bo nawet z tymi za 10-11 jest kiepsko bo oglądaliśmy i obraz nędzy i rozpaczy. Rdza, łyse opony, kontroli ABS, poduszek, luzy na kierownicy itd.

Jeszcze ewentualnie ten by wchodził może w rachubę:

ale to już handlarz i oferta taka sobie..

Co Wy na to? czy te auta są w ciekawym stanie i dobre? czy widać niedociągnięcia?
Bartolekk
Aktywny

Prawo jazdy: 15 10 2000
Przebieg/rok: 24tys. km
Auto: Fiat Bravo sport
Silnik: Tjet 150
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2008

09 Sty 2017, 17:00

Kogoś zdrowo pogieło z tą ceną i jeszcze dopłata za audio.. :roll: ja bym za niego nie dał więcej jak 13-14k.
Tego drugiego bym obejrzał bo ładnie wygląda.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

09 Sty 2017, 18:01

No tak tylko cena ceną ale może faktycznie ten stan jest jedyny w swoim rodzaju, auto idealne itd? Nie do znalezienia drugie takie?
Bo nie sztuka szukać za 13 a potem się okaże że trzeba 5 włożyć i wyjdzie na to samo.
Czyli odpuścić? Ten drugi niestety mnie mniej przekonuje bo wygląda na odpicowany egzemplarz przez "Mirka" a na żywo grzmot, tak jak Radom itp. No ale pomyśleć można.
Bartolekk
Aktywny

09 Sty 2017, 18:03

No to by musiała być na prawdę igła.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

09 Sty 2017, 18:10

Ten za 20k już poszedł albo ogłoszenie zdjęte.

Ja mając dać 20k za gofra 4 wolałbym poszukać biedniejszej wersji z tym 1.8T w okolicach 12-14k albo mniej i zrobić pod siebie,kupując np rozbitka anglika i poprzekładać fotele itd. :roll:
Kieł
Stały forumowicz

Auto: Nie mam

09 Sty 2017, 19:01

No tak tylko 12 tys nie polega na samych fotelach ze skóry, ale też auto nie ma rdzy, nie było składane z 5 części, ma zdrowy dobry silnik, wyświetlacz nie ma pikseli wypalonych i ogólnie całość zdrowa.
Ja nie mówię żeby kupować za 20k to bo chore no ale niech ktoś znajdzie coś dobrego za 12 tys? bez wkładu kolejnych 5? to ja wolę kupić za 20..i włożyć parę groszy a nie tysiące.

Ja z kuzynem oglądałem Golfa za 10500, za którego osobiście nie dałbym więcej jak 5 tys i gość się śmiał że sobie możemy szukać 1,6 :o

Po prostu 80% użytkowników tych aut nie serwisuje ich należycie, sami kupują śmieci i po roku sprzedają żeby pozbyć się problemu.
Bartolekk
Aktywny

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Raport: Fakty i Mity rynku samochodów używanych
    Rynek samochodów używanych w Polsce od lat cieszy się ogromnym zainteresowaniem. W 2024 roku zanotował znaczące ożywienie, osiągając najwyższy poziom aktywności od 2021 i wzrost o 31% w porównaniu do 2023. Wybór ...

09 Sty 2017, 19:02

Za te 20k już lepiej byłoby szukać s3 8L, przynajmniej jest Quattro (na Haldexie, ale jest)
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2004

09 Sty 2017, 19:07

za 20k raczej nie do znalezienia zdrowe S3, a poza tym to już będą śmieci i pewnie 98 rok z Radomia.
Poza tym S-trójka to trzy dzwi raczej odpada, bo będą wożone nierzadko 3 osoby.

P.S. Panowie a co sądzicie o tym?
[link do oferty na Allegro wygasł]

tylko już wiekowy, więc bez komputera pewnie, stary sterownik z tego co wiem, trochę mnie wnętrze przeraża, ale może nie jest źle i chyba z tyłu wymieniany był zamek klapy?
Bartolekk
Aktywny

09 Sty 2017, 19:19

Tylko po co patrzeć na rocznik? Bo co, był mniej upalany?
Problem w tym, że z tej dwójki GTI jest jedynie wersją wyposażenia, a s3 faktycznie autem sportowym.
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2004

09 Sty 2017, 19:31

Rocznik = nowszy zegar z fisem, nowocześniejszy sterownik silnika bez przepustnicy na linkę i nie trzeba lutować komputera żeby podnieść moc, w niektórych wersjach mocniejsze turbo, lepsze wyposażenie np ESP itd..

A S3 ok sportowe auto, ale znajdź zdrowe 18 letnie S3 za 20 tys to rzeczywiście to będzie fajny wybór, zobacz na koszt hamulców, koszt opon R17, turbina - regeneracja itd..a ponadto to auto ciasne i mało praktyczne - 3 drzwi.

Równie dobrze można by szukać TT też ma 1,8T

Tak między Bogiem a prawdą obawiam się ze i tak S3 prowadzi się niewiele lepiej od takiego Golfa IV, bo to nie Audi RS6 z salonu, tylko stare auto, tworzone 20 lat temu.

S3 odpada bo za dużo szukania, mało egzemplarzy i 90% zmęczone a te zdrowe kosztują 25 tys.
Bartolekk
Aktywny

10 Sty 2017, 09:35

A zamiast S3 może A3 1.8T?
Barol
Awatar użytkownika

10 Sty 2017, 21:06

Mam pytanie z innej beczki czemu akurat 1.8 T?
mati20066
Nowicjusz

Miejscowość: Spytkowice
Prawo jazdy: 08 02 2007
Przebieg/rok: 18tys. km
Auto: Golf 4
Silnik: 1.9 TDI 115 KM
Paliwo: Diesel
Rok produkcji: 2000

10 Sty 2017, 21:44

Barol, dzięki za link to A3 fajne ale czytam o gwarancji i tak się zastanawiam czy będzie zdrowe i godne uwagi, a nie że ktoś chce zarobić.

Dlaczego 1,8T? bo tdi odpada (zbyt małe przebiegi ok 10 tys rocznie max), do tego chodzi o moc, o dynamikę, taką frajdę i możliwość dłubania.
1,6 tego nie zapewni ani 1,8, te wszystkie V5 V6 kosztowne i mało polecane, chyba ze R32 :D ale to już inna bajka, budżet itd..

chodzi o 1,8T w lekkim aucie bo ponoć Leon czy Octavia to ciężkie kloce i zbierają się gorzej niż golf czy a3.
Bartolekk
Aktywny

11 Sty 2017, 22:32

Mialem, sprzedalem za 11k. Jezdzilem 1.5 roku, porobione wszystko co moglo byc, nie bite a i tak bym juz nie kupil. Osobiscie wolalbym poszukac A3 chociaz to niby to samo to jednak sprawia solidniejsze wrazenie, szczegonie w srodku. Silnik fajnie jezdzacy chociaz nie w lecie i problematyczny w naprawie (te sprzed liftu czyli AGU) a do jazdy w dalsza trase to jedynie ze stoperami :D
Paulo21
Nowicjusz

Auto: Chwilowo brak

11 Sty 2017, 23:19

A dlaczego nie w lecie??

Ogólnie no to wiadomo A3, S3, może TT ale stan to podstawa.
Oglądaliśmy A3 1,8T gdzie dziewczyna miała pretensje że chcemy się przejechać :roll: bo nie daje nikomu bo jej kumpela coś tam jak jechała to jej zniszczyła w tym aucie. Skrzynia biegów tragedia, sprzęgła też niezbyt coś, drzwi pasażera obcierały o próg, w środku skóra ale w takim stanie że fotele w golfie III zwykłe są w lepszym itd.

Dlatego lepiej patrzeć na stan a czy to będzie golf czy a3 czy inny, to już mało istotne.
No w środku w kabinie może być głośno, tylko wiadomo na trasy typu autostrady się nie nadają ale do dłubania i wyciągania mocy? poza tym można zawsze radio zrobić głośniej :)

A ze tak zapytam dlaczego skoro dobry stan był to sprzedałeś po 1,5 roku? wydawało mi się że jak się sypie to każdy na hura sprzedaje szybko.

P.s. spodobał się jeszcze taki

tylko USA - nie wiadomo czy nie składany z kilku, bo widać jakieś skazy na lakierze przy progach i nadkolach

Na razie szukamy kilka opcji i będą oględziny.
Bartolekk
Aktywny