Golf po wymianie pierścieni dalej bierze olej

21 Sie 2013, 17:57

Dzień dobry Panowie.

Mam dość nietypowy problem z moim pojazdem, a mianowicie jestem posiadaczem golfa od około roku., obecnie ma przebieg 180 tys. km. Na pierwszą wymianę oleju pojechałem do mechanika i wlał olej mobil1 0W40 twierdząc że do tych silników taki się leje a, że nie było kartki nie wiedzieliśmy co lane było wcześniej i tak też zrobił. Po przejechaniu kilku tys km zauważyłem spadek poziomu oleju. Mechanik twierdził, że mogą być zjechane pierścienie a że chciałem kilka lat nim pojeździć zainwestowałem. Wymienił pierścienie, splanował głowicę i wymienił gumki na zaworach. Po robocie zalał znowu tym samym olejem 0W40, po przejechaniu 4 tys. km zauważyłem że stan na bagnecie jest na minimum :(. Nie wiem co teraz o tym wszystkim myśleć. I teraz pytanie do Was:
1. Czy po wymianie pierścieni silnik może spalać olej przez jakiś okres, np. do czasu dotarcia pierścieni, chociaż ja już zrobiem 4 tys km. to ile takie docieranie może trwać??
2. W książce serwisowej dopatrzyłem się, że lany do niego był olej 5W30 i teraz może przez tą zmianę na rzadszy 0W40 ma prawo brać i powinienem znowu przejść na 0W40??

Poradźcie bo sam już nie wiem co z tym robić, kasy włożyłem a efektów nie widać,

Z góry dzięki...
mateuszbse
Obserwowany

Auto: Volkswagen GOLF V
Silnik: 1.6i 102KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2005

21 Sie 2013, 23:09

mateuszbse napisał(a):Wymienił pierścienie, splanował głowicę i wymienił gumki na zaworach.

Tylko teraz pytanie czy zrobił to porządnie?
Jakie było ciśnienie sprężania przed i po wymianie?
Zawory, prowadnice zaworów były sprawdzone?
mateuszbse napisał(a):Czy po wymianie pierścieni silnik może spalać olej przez jakiś okres, np. do czasu dotarcia pierścieni, chociaż ja już zrobiem 4 tys km.

Ułożyć się muszą ale bez przesady że po 4 tys jeszcze się nie ułożyły.
kant95
Zaawansowany

Miejscowość: lublin
Prawo jazdy: 01 01 1981
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Chrysler Voyager
Silnik: 2.5
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Van
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1995
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...