Golf V - akcyza od sprowadzonego auta

20 Sie 2010, 23:23

Witam, mam taki problem otóż, wczoraj kupilam auto w komisie w Polsce. Jak sie okazało, ten koleś z komisu kupił to auto we Francji ponad rok temu ( widnieje wpis w dowodzie francuskim, ze sprzedano), najgorsze, że nie opłacił akcyzy do tego czasu (tj. 19.08.2010):( Powiedzcie jeśli ktoś wie co w takim przypadku mnie czeka w Urzędzie Celnym?? Czy będę płacić jakąs karę, jeśli tak to w jakiej wysokości, czy zapłacę normalnie akcyzę od ceny na umowie od dnia zakupu tj. 19.08.2010?

Dzięki za wszelką pomoc:) w poniedziałek czeka mnie wizyta w UC i aż się boję co to będzie;(
asiek
Nowicjusz

Miejscowość: łódź

20 Sie 2010, 23:43

asiek napisał(a):w poniedziałek czeka mnie wizyta w UC i aż się boję co to będzie;(

A czego masz sie bać... :?: :?:
asiek napisał(a):Czy będę płacić jakąs karę, jeśli tak to w jakiej wysokości, czy zapłacę normalnie akcyzę od ceny na umowie od dnia zakupu tj. 19.08.2010?

Zadnej kary nie będziesz płacił bo nie masz za co.Zaplacisz normala akcyzę a czas liczy się od dnia zakupu tj.19.08 i nic więcej..
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

21 Sie 2010, 08:32

Migi60 dzięki za info. Ale nie będą mnie się czepiać bo ja mam umowę "podpisaną" z kolesiem z Francji a nie z tym z komisu i jest sprzeczność bo w dowodzie francuskim widnieje mu wpis, ze sprzedał niby ten z Francji w czerwcu ubiegłego roku a ja w umowie mam 19.08.2010 :cry: I wychodzi na to, że komis kupił z Francji auto w czerwcu nie opłacił akcyzy a ja teraz mam z datą sierpniową ale podpisaną przez jakiegoś Francuza :cry: mam taki mętlik, że nie wiem co to będzie, żeby mi nie dowalili jakiś odsetek albo nie dopuścili w ogóle do rejestracji :roll:
asiek
Nowicjusz

21 Sie 2010, 15:47

asiek napisał(a):Ale nie będą mnie się czepiać bo ja mam umowę "podpisaną" z kolesiem z Francji a nie z tym z komisu

Sam się pchasz w problemy.... :!: :!:
asiek napisał(a):ze sprzedał niby ten z Francji w czerwcu ubiegłego roku a ja w umowie mam 19.08.2010

Czyli co,samochód stał niby w Francji ponad rok ... :?: :?: :roll:
asiek napisał(a): I wychodzi na to, że komis kupił z Francji auto w czerwcu nie opłacił akcyzy a ja teraz mam z datą sierpniową ale podpisaną przez jakiegoś Francuza

Czyli komis jest po za całą transakcją.Tak wynika z dokumentów... :!: :!: W papierów Ty samochod kupiłes niby w Francji od jakiegos tam zabojada... :?: :?: :mrgreen:
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

21 Sie 2010, 18:40

koles z komisu go kupil rok temu od zabojada ale zadnej umowy pomiedzy nimi nie ma, ja w czwartek pojechalam i kupilam od kolesia z komisu w polsce praktycznie a teoretycznie umowe mam z zabojadem i moje pytanie jest jak z akcyza czy sie nie doczepia mnie do daty jaka jest w dowodzie z ubieglego roku? Czy zwyczajnie placę akcyze bez zadnych kar? Wiem, ze jest to zakrecone dlatego prosze Was o pomoc :cry:
asiek
Nowicjusz

21 Sie 2010, 19:05

asiek napisał(a):ja w czwartek pojechalam i kupilam od kolesia z komisu w polsce praktycznie a teoretycznie umowe mam z zabojadem

A w jakim języku masz spisaną umowę... :?: :?:

[ Dodano: 21 Sierpień 2010, 19:57 ]
Ps.A jaką miejscowość masz wpisaną w umowie... :?:
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

22 Sie 2010, 00:25

umowe mam francuska i miejscowosc tez mam francuska. juz mam przetlumaczona i umowe i dowod rej.
asiek
Nowicjusz

22 Sie 2010, 00:30

asiek napisał(a):umowe mam francuska i miejscowosc tez mam francuska.

To nie ma problemu.Ty to auto KUPIŁES W FRANCJI... :!: :!: :!:
Rozumiesz co Ci napisałem.Bo w UC mogą Ci zadawać rozne pytania więc musisz byc na to przygotowany.Pokukaj na mapie,popatrz ktorędy tam jechaleś itp.Musisz w razie "W"odpowiedzieć co,jak i kiedy... :!: :!:
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

22 Sie 2010, 00:35

ok dzięki wielkie Migi60. tak myslalam, zeby im mowic, ze auto bylo zakupione we Francji tylko martwi mnie ten wpis w jego dowodzie, ze rok temu bylo to auto sprzedane a tutaj raptownie kupuje go w sierpniu za rok :cry: tak się dopytuje bo pierwszy raz kupiłam takie autko i od razu taki problem:(
asiek
Nowicjusz

22 Sie 2010, 11:01

asiek napisał(a): tylko martwi mnie ten wpis w jego dowodzie, ze rok temu bylo to auto sprzedane a tutaj raptownie kupuje go w sierpniu za rok

A czy w DR z Francji wpisane jest nazwisko kupującego.. :?: :?:
Wg.mnie masz dwie mozliwości:
1/ Zmienić umowę i wpisać datę pasująca do tej z DR z Francji/to ze dopiero załatwiasz formalnosci celne nic nie znaczy.Ty wpisujesz w deklaracji celnej date kiedy samochód przekroczyl granicę.Data ta jest nie do udowodnienia-nie potrzebujesz zadnego dokumentu z granicy bo ich nie ma :!: :!: /
2/ Pozostajesz przy swoim ze teraz i wyłącznie teraz kupiłeś ten samochód i w związku z tym załatwiasz formalności zwiazane z jego zarejestrowaniem.
Wybór nalezy do Ciebie.... :!: :!:
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

22 Sie 2010, 13:01

czyli najlepiej będzie wpisać datę na umowie z czerwca ub.r. a w deklaracji w UC z sierpnia z tego roku? i wtedy akcyze zaplace do dnia przekroczenia granicy czyli z sierpnia? a nie beda sie czepiac, co przez rok robilam z autem we Francji?
asiek
Nowicjusz

22 Sie 2010, 13:20

asiek napisał(a):czyli najlepiej będzie wpisać datę na umowie z czerwca ub.r. a w deklaracji w UC z sierpnia z tego roku

Czy to będzie najlepsze tego nie wiem.Ja Ci tylko podaje propozycje jak mozna to zrobić...
asiek napisał(a): a nie beda sie czepiac, co przez rok robilam z autem we Francji?

Tego nie mozna wykluczyć czy wręcz być pewnym ze będą sie sypaly pytania,co,jak,kiedy i dlaczego.Wszystko będzie zalezało jak to ogarniesz i udzielisz im w miarę sensownych odpowiedzi.Koniec końcem jaki sposób jest lepszy trudno mi powiedziec.Wszystko zalezy od Ciebie na ile czujesz się na siłach zeby nie zmoczyć na wlasne zyczenie d...y... :!: :!:
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP