Golf V czy Polo IV (facelifting)

07 Lut 2016, 16:03

Witam.
Zamierzam w tym roku zakupić swoje pierwsze auto mimo że prawo jazdy mam już nieco czasu. Przeglądałem sporo ofert, głównym kryterium moich wyborów nie ukrywam był wygląd ale i cena auta.
Postanowiłem wybrać dwa modele z koncernu Volkswagena , jest to

- VW Golf V
- VW Polo IV ( Wersja po faceliftingu)

Przyznam szczerzę że oprócz wyglądu, chodzi mi głównie o niezawodność auta, cena i dostęp części, koszta ewentualnej naprawy, i oczywiście zależy mi na jak najmniejszym spalaniu ( Benzyna).
Jeżeli ktoś mógłby mi pomóc, jakoś porównać te dwa modele, który by spełniał moje w/w kryteria byłbym bardzo, bardzo wdzięczny... :-)
Totti
Nowicjusz

Prawo jazdy: 05 12 2014
Przebieg/rok: 2tys. km
Auto: Nie mam
Silnik: Nie mam
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

07 Lut 2016, 16:09

Budżet podaj :) Jakie przebiegi roczne gdzie jeździsz (miasto/trasa) najlepiej procentowo (miasto/trasa) chyba, że nie wiesz dokładnie to orientacyjnie tylko.
Ogólnie ze względu na spalanie wziąłbym polo 1,4 gdyż masz tam spalanie w granicach 9 litrów w mieście i jakoś jedzie nie to co golf 1,4 czy 1,6 bo TSI, FSI to dno jest, ew. 1,9 TDI ale to już nie to stare dobre TDI. :ok: Więc polo będzie lepszym wyborem niż golf choć mniejsze. :ok:
Nowe Fotki Mojego Auta są w tym temacie
fiat-seicento-900-krzycha-vt94145.htm
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Auto: VW POLO 6R
Silnik: 1.2 TDI CR 75 KM
Paliwo: Diesel
Rok produkcji: 2010

07 Lut 2016, 18:04

Budżet myślę że tak do 15 tysięcy, może nieco więcej gdy trzeba będzie...
Przebiegi rocznie będą małe, jazda głównie w mieście z niezbyt dużą prędkością, nie jestem amatorem wrażeń także preferuję spokojną jazdę także nie robi mi większej różnicy czy Polo albo Golf będą bardziej dynamiczne :)
Totti
Nowicjusz

07 Lut 2016, 18:35

Za 15 tysięcy to żadnego Golfa V bezwypadkowego nie kupisz. Żaden benzyniak w VW nie jest oszczędny i niezawodny.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

07 Lut 2016, 19:02

Pora odejść od stereotypów, bo myślę, że samochody spodobały Ci się trochę przez znaczek :)

Zdecydowanie lepszą alternatywą dla Golfa w benzynie jest Astra H, Focus mk2, Toyota Corolla e12, czy Honda Civic VII
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna

07 Lut 2016, 19:43

Ossy napisał(a):Żaden benzyniak w VW nie jest oszczędny i niezawodny.

Niezawodne są ale nie oszczędne (1,6 MPI 8V 101-102 km) ale muły jakich mało :D
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

MINI Clubman Bond Street - jakość klasy premium
    MINI prezentuje specjalną edycję modelu Clubman z bogatym wyposażeniem i ekskluzywną kolorystyką. Światowa premiera odbędzie się w marcu 2013 roku na Międzynarodowym Salonie Samochodowym w Genewie. Kolejne nowości to MINI ...
    Gadżety, które warto zabrać w wakacyjną podróż
    Wakacyjne podróże zbliżają się wielkimi krokami! I to naprawdę ważny czas w życiu rodziny. Po pierwsze dlatego, że jej członkowie mogą skorzystać z lipcowej czy sierpniowej pogody. Po drugie rodzice i dzieci wreszcie ...

07 Lut 2016, 21:51

Panowie, dzięki za wszelkie odpowiedzi ! :-)
Z tymi 15 tysiącami to nic pewnego, z autem mi się nie śpieszy także planuję je i tak zakupić dopiero gdzieś wakacje/jesień 2016. Przyznam że właśnie jestem typem 'wzrokowca' i bardziej zależy mi na wyglądzie, a to że auto będzie mułem, naprawdę nie sprawia mi problemu ;)) Kurczę, strasznie mi się właśnie spodobały te Golfy V i Polówki IV. Gabarytowo własnie takie auta, jakich mi trzeba. Nie zbyt duże ale i nie zbyt małe, na razie póki co jestem kawalerem, musze mieć trochę bagażnika żeby gdzieś wędki włożyć :D Japońskie auta w ogóle mi się nie podobają, Hondę Civic VII ma mój ojciec i jakoś wielbicielem tego modelu zbyt nie jestem ...:)
Totti
Nowicjusz

07 Lut 2016, 21:58

No my Ci nie doradzimy w kwestii wyglądu, bo to gust i np. nie mam pojęcia co może być ładnego w ww (Civic VII też mi się nie podoba). Możemy doradzić w kwestii technicznej, a przy Twoich wymogach nie jest z nimi dobrze na tle konkurencji.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8

07 Lut 2016, 22:00

Jak dla mnie to Polo przelift nieco ładniej wygląda (moje) ale też ideałem nie jest choć polifta wziąłbym w wersji GTI 1,8 Turbo :naughty:
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

07 Lut 2016, 22:15

Krzychu dobrze mówi, Polo IV GTI 1,8T to fajna opcja, tylko problem jeden że te auta są niedostępne w PL, wystawione raptem 2 sztuki i to od handlarzy z Radomia np..
Natomiast pomijając silniki dla mnie 15k to zbyt mało na mk5 chyba że jakiś surowy 1,4 albo 1,6 3 drzwiowy...

Proponuje poszukać fajne A3 po lifcie 1,8T lub Leona 1,8T :ok:

Na mk5 po prostu nie ten budżet, a polo..hmm..no gti może i warto tylko średnia cena to ok 20 tys..o ile jakiś będzie do kupienia.

Bezsensu się pchać w nowsze generacje przy jakby nie patrzeć budżecie na starsze auta, z lepszymi silnikami.
Lovato34
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wlkp
Prawo jazdy: 18 08 2002
Przebieg/rok: 14tys. km
Auto: VW Golf 4
Silnik: 1,8T
Rok produkcji: 2000

08 Lut 2016, 06:11

Możesz wybrać coś innego z grupy VAG np.Seat Toledo II lub Leon I, ale jest jeszcze dużo innych ciekawych aut np.Mazda 3.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

08 Lut 2016, 10:20

Dzięki za odpowiedzi :)
Panowie, a czy do 20 tysięcy można było by już kupić jakiś porządnego Polo IV ? Bo tak teraz myślę czy tą "piątke" na prawdę mi tak trzeba... Dosyć spora cena, spalanie, dosyć drogie części... Obecnie chyba jestem bardziej skłonny kupna Polo IV po faceliftingu. Gabarytowo nie jest zbyt duża, dla mnie idealne wymiary. Czytałem że silniki do tych Polówek 1.4 16 V lub 1.6 8 V. Dodam, że chciałbym także zainstalować gaz w aucie...
Przepraszam że tak usilnie cały czas jestem przy tych autach VW, ale jakoś już tak od dziecka marzyłem by kiedyś jeździć autami z tego koncernu :) Nie przeczę te wspomniane Seaty, Toyoty, Mazda są brzydkie, ale ja chciałbym mieć takie auto które będzie moim oczkiem w głowie :)
Totti
Nowicjusz

08 Lut 2016, 10:22

Upsss, oczywiście chodziło mi o to :
Nie twierdzę że wspomniane Seaty, Toyoty, Mazda są brzydkie, ale ja chciałbym mieć takie auto które będzie moim oczkiem w głowie :)
Totti
Nowicjusz

08 Lut 2016, 14:07

Szkoda tyle kasy na Polo IV, lepiej Ibize IV
Zdjęcie
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

08 Lut 2016, 14:09

Skoro musi to być Polo IV szukaj 1.6 8v - w tej budzie daje radę, poza tym jest stworzony do LPG.
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Prawo jazdy: 12 09 2001
Auto: VW Golf VII
Silnik: 1.4 TSI 150KM