Golf V czy Volvo S40 - budżet 20k.

26 Lip 2019, 14:49

Witam!

Jak w temacie, jestem przed wyborem samochodu do zakupu.
Auto będzie użytkowane głównie w mieście z weekendowymi wypadami gdzieś dalej (Ok. 15 tysięcy rocznie)
Zastanawiam się nad Golfem V albo Volvo S40.

Bardziej przemawia do mnie jednak Golf ale boję się, że większość ofert to trupy przeorane bardziej niż trzydziestoletni wiejski kultywator.

Na co zwracać uwagę przy zakupie tych aut albo z innej beczki, jakie inne auta są godne uwagi w tej cenie?

Pozdrawiam.
Kros88
Nowicjusz

26 Lip 2019, 14:54

Jeśli celujesz w benzyniaki to w Golfie pewniakiem jest tylko 1.6 MPI. Volvo ma niezłe benzyniaki z Forda 1.6 i 2.0 oraz bardzo dobry 2.4.
Jeśli chodzi o diesle to do miasta ich nie polecam, ale w Golfie jest udany tylko 1.9 TDI, w Volvo masz 1.6, 2.0 i 2.4.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

26 Lip 2019, 16:10

Ossy napisał(a):Jeśli celujesz w benzyniaki to w Golfie pewniakiem jest tylko 1.6 MPI

Jak dla mnie spokojnie można celować w 2.0 150 koni i mieć przy tym odpowiednia moc do tego auta.
Pionek
Stały forumowicz

Auto: Honda Accord / VW Scirocco
Silnik: 1,4 TSI 122@150
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
Skrzynia biegów: Manualna

26 Lip 2019, 17:43

Tak, celuję tylko w benzynę.
Wiadomo, fajnie jakby miało jak najmniejsze spalanie.

Nie jestem jakimś tam demonem prędkości, jeżdżę w miarę spokojnie ale myślę, że 100 koni to minimum w dzisiejszych autach.

Może polecicie coś innego w tym budżecie?
Kros88
Nowicjusz

27 Lip 2019, 12:37

Hej!

Szybkie pytanie - łatwiej, lepiej wyposażonego i w lepszym stanie można kupić Golfa V czy Polo IV do 20 tysięcy złotych?
I co Wy polecacie?

70% Miasto/ 30% Trasy - tylko silnik benzynowy.
Ostatnio edytowany przez mike, 27 Lip 2019, 15:31, edytowano w sumie 1 raz
Powód: Masz już jeden wątek, nie zakładaj kolejnych
Kros88
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Sezon na porywiste wiatry
    Od października do marca mamy w Polsce sezon na porywisty wiatr. Zimowe wichury różnią się od tych występujących latem swoją długotrwałością, ponieważ mogą siać zniszczenie nawet ponad dobę. Na co uważać w czasie jazdy ...
    Carsharing: auta na minuty i ekologia
    Kiedyś uznawaliśmy, że samochód koniecznie trzeba mieć. Był przede wszystkim wyznacznikiem statusu właściciela. Dziś jesteśmy świadkami dynamicznych przemian na rynku, całkowitej zmiany sposobu myślenia. Samochodu ...