Lovato34 napisał(a):No zgadza się trzy drzwi, ale wolałbyś 1,6 mpi za to w 5 drzwiach? ja raczej nie, 5 drzwiowe 1,9 tdi z 2005 chodzą po 19 tys nierzadko, to myślę że te różnice w cenach są dziwne jak za same drzwi.
wytłumaczę Ci to na przykładzie Twojej logiki i Audi a3 8l.
My narzekamy na 1.6 polecając 1.8/1.8t, natomiast Ty twierdzisz, że to świetne auto do codziennej jazdy dla student/a/tki, babci, matki z dzieckiem, Janusz na dojazdy do pracy, bo jest prosty i świetnie przyjmuje LPG. Ok, coś w tym jest, ale o ile takie 1.6 jest uniwersalne, tak ten Gulf jest dla wąskiej grupy odbiorców. Matka z dzieckiem go nie kupi, bo 3d i z fotelikiem będą totalne męki, że przyjemniejszy będzie upadek ze schodów. Babcia nie kupi, bo za drogi w eksploatacji i za mocny (Nm). Janusz też nie zwróci nań uwagi, bo już ma takie "drogie" auto, teraz potrzebuje hebla do dojazdów do pracy (8l 1.6 kupisz za 5-6k)
Dla kogo jest więc powyższe auto? Ja w nim widzę Sebixa, który lansuje się przy kolegiach i laskach w swoim "sportowym" aucie. Nie sądzę, aby ta grupa szukała aut droższych niż średnia rynkowa (no chyba, że jest stałym użytkownikiem forumsamochodowe, ale nie sądzę, bo żadna z takich osób nie kupi sobie VW). Moją teorię potwierdzają również ogłoszenia, w których auta 3d są tańsze od 5d czy kombi. Mam tutaj na myśli grupę aut, w których trzydrzwiowość została osiągnięta poprzez przedłużenie przednich drzwi i pozbycie się tylnych.
Są wyjątki typu Astra GTC czy Kia pro_ Cee apostrof d, ale tutaj podejście do tematu jest trochę ambitniejsze.