Golf V GTI czy Focus ST 225?

10 Lip 2018, 16:26

Panowie, jakiś czas temu pytałem o wybór Seata Ibizy 1,8t vs 1,9 tdi
a teraz troszkę kaski doszły i doszedłem do wniosku że lepiej coś większego po przesiadce z A3 1,8T

Wybieram dwa typy aut:
VW Golf V GTI 2,0 200 KM
Ford Focus mk2 ST225

który lepszy? Powiem szczerze, że Focus w środku wygląda tandetnie jak taka 15 letnia Ibiza :) Golf robi lepsze wrażenie
Aha zapomniałem dodać, że będę rozwijał moc w okolice 260-270 koni, także silnik musi mieć obowiązkowo turbo.
na plus forda lepsze brzmienie ale chyba reszta zalet się kończy zgadza się?
Nie wiem czy pozostać wierny marce VW/Audi czy lepiej coś innego?
Waligorek
Nowicjusz

Auto: Audi A3 8L
Silnik: 1,8T

10 Lip 2018, 16:40

Jak dla mnie to jeśli mowa o podnoszeniu jakiekolwiek mocy to raczej Golf V GTI.
W Focusie bez zmocnienia silnika, może się okazać że rozleci się bardziej niż przeciętne TSI, tam są wadliwe tuleje, więc seria już jest słabiutka a podnoszenie mocy to dość ryzykowny manewr w tym że motorze.
Generalnie koszty.
Za to zwykły wtrysk więc i lepszy pod lpg no i fajnie brzmi to tyle.

Wnętrze kwestia gustu.
Pionek
Stały forumowicz

Auto: Honda Accord / VW Scirocco
Silnik: 1,4 TSI 122@150
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
Skrzynia biegów: Manualna

10 Lip 2018, 19:49

Ok to szukam Golfa V, czy 25-27 tys zł starczy na w miarę ogarnięty egzemplarz? W grę wchodzą również 3 drzwi, nie musi być 5 i roczniki nawet 2004 nie szukam z końca produkcji.
Waligorek
Nowicjusz

Auto: Audi A3 8L
Silnik: 1,8T

11 Lip 2018, 19:02

Pionek napisał(a):W Focusie bez zmocnienia silnika, może się okazać że rozleci się bardziej niż przeciętne TSI, tam są wadliwe tuleje, więc seria już jest słabiutka a podnoszenie mocy to dość ryzykowny manewr w tym że motorze
nie żeby ten "słabiutki" silnik w Fordzie był pakowany również do s60 R, która za pomocą pstryknięcia palcami wypluwa z siebie 300 KM, a może wiele więcej, gdzie VW erka była zbudowana na bazie następcy :ok:
No i chyba mamy kolejną forumową "tragedię" (obok skrzyni m32), która urąga do miana dramatu, a ma miejsce w odsetku aut. No ale to dobry argument dla pewnej grupy ludzi , aby wyjść na swoje :ok:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

11 Lip 2018, 19:10

Te tuleje to nie wiem skąd się wzięły. Było kilka przypadków i nagle wszystkie ST są do wyrzucenia. Ale to że przy dobrym serwisie te silniki dojeżdżają do 500 kkm to już nie wspomni (to w końcu to śmietnik czy nie?).
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2007

11 Lip 2018, 21:47

Mike, tylko najpierw doczytaj autor szuka Focusa ST a nie Volvo S60R, 2,5T tak jak i 2,0 TFSI było na milion sposób montowane. Obawiam się że te silniki mają inne kody a co za tym idzie mogą być inaczej zbudowane jakby się wbić w szczegóły.
Dla przykładu 1,8T Cupra R ma inny silnik niż 1,8T w Golfie 150 koni, słupek, kolektor, turbo wszystko inne i nie da się ich tak przełozyć, konstrukcja podobna i litraż ale to wszystko, reszta inna.
Poza tym skoro uważasz że ten silnik jest super wytrzymały, to obejrzyj film, ja tego nie wymyśliłem, zastanów się dlaczego Pan od czerwonego Focusa wzmacniał silnik przy raptem 280 koniach?? To nie 500 koni

[Aby zobaczyć film musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

jak widać ci którzy tych aut nie mieli wiedza lepiej bo pewnie wzmocniony w fabryce silnik w Volvo S60R o któego w ogóle autor nie pyta wypluwa 300 koni :roll:
Pionek
Stały forumowicz

Auto: Honda Accord / VW Scirocco
Silnik: 1,4 TSI 122@150
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota Corona 1957 rok
    Pierwsza Corona pojawiła się na rynku w 1957 roku. Początkowo Corona była oferowana z litrowym silnikiem o mocy 33 KM. W 1959 roku został on zastąpiony nowym 45-konnym silnikiem o tej samej pojemności. Kompaktowy samochód ...
    Hyundai Elantra - europejska premiera nowego modelu
    Podczas tragów motoryzacyjnych Motor Show 2016 w Poznaniu Hyundai zaprezentował całkowicie nowy model Hyundai Elantra. Była to pierwsza we współczesnej historii targów europejska premiera modelu, co sprawiło, ...