Golfik 2 problem

07 Cze 2010, 17:12

Witam!

Stoje przed dokonaniem zakupu golfia 2 z 1990 roku. Jest to samochód od znajomych mojej mamy, tak więc lepiej niż od obcego. Ma ładne głośniczki, wspomaganie i nawet el. szyby zrobione, więc w sumie jak na pierwsze auto nie jest moim zdaniem zły, ale:

1. Chodzi mi to pracę silnika. Kiedy zajrzy się pod maskę słychać, taką jakby nierównomierną pracę. Najprościej to opisać tak. Powinno być tak:
ymymymymymymymymymymymy a jest: ymymymymuuymymymymuuymymymymuu
- tu gdzie jest u - słychać takie jakby wyciszenie, zwolnienie etc. Nie wiem jak to dokładnie opisać ale znawcy bd wiedzieć o co chodzi. Jest to golifk z silnikiem 1.6.

2. Układ wspomagania. Co 2 miesiące trzeba dolać do zbiorniczka płyn bo gdzieś tam wycieka. A wymiana jakiejś tam listwy to ponoć 900 złotych, więc nie opłaca się tego robić. a ten płyn to raz na 2 miesiące się dodaje.

3. Tablica tam gdzie jest prędkościomierz i obrotomierz. Nie działa zielone podświetlenie. Zegar jest, kierunki też diody itp. Ale brak zielonego podświetlenia. Co z tym zrobić? Ile może kosztować naprawa?

4. Światła. I tu bardzo dziwna sprawa: Światło postojowe z przodu, działa tylko jedno, tak samo jak i drogowe. Natomiast mijania działają obydwa. Jak ktoś miał kiedyś golfika 2, wie co tu może być, czy żaróweczka czy bezpiecznik, czy coś innego.

5. Cały czas mruga dioda na czerwony od temperatury silnika. Ale właściciel mówi, że tak było zawsze i nic się nigdy złego nie działo.

I teraz tak. Gdyby to było od obcego, to po pierwsze pewnie o 1/2 tych wad bym się nie dowiedział, po 2 mógłbym mieć wątpliwości np. w przypadku pkt. 5. czy oby napewno jest tak od zawsze. W tym wypadku chcę kupić to od ludzi zaufanych a pozatym ten golfik jest z ładnym wyposażeniem w środku i zdbany, więc kupiłbym od nich ale muszę dowiedzieć się co z tymi wyżej wymienionymi wadami.

Oczywiście przejechałem się tym wozem. I żadnych problemów nie było. Śmiga wszystko pięknie.
mariopop12
Początkujący

Miejscowość: Gdynia

07 Cze 2010, 18:03

mariopop12 napisał(a):Co 2 miesiące trzeba dolać do zbiorniczka płyn bo gdzieś tam wycieka

Olej wycieka z przekładni kierowniczej.Jak wjedziesz na kanał to będziesz wszystko
ładnie widział jak na patelni...
mariopop12 napisał(a):Co z tym zrobić?

Spalone zarówki-diody od podświetlenia...
mariopop12 napisał(a):Światło postojowe z przodu, działa tylko jedno, tak samo jak i drogowe

Z powodzeniem mogą być spalone zarówki,bezpiecznik lub brak zasilania/tego nie
wykluczyć/Zarówki mozesz wymienić sam-wszystko masz na widoku i dobry dostęp.
Natomiast jezeli brak zasilania to robota dla elektryka na parę minut... :grin:
mariopop12 napisał(a):Cały czas mruga dioda na czerwony od temperatury silnika.

Prawdopodobnie "strzelony"czujnik temp.....
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

07 Cze 2010, 18:13

ok dzięki.

A powiedz mi czy są to usterki, z których powodu powinienem zrezygnować z kupna tego samochodu?
mariopop12
Początkujący

07 Cze 2010, 18:28

mariopop12 napisał(a):A powiedz mi czy są to usterki, z których powodu powinienem zrezygnować z kupna tego samochodu?

Dla mnie są to d.......e bo ja mogę sam to bez problemu sobie zrobic.... :!: :!:
Dla Ciebie większy wydatek to ewentualnie naprawa lub wymiana przekladni kier.bo
tego sam juz na pewno nie zrobisz.Jest takie powiedzonko:jak bys nie zrobił tak
mozesz zalować... :grin: Decyzja nalezy tylko do Ciebie...
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

07 Cze 2010, 18:36

Ja to traktuje tak, że przynajmniej wiem co jest nie tak. Podejrzewam, że gdybym brał np z giełdy, sprzedawca dolał by do maksa płynu od wspomagania i napewno nie zdradziłby mi tej tajemnicy.

[ Dodano: Pon Cze 07, 2010 19:40 ]
A powiedz mi jeszcze jak się dostać np. do tych diód od zegarów? Jak to rozebrać? I gdzie takie diody kupić?
mariopop12
Początkujący

10 Cze 2010, 07:59

Zapoznaj się z zasadą zamieszczania tematów na forum i popraw tytuł tematu zgodnie z regulaminem.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego trzeba posiadać ubezpieczenie motocykla?
    Ubezpieczenie motocykla jest obowiązkowe podobnie jak w przypadku samochodu. Warto sprawdzić, ile kosztuje ubezpieczenie motocykla na rynku, bo oferty TU różnią się od siebie. W wyborze najkorzystniejszej polisy pomaga ...

10 Cze 2010, 10:53

Kumpel w Puncie wymieniał też diody od zegarów bo nie świeciły jak kupił auto,odstawił do elektryka i gościu zawołał mu 100zł.Co do diód to kupisz takie bez problemu na allegro albo w jakimś sklepie motoryzacyjnym.
[link do oferty na Allegro wygasł]
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012