Górne mocowanie amortyzatora

17 Sty 2020, 17:16

Witam. Mam pytanko. Czy uszkodzone łożysko lub element gumowy Górnego mocowania amortyzatora może powodować sciaganie auta przy ruszaniu???
Aabrakadabra
Nowicjusz

17 Sty 2020, 17:48

raczej nie, bardziej będzie winny temu wahacz
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

17 Sty 2020, 18:52

Kao napisał(a): bardziej będzie winny temu wahacz
Wahacz jak wahacz ale tuleje w tym wahaczu to jednak prędzej... :!:
Ps. A jak się zachowuje przy hamowaniu... :?:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

17 Sty 2020, 19:51

Migi60 napisał(a):Wahacz jak wahacz ale tuleje w tym wahaczu to jednak prędzej...
no to chyba logiczne że metal nie ma luzu tylko tuleja metalowo gumowa
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

18 Sty 2020, 09:26

Tylko przy ostrym ruszaniu zapala się kontrola trakcji i auto ciągnie w prawo . Wahacze żadnych luzów . Wymieniłem dla świetego spokoju tylne tuleje wahacza ale nic to nie pomogło. Wczoraj byłem u mechanika podniósł auto do góry i jak kręciłem kołem lewo prawo to były takie trzaski . Założył stetoskop i stwierdził ze to górne mocowania amortyzatora. Jedno kosztuje 250 i ciekaw jestem czy możliwe jest zeby ściągało tak auto. Motor 3,6 na przód napęd prawie 300 km.
Aabrakadabra
Nowicjusz

01 Lut 2020, 14:14

Jednak górne mocowania okazały się w porządku . Byłem u człowieka który zajmuje się tylko zawieszeniem. Stwierdził ze tuleje wzdłużne na tylnym wahaczu maja luz i ze zaczął by od tego. Ale 100% nie da ze to może być przyczyna ściągania auta. Jak uważacie??? Dodam ze jak ruszam auto ściąga w prawo a jak jadę do tylu to w lewo.
Aabrakadabra
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Najpopularniejsze auta terenowe z USA - co warto importować?
    Samochody terenowe z USA cieszą się niesłabnącą popularnością na całym świecie, a ich import do Europy, w tym Polski, stale rośnie. Miłośnicy motoryzacji doceniają ich niezawodność, wytrzymałość oraz niepowtarzalny styl. ...
    Reflektory z diodami LED (2007)
    W 2007 roku epokę reflektorów z emitującymi białe światło diodami LED zapoczątkował Lexus. Jako pierwszy producent zamontował je w światłach mijania auta produkowanego na szeroką skalę, a dokładnie w swoim flagowym ...

01 Lut 2020, 16:15

Aabrakadabra napisał(a):Stwierdził ze tuleje wzdłużne na tylnym wahaczu maja luz i ze zaczął by od tego
Co ma piernik do wiatraka... :?: Niech będzie jak największy luz ale nie będzie cię nigdzie ściągalo... :!:
Aabrakadabra napisał(a): Dodam ze jak ruszam auto ściąga w prawo a jak jadę do tylu to w lewo.
Moze jednak dogadajmy się na 100% i pewne sprawy sobie wyjaśnimy w końcu:to jest ściaganie czy po prostu przestawia się kierownica... :?: :?:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

01 Lut 2020, 17:02

Kierownica skręca w prawo i samochód skręca w prawo.
Aabrakadabra
Nowicjusz