GPS MANTA 471 Poszukiwana nowa lub oryginalna mapa

19 Kwi 2021, 21:15

Witam
Znajomy przyniósł do mnie nawigację firmy Manta GPS471.
Przestała ona działać w zakresie nawiguj(nie reaguje, prawdopodobnie skrót nie istnieje-prawdopodobnie wykasowana mapa lub aplikacja).
W urządzeniu znajduję się pusta karta SD. Nawigacja posiada Windows CE w wersji 6.0.

Na innej karcie SD próbowałem zainstalować Nawigator Free w wersji 17.0.0 jedynie z mapą Polski. Jednak aplikacja strasznie zamula- około 10 minut trwa wybieranie celu podróży gdyż aplikacja "zamula"/wiesza się.
Prosiłbym o namiary na oryginalną aplikację nawigacyjną lub coś lżejszego gdyż jest to naprawdę stary sprzęt. Będę wdzięczny za każdą odpowiedź, która może naprowadzić mnie do znalezienia czegoś działającego.
Pozdrawiam
kamilpat
kamilpat
Nowicjusz

20 Kwi 2021, 12:13

Nie wiem czy tu jest sens kombinować bo samo urządzenie jest dosyć wolne.

Jedyne wyjście to skorzystanie z tej strony i instalacji map https://navigatorfree.mapfactor.com/en/download/ ale to chyba już zrobiłeś. Tu raczej nic innego nie wymyślisz.

Tu masz dane tego sprzętu:
CPU: MStar
Input Method: Software Keyboard
Operating System: Microsoft WinCE.NET.6.0
Core Version: Expansion
Slot: Micro SD card ( Support up to 8GB)
Antenna: Ceramic Antenna ( 25mm x 25 mm ) Internal
Speaker Built-in: 2.0W Mono (Internal)
Memory: 128MB DDR3 / 4GB Flash
Dimension: 121x81x13mm (GPS471)
Weight: 180g (GPS471)
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

20 Kwi 2021, 14:56

Tak, Dokładnie tego oprogramowania używałem i działać działało ale strasznie wolno, zacinało po każdym kliknięciu nawet do kilku minut. Spróbuję jeszcze innych map jakie znajdę. Spróbuję zmienić też kartę SD na jakąś z szybszym odczytem i zapisem tu też może być wąskie gardło- zawsze jeszcze pozostaję zainstalowanie na pamięci urządzenia mapy może choć trochę przyśpieszy. Zastanawia mnie co tam było zainstalowane, domyślnie, że jako tako działało.
kamilpat
Nowicjusz

20 Kwi 2021, 17:47

Masz urządzenie które pracuje na Windows CE6. I wszystko rozbija się właśnie na tym CE6 i sprzęcie który masz. Jest to bardzo stary Windows i mapy, które obecnie mamy raczej nie pasują pod CE6 i pod twój sprzęt. Jest po prostu za słaby. CE6 powstał w 2006 roku, a CE7 w 2010. Biorąc pod uwagę, że sprzęt kupiłeś w ostatnim roku CE6, to ma już minimum 11 lat...
Niestety, żadna obecna mapa nie będzie już chodzić na tym sprzęcie.
Co do karty - twój sprzęt jest na kartę microSD. Obecnie mamy erę SDXC i SDHC. SD tak naprawdę poszła już w niepamięć i już chyba nie da się nawet takich kart kupić. Oczywiście karta micro SDHC będzie pasowała, ale twój sprzęt na CE6 jest za słaby żeby ją w pełni obsłużyć.
Reasumując, to sprzęt który masz nadaje sie do kosza i czas kupić nowy.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

20 Kwi 2021, 18:22

Dzięki wielkie za odpowiedzi, co prawda dorwałem Firmware od tego GPS 471 wpisując datę oprogramowania jednak tak jak spodziewałem się nie widzę tam mapy, na 99% jej tam poprostu nie ma. (paczka waży 42.5MB).
Dla jasności poszukuję jakiejkolwiek dość "starej" mapy instalowanej na tego typu urządzeniach, może ktoś jeszcze posiada mapę na swoim starym urządzeniu z Windows CE 6.0. lub karcie dołączonej do nawigacji.
kamilpat
Nowicjusz

20 Kwi 2021, 18:42

Poprzednie działające oprogramowanie (pod przyciskiem Nawigacji), którego poszukuję obecnie to:
residentflash\mobilenavigator\mobilenavigator.exe
Czy nie jest to czasem Automapa -na jakimś forum związanym z aplikacją ktoś pisał, że ten plik mobilenavigator.exe jest stamtąd.
kamilpat
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Zimowa EkoJazda
    Jak jeździć ekologicznie i ekonomicznie zimą? Zasady są te same o każdej porze roku, ale w trudnych warunkach pogodowych, niskich temperaturach mają jeszcze większy wpływ na bezpieczeństwo wszystkich uczestników ruchu ...

20 Kwi 2021, 19:52

Temat zamykam, znalazłem aplikację, która pozwala korzystać bez problemowo z nawigacji, i nie jest obciążająca. Śmiga jak nówka.
Jeszcze raz dziękuję, za pomoc.
kamilpat
Nowicjusz