GPS - nawigacja

29 Lip 2010, 13:39

Mam zamiar zakupic nawigacje do samochodu. Tylko nie znam sie za bardzo na tym. Moglibyscie mi zapodac ciekawe oferty np z allegro.
Zalezy mi na mapce Polski i Niemiec.
Fundusz to tak do 300 zł.
Jezeli zły dzial to prosze przeniesc :) Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi.
michal_fun
Nowicjusz

Miejscowość: z kątowni :)

02 Sie 2010, 12:53

Nawigacja firmy Tom Tom cieszy się dobrą opinią więc mozna ją polecić.
np -> [link do oferty na Allegro wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

02 Sie 2010, 21:11

Tom Tom One można sobie wsadzić w d**e. Nie dość że mały wyświetlacz to jeszcze pracuje na linuksie i nie da się wrzucić np. Auto Mapy gdyż linuks z nią nie współpracuje. Polecam Larka 50.1 - duży czytelny wyświetlacz(5"), szybki procesor Samsunga(500MHz), obsługa micro SDHC do 16 GB.
Sprzedałem już 4 egzemplarze i wszyscy nabywcy bardzo zadowoleni.
Z resztą opinii o nim nie brakuje w necie, większość klientów jest zadowolona.

A tak naprawdę dobry sprzęt to Clarion. Porządne, solidne navi, czytelne niemalże w każdych warunkach, jednak cena proporcjonalna do jakości.
stasiowski121
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Podkarpacie
Auto: VW T4/Audi 80 B4/Passat B3
Silnik: 2.5 TDI AXG
Paliwo: Diesel
Typ: Van
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997

02 Sie 2010, 21:28

stasiowski121 napisał(a): Polecam Larka 50.1 - duży czytelny wyświetlacz(5"), szybki procesor Samsunga(500MHz), obsługa micro SDHC do 16 GB.
Sprzedałem już 4 egzemplarze i wszyscy nabywcy bardzo zadowoleni.
Z resztą opinii o nim nie brakuje w necie, większość klientów jest zadowolona.

Czyli co ? polecasz tanią dobrą nawigacje plus pirackie mapki lub pewnikem w komplecie Mapemap Easy ?
bonifacy
Stały forumowicz

Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi

02 Sie 2010, 22:35

Niewiem jak jest akurat z wersją One ale ogólnie Tom Tom ma dobrą opinie,przynajmniej ja tak słyszałem.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

03 Sie 2010, 08:23

bonifacy napisał(a):Czyli co ? polecasz tanią dobrą nawigacje plus pirackie mapki lub pewnikem w komplecie Mapemap Easy ?

I co z tego że pirackie? Przy kontroli nie zdążysz karty wyjąć i rzucić chociażby pod siedzenie? Autor tematu jednoznacznie nie określił czy będzie sobie mapy instalował czy chce mieć już zainstalowane standardowe.

TomTom ogólnie w sobie jest dobrą nawigacją ale nie ten model. Miałem go nie tak dawno od kolegi na próbę - ogólnie mały, niezbyt czytelny wyświetlacz (aczkolwiek niech już będzie jak musi) a oryginalna mapa jakoś do najdokładniejszych nie należy do tego nie chce czytać nawet innych oryginalnych map zainstalowanych w innych TT - generalnie jakiekolwiek modyfikacje są albo niemożliwe albo bardzo utrudnione. AutoMapa powszechnie dostępna w necie jest o wiele lepsza. Już trzech zadowolonych moich znajomych kierowców z PKS-u przesiadło się z map TomTom na mapy albo garmina albo AutoMapę.

Jeżeli chcesz kupić tani sprzęt i zadowoli Cię wbudowana już w niego mapa oraz wyświetlacz 4.3" to polecam, na standardowej mapie bez żadnych modyfikacji linuks działa dość przyzwoicie. Osobiście nie kupiłbym jej.
stasiowski121
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

19 Sie 2010, 01:02

stasiowski121 napisał(a):
bonifacy napisał(a):I co z tego że pirackie? (...)

To z tego, że to złodziejstwo.
A teraz wróćmy do tematu. Najważniejsze rzeczy w navi to:
- oprogramowanie
- moduł GPS

- procesor, pamięć operacyjna itp.

Najważniejsze jest oprogramowanie ("mapa") i moduł GPS. Procesor czy pamięć operacyjna wpływa np. na szybkość działania samego urządzenia czy kalkulacji tras. Ma to mniejsze znacznie.

I teraz tak - dobre moduły bywają nawet w relatywnie tanich nawigacjach. To co głównie może różnić urządzenia takich firm jak Lark czy Akira od droższych to np. jakość wyświetlacza jak i wykonania samego urządzenia, uchwytu, użyte mapy.

Zorientuj się temacie i sprawdź np. jakie mapy i moduły mają urządzenia tańszych marek w interesującej Cię cenie. Moim zdaniem nie ma sensu przepłacać. Co do map to wg mnie najciekawsze to: Automapa i MapaMap. Osobiście preferuję tę drugą chociażby dlatego, że aktualizacje do niej są tańsze :)
lucky_man
Początkujący

Miejscowość: Warszawa

19 Sie 2010, 10:12

Kolego lucky_man proszę poprawić swojego posta . Tak go skonstruowałeś że wychodzi na to iż popieram piractwo . Ja tego NIE NAPISAŁEM co jest w cytacie . Na przyszłość proszę Kolege o rozważne pisanie postów. :twisted: Pozdrawiam Bonifacy.
bonifacy
Stały forumowicz

Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi

19 Sie 2010, 21:50

lucky_man napisał(a):To z tego, że to złodziejstwo.
(...)
Co do map to wg mnie najciekawsze to: Automapa i MapaMap. Osobiście preferuję tę drugą chociażby dlatego, że aktualizacje do niej są tańsze :)

:mrgreen: Mówiąc poprawnie po polsku nazywa się to kradzież jeżeli już :wink: Żeby wszyscy posiadający pirackie oprogramowanie byli tacy. Żeby ich to tak ruszało jak Ciebie. :wink:
Tylko w tym roku sprzedałem ok 50 komputerów i tylko dwóch klientów kupiło sobie systemy do nich. Reszta mówiła że sobie sama zainstaluje lub że jakiś kolega ma i zainstaluje. A przyznać muszę że ceny systemów mam dość niskie, praktycznie hurtowe. Więc sam powinieneś wiedzieć jak to wygląda w polsce jeżeli się w branży odrobinę obracasz.

W takim razie niech sobie kupi TomToma bo ma wbudowaną mapkę.
A z innych polecam AutoMapę. Dokładna mapa, trzeba to przyznać. Pilnując aukcji można ją nabyć ~ 150zł z licencją i mieć czyste sumienie jeżeli kogoś to aż tak boli.

Akiry nie używałem, instalowałem na niej raz AutoMapę. pod słońce w rzeczy samej nie najlepiej widać ale odpowiedni kąt ustawienia ekranu poprawia widoczność.
Larki generalnie są polecane ze względu na duży, w miarę czytelny ekran, stosunkowo szybki procesor i kompatybilność z większością oprogramowania. Wchodzi w nie praktycznie wszystko, AM, TT, Garminy no i za niecałe 300 zł masz 5" z dobrym procesorem i pamięcią.
Do 300 zł raczej nie kupisz czegoś "aż tak" porządnego żeby miało dość dobry odbiornik, szybki procesor, ogarnięty ekran, przyzwoitą ilość pamięci i dobrą mapę .

Kupiłem wspomnianego wyżej Clarion'a. 1400 zł mnie ta przyjemność kosztowała ale zabawka świetna. :wink:
stasiowski121
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

17 Maj 2011, 23:51

Polecam tą nawigację: Link był niezgodny z regulaminem forum i został usunięty
Wgrana mapa jest co najmniej dobra, moduł GPS też jest dobry (znaczy się moim zdaniem jest dość precyzyjny, choć oczywiście zależy to od miejsca gdzie jesteśmy). Ekran jest czytelny a głos z nawigacji wyraźny i głośny, bezproblemowo gmerało mi się w ustawieniach w czasie postoju, niestety w czasie jazdy jest znacznie gorzej (dotykowy ekran wymaga odrobinę przyzwyczajenia, a na wybojach ciężko o precyzję - dodam że robiłem to także jako pasażer, jest łatwiej niż z kierownicą w ręku, ale nadal trochę brakuje do mojego pełnego zadowolenia z funkcji głaskania).
Dodatkowe zalety które nie bardzo miałem okazję wykorzystać, a są wymienione u sprzedawcy:
- odblokowane urządzenie - wgrana mapa jest na tyle dobra że nie widzę potrzeby jej zmiany, niby i tak jest łatwiej niż z zablokowaną, ale nie chce mi się z tym bawić, szukać lepszej...
- oglądanie filmów (jestem w samochodzie, dzieciaki mają DVD przenośne, ja mam kierownicę)
- słuchanie muzyki (MP3) - od tego mam radio
- podłączenie kamery cofania - nie mam takowej
- gry - prowadzę, jak chcę pograć to mam do tego lepszy sprzęt niż nawigację
- oglądanie wgranych zdjęć - nie wiem po co mi to, mam aparat, komórkę...

Małe a upierdliwe wady:
- uchwyt jest do niczego, co chwila mi puszcza, może po prostu dostałem wadliwy, a może wszystkie są kiepskie
- brak ładowarki domowej (trzeba albo w samochodzie, albo z kompa, łatwo można kupić zasilacz do którego się wpina USB, ale i tak uważam że to błąd)
- przez kilka pierwszych miesięcy bateria trzymała długo, ale potem czas działania widzialnie spadł, po roku - dwóch pewnie będzie można jeździć tylko z podpiętą, no ale większość ludzi i tak zmieni wcześniej na jakąś nowszą (ach ten konsumpcjonizm, nasi dziadkowie potrafili z wszystkiego korzystać dłużej... :wink: )

To by było chyba na tyle. Z wysyłką nie miałem problemów, ale trzeba trochę poczekać aż przyjdzie - wysyłka z Chin. Tak czy inaczej polecam tą navi z droptrend.com
Ostatnio edytowany przez arekk10, 19 Maj 2011, 07:44, edytowano w sumie 1 raz
arekk10
Nowicjusz

Miejscowość: Przemyśl