GPS - pomoc w wyborze :)

09 Wrz 2010, 22:05

Witam,

Na nawigacjach GPS w ogóle się nie znam. Poszukuję do mojego samochodu osobowego nawigacji GPS. Z jakiej firmy najlepiej kupować GPS? Jaka firma pod tym kątem wypada najlepiej? Nie zależy mi na jakimś wybajerowanym GPSIE, gps głównie będzie używany od czasu do czasu do jakiś dłuższych trasach po Polsce i czasami po mieście. Na co najlepiej zwrócić uwagę przy kupnie? Zależy mi na najbardziej aktualnych mapach w GPSie. Można to jakoś samemu aktualizować?

Dzięki za pomoc i sugestie w wyborze :)
meteor1988
Nowicjusz

Miejscowość: drohiczyn

09 Wrz 2010, 22:15

w sumie dalej najdokładniejsza mapa polski to AutoMapa
a tu masz urządzenia które z nią współpracują ;)
oczywiście nie wszystkie bo w zasadzie na każdym nowszym odbiorniku dasz radę uruchomić AM

http://www.automapa.pl/?PEI=10241&lng=PL
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

10 Wrz 2010, 06:24

Co sądzicie o tym sprzęcie [link do oferty na Allegro wygasł] ? :)
meteor1988
Nowicjusz

Miejscowość: drohiczyn

10 Wrz 2010, 07:55

przemyśl czy 7 cali to nie za dużo :wink:
wszystko zależy od samochodu, dobrze by jeszcze droge widzieć przy okazji :mrgreen:
(popatrz na wymiary i przymierz sobie w aucie :wink: )

jak dla mnie 7 cali to dużo, ale każdy ma swoje upodobania, mi wystarcza 3,3 lub 4 a większość systemów jest na tyle przejrzysta że spokojnie to wystarcza,

ta nawigacja ma swoja mape (LarkMap) aczkolwiek co do jakości sie nie wypowiem, nie używałem, zapewne jeździć się da ciekawe jak z aktualnością map
pocieszny
Forumowicz VIP

10 Wrz 2010, 17:29

3,5 cala w samochodzie osobowym to wystarczająca wielkość. 7 cali będzie cię w nocy oślepiało. Nawet po włączeniu się funkcji ściemniania.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

17 Wrz 2010, 11:46

Witam
Zgadzam się z poprzednikami że 7" to zbyt wiele do osobowego autka, standardem jest teraz 4,3" i to jest idealna wielkość. Co do Larka to bym też się bał zbyt wielka niewiadoma gdyż brak powtarzalności. Jeden działa sprawnie i bezproblemowo a następny non stop się wypiernicza a serwis jest masakryczny. Ostatnio AutoMapa też podała Larka na stronie że już go nie wspiera :grin: . Jeżeli ma być sprzęt z AM to może raczej jakiegoś NavRoada chyba jest najstabilniejszy w działaniu niestety dość drogi jak na tego typu odbiorniczki. Może powinieneś pomyśleć o jakimś TomTom lub Garmin. Firmy konkretne bezproblemowy support a mapy już nie odstają od AM. Polecam TomTom XXL lub Garmin 1350.
Pozdrawiam

garmin24.pl
garmin24
Nowicjusz

Miejscowość: Salon
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Mercedes-Benz klasy C - samochód do driftu
    Klasa C jest autem zbudowanym według podobnych założeń co IS Lexusa czy BMW serii 3. Model stworzono głównie z myślą o podróżowaniu w komforcie, ale i nim bez większych trudności poszalejemy bokiem na torze. ...

17 Wrz 2010, 13:41

ja z NavRoada powiem jestem mniej zadowolony niż ze starej Akiry (z biedronki za 200PLN)
o ile jeszcze AM chodzi dość sprawnie to już na przykład garminowy XT ma problemy, nie mówiąc o OZIM czy GPSTunerze :wink:
tak że co stryjenka woli, ostatnio bawiłem sie GoClever`em i byłem bardzo pozytywnie zaskoczony co do pracy jak na sprzęt za 250 PLNów
pocieszny
Forumowicz VIP

17 Wrz 2010, 17:23

Jednak nie zmienia to faktu że te odbiorniczki są chimeryczne. Przeszło przez moje ręce sporo różnych modeli. Ostatnio Blow mnie zraził do Siebie. Mają ewidentny problem z gniazdem USB, bardzo trudno włożyć ładowarkę. Klient kupił i na następny dzień przyszedł że gniazdo wypada. Wysłaliśmy do serwisu i oni stwierdzili że klient wyrwał to gniazdo. Prawie miesiąc się z nimi bujaliśmy i oczywiście na końcu zapłaciliśmy za naprawę i stwierdziliśmy że koniec handlu z nimi.
Pozdrawiam

garmin24.pl
garmin24
Nowicjusz

Miejscowość: Salon

31 Paź 2010, 21:47

też miałem do wyboru 7 cali i 4.3 i przetestowałem obie wielkości, w sumie z każdą jeździ się dobrze ale rzeczywiscie 4.3 jest chyba mniej absorbująca i nie tak przyciagająca uwagę, ale to zależy też od gabarytów samochodu i gustu kierowcy, ja jesli chodzi o nawigacje to ja polecam Vordona
motofreak
Nowicjusz

Miejscowość: kraków