Grafik geometrii - opinie i pomoc w opisie

13 Cze 2017, 11:59

Dido napisał(a):czy nierówność dana na grafiku mogła być spowodowana bardziej przez niepoprawny montaż przegubów opisywany wyżej czy przez zastosowanie sportowego zawieszenia firmy Eibach
No przecież już o tym pisaliśmy każda praktycznie ingerencja w ten układ może skutkować przestawieniem geometrii zawieszenia, tak jak większa dziura którą zaliczysz na drodze.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

14 Cze 2017, 16:30

Panie taka sprawa wyszła, że Ci sprawcy złego montażu twierdzą iż przyczyną zepsucia przegubów nie był ich zły montaż tylko moje sportowe zawieszenie i w tym celu wynajęli rzeczoznawcę, który na podstawie tego grafiku chce stwierdzić że to moja wina a nie ich no i akurat największa nierówność jest na tym kole, po której stronie zamontowali mi 2przeguby wew. i zew. więc nie jest dobrze dla mnie, będę się bronił właśnie tym że ta nierówność mogła się stworzyć w momencie usterki przez ich błędny montaż.
Mam filmik na którym naprawiający usterkę tłumaczy technicznie co było źle zmontowane tak jak opisywałem ale nie był on rzeczoznawcą tylko zwykłym mechanikiem więc będą bardziej wierzyć rzeczoznawcy...
GTR lover
Dido
Początkujący
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1
Miejscowość: Warszawa
Prawo jazdy: 14 02 2012
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Audi A4B7
Silnik: 2.7TDI 180PS
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2008

14 Cze 2017, 16:46

Co wchodziło w skład tego zawieszenia sportowego? Jeżeli jest ono dedykowane do tego auta i zostało poprawnie zamontowane to ja nie widzę problemu.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1999

14 Cze 2017, 17:20

4 sprężyny z amortyzatorami firmy Eibach dostosowane do danego modelu
GTR lover
Dido
Początkujący
Awatar użytkownika

14 Cze 2017, 19:17

Dido napisał(a):sprawa wygląda tak, dałem do mechanika zrobienie 2 przegubów, montujący załorzyli odwrotnie pierścień podkładke podstawę przegubu dlatego był luz i wyrwało go.
Kiedy to było ? Czy nie aby równo rok temu ? Czy to jednak nowa sprawa ? Pisałeś o tym w tym temacie jak-radzic-sobie-z-mechanikami-partaczami-vt93070.htm#p601825 z dnia 7.04.2016. Prosimy o wyjaśnienia powyższego faktu. Ja proszę ponownie o udostępnienie tego filmu :
Dido napisał(a):Mam filmik na którym naprawiający usterkę tłumaczy technicznie co było źle zmontowane
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW

15 Cze 2017, 19:05

Próbowałem wrzucić filmik ale nie wiem w jakim rozszerzeniu akceptuje ta strona?!
MP4 i avi odrzuca
GTR lover
Dido
Początkujący
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak bezpiecznie wyjechać z zaspy śnieżnej?
    Padający śnieg w połączeniu z wiejącym wiatrem powoduje powstawanie zasp śnieżnych, głównie na poboczach dróg. Jazda przez zaspy wymaga wysokich umiejętności i odpowiednio przygotowanego samochodu. Pojawiające ...

16 Cze 2017, 20:07

Pies srał z tym filmikiem . Jakbyś chciał to byś umieścił go na innym serwerze i dał tu linka. Mam wrażenie że temat szyty szydełkiem . Nie odpowiedziałeś na pytanie odnośnie naprawy :
bonifacy napisał(a):Kiedy to było ? Czy nie aby równo rok temu ? Czy to jednak nowa sprawa ?

Chcesz gadać dalej to wyjaśnij skąd się wzięło :
Dido napisał(a):Panie taka sprawa wyszła, że Ci sprawcy złego montażu twierdzą iż przyczyną zepsucia przegubów nie był ich zły montaż tylko moje sportowe zawieszenie i w tym celu wynajęli rzeczoznawcę,
Oni wynajęli rzeczoznawcę bo ich skarżysz czy co ?
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW

19 Cze 2017, 16:27

Tak to chodzi o tamtą sprawę sprzed roku, ale wciągu tego czasu były tylko dwa spotkania* Podaj maila albo numer to na WhatsApp'a filmiki podeślę.

Prosta sprawa jeździłem do Szwajcarii autem w tą i z powrotem z 6razy i przy jakoś 3cim skrzypiało coś w jednym kole ale mimo to nadal robiłem trasy, w końcu miałem więcej czasu i dałem do mechaników niech to zrobią. Zdiagnozowali, że trzeba 2nowe przeguby i tak zrobili - koszt 500zł, zaakceptowałem i dodałem, że jadę za granicę tym autem więc niech wszystko posprawdzają i dobrze zrobią. Do zadania dali znanego mi chłopaczka który nawet nie jest mechanikiem. Na drugi dzień już się zepsuło w czasie jazdy przy czym powstała wibracja całym samochodem (dobrze że nie na zakręcie tylko na prostej).
Nową usterkę dałem do najbliższego mechanika, który się za głowę złapał jak to panu zmontowali pierścień odwrotnie zabezpieczenie nie zaciśnięte, czujnik abs to już całkiem... naprawiający założył te same przeguby tylko tym razem poprawnie na których dojechałem do celu i wróciłem do Polski i auto funkcjonuje do tej pory na tych samych częściach, więc skoro naprawiający usterkę stwierdził niepoprawny montaż to staram się o zwrot kosztów poniesionych przez błąd montujących - koło 1500 chodź nie chodzi mi o pieniądze tylko zasady i narażenie życia i zdrowia mojego i pasażerów

Po naprawie dojechałem do celu i wróciłem do PL i znowu robiłem trasy na tych samych przegubach jednak pozwany uparł się, że przy takim zawieszeniu zawsze będą się tak szybko psuły i wysłał mnie do sądu, tak też zrobiłem...

Temat nie szyty szydłem tylko zadałem pytanie nie opisując całego zdarzenia od a do z by odpowiedzi były neutralne na oparciu których mogę wyciągnąć jakieś wnioski
GTR lover
Dido
Początkujący
Awatar użytkownika