Grand Vitara czy RAV4 ?

Które i dlaczego ? :)

Vitara
4
44%
RAV4
5
56%
Razem głosów : 9

23 Wrz 2010, 23:15

Witam.

Szukam jakiegoś pięciodrzwiowego suva/terenówki już od pewnego czasu... sporo konkurencji odpadło w przedbiegach i tak sie zastanawiam które z w/w kupić :neutral:

Interesuje mnie ekonomiczny silnik w przedziale 1.6-2.0 ostatecznie ciut większy (mocny) diesel, coś za coś ;) a rok auta, nie więcej niż 4-5 lat.

Jeżdżę głównie po drogach, więc zalety offroadu do mnie tu nie przemawiają. Z tego co czytam (a czytam mnóstwo opinii, itp) na autocentrum.pl, to ludzie chwalą Vitarę głównie za jej walory terenówki, na czym mi nie zależy. Interesują mnie głównie detale, jak estetyka wnętrza, jakość i spasowanie plastików, funkcjonalność, niezawodność, komfort podróży i prowadzenie :mrgreen:

Z tego co widzę, mają dosyć różne silniki, aczkolwiek w nowszych RAV4 brakuje małych diesli :sad:

Suzuki Grand Vitara

Silniki benzynowe
* 1.6 i 16V 107KM, 2005-2008
* 2.0 i 16V 140KM, 2005-2010

Silniki diesla
* 1.9 DDiS 129KM, 2005-2008

Toyota RAV4

Silniki benzynowe
* 1.8 VVTi 125KM, 2000-2006
* 2.0 i 16V 152KM, 2006-2010

Silniki diesla
* 2.0 16V D-4D 116KM, 2002-2006
* 2.2 16V D-4D 136KM, 2006-2010
* 2.2 16V D-4D 177KM, 2006-2010
Wincenty
Nowicjusz

Miejscowość: małopolska

24 Wrz 2010, 08:13

bo w dużym, ciężkim SUVie małe silniki nie robią :mrgreen:
małe diesle w takich autach to porażka, w ciężkim samochodzie potrzeba dużego momentu (dostępnego od niskich obrotów) a małe silniki nie zapewniają odpowiednich osiągów

z zestawu zdecydowanie GV, do długiej 1,6 zdecydowanie za mały, ale większe już dają rade

twierdzisz że właściwości terenowe nie mają znaczenia, ale brak możliwości zblokowania centralnego dyfra (większość RAVek) może doprowadzić do spalenia sprzęgła wiskotycznego co tanie nie jest :mrgreen: w kwestii prowadzenia auta są porównywalne, awaryjność na podobnym poziomie, części do suzuki tańsze, wykończenie rzecz gustu (wole GV)
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

24 Wrz 2010, 08:58

Wybierz GV, szczególie zimą jej większe możliwości trakcyjno/terenowe się przydadzą, ja bym wybrał 1.9DDiS kompromis pomiędzy słabym 1.6 a mocnym 2.0 no i ma trochę Nm :mrgreen:
Jedziemy wszędzie gdzie chcemy...bo chcemy....
Jogi4x4
Stały forumowicz

Miejscowość: PZL
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Galloper Pajero Avensis Vito
Silnik: TD/DI-D/D4-D/CDI
Paliwo: Diesel
Skrzynia biegów: Manualna

24 Wrz 2010, 17:38

Tu gdzie mieszkam, nie ma zimy :D ale czasem przymrozek złapie i już się przejechałem parę razy na letnich kapciach...

OK, załóżmy że moim typem tez jest Suzuki.

twierdzisz że właściwości terenowe nie mają znaczenia, ale brak możliwości zblokowania centralnego dyfra (większość RAVek) może doprowadzić do spalenia sprzęgła wiskotycznego co tanie nie jest :mrgreen: w kwestii prowadzenia auta są porównywalne, awaryjność na podobnym poziomie, części do suzuki tańsze, wykończenie rzecz gustu (wole GV)

Możesz to objaśnić prostemu człowieczkowi, który nie ma większego pojęcia o blokadzie dyfra, dwóch lewarkach, itp...? ;) Jak wygląda ta zmiana napędu z 2x4 na 4x4 :neutral:
Wincenty
Nowicjusz

24 Wrz 2010, 20:06

Kuknij do działu 4x4 tam znajdziesz szczegółowe instrukcje do czego służy i jak się obsługuje ten "drugi lewarek" :wink:
nie wiem, nie znam się, nie orientuję się, zarobiony jestem... ;)
BRODATY
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Muhlhausen ;)
Auto: Nissan Terrano II
Silnik: 2.4 KA24E 124KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Rok produkcji: 1995

25 Wrz 2010, 19:28

a bedziesz jezdzil w terenie?
Za te pieniadze mozna kupic legacy, v70 cross czy inne kombi ktore nie dosc ze zapewni lepszy komfort i osiagi to przy porywnywalnych mocach moze mniej spalic
JerzyB333
Stały forumowicz

Miejscowość: ZZZZ
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Opel Mokka otrzymał pięć gwiazdek w testach Euro NCAP
    Niezależna organizacja konsumencka Euro NCAP (Europejski Program Oceny Nowego Pojazdu) przyznała kompaktowemu SUV-owi Mokka pięć gwiazdek. A zatem kolejne auto wyprodukowane przez Opla otrzymało od Euro NCAP najwyższą ocenę. ...

26 Wrz 2010, 22:36

ani w RAV ani w niwym suzuki nie znajdziesz już lewarkó wszystko się robi pstryczkiem elektryczkiem :wink: pamiętajmy że to są SUVy nie terenówki
ogólnie obydwa auta mają stały napęd na 2 osie przy czym tylko GV ma opcjonalnie blokade i reduktor
do czego potrzebna jest blokada?
wyobraź sobie sytuacje wjeżdżasz przednią osią do błota i przód zaczyna się ślizgać tył sobie wtedy grzecznie przejmie 30% mocy ale czasem może to być za mało do wypchania auta z błotka, kółka się kręcą, reduktor się grzeje w końcu dyfer mówi "[...] nie robie"
w takiej GVce przekręcasz pokrętełko na blokade i centralny dyfer zostaje zblokowany (sprzęgło nie działa) moc zostaje przekazana 50-50% i możesz się bujać ile dusza zapragnie :mrgreen: bez utraty kilku ładnych tysięcy :mrgreen:
pocieszny
Forumowicz VIP

27 Wrz 2010, 00:24

Oglądałem kilka aut w komisach... przyznam szczerze że jestem niemile rozczarowany Grand Vitarą. Buda ładna i może się podobać, ale okropnie mało miejsca w środku :???:
Jak na auto tych gabarytów, nieporozumieniem jest zrobienie tak dużego bagażnika kosztem komfortu pasażerów na tylnej kanapie.

Zrobiłem wstepną przymiarkę 3 osoby + fotelik... nie wyglądało to zbyt ciekawie. W RAV4 już trochę lepiej, ale na zdjęciach prezentuje sie dużo lepiej niż w rzeczywistości. Widziałem parę wersji wyposażenia, ale wg mnie żadna nie jest warta pieniędzy jakie trzeba wyłozyć za Toyotę. Jakość plastików zostawia wiele do życzenia w obydwu autach.

Chyba wracam do punktu wyjścia i biorę Qashqai'a... nawet w podstawowej wersji przezentuje się o niebo lepiej niż GV czy RAV4 :neutral: a szkoda, bo GV na prawdę mi się podobał
Wincenty
Nowicjusz

27 Wrz 2010, 10:28

kaszkaj to najgorsze wyjście :mrgreen: bzdurna koncepcja i awaryjna :wink:
jak już chcesz podobne auto
KIA Sorento albo Sportage
Hiundai Tuscon

dobre autka za przyzwoitą cene :wink:
pocieszny
Forumowicz VIP

27 Wrz 2010, 20:14

W "kije" to ja się nie będę pakował... Tuscon marnie się prezentuje, za to Santa Fe w nowej budzie, niczego sobie ;)

Temat Qashqai'a jest mi dobrze znany i przyznam szczerze że niczym mi nie podpadł, najlepiej się z nich wszystkich prowadzi (fele 18") i nawet w najbiedniejszej wersji wygląda schludnie oraz przyzwoicie. Brakuje tylko napędu 4x4 w słabszych silnikach, ale to też nie problem.

Dobra kiszka nie jest zła :mrgreen: wystarczy się troszkę wysilić przy jego upiększeniu i od razu wyróżnia się z tłumu... innych QQ ;) zresztą.... jeszcze się pomyśli.
Wincenty
Nowicjusz

27 Wrz 2010, 20:23

dopuki silnik nie powie "[...] nie robie" :mrgreen:
niestety kupujesz reno a nie nissana :wink:
a co do kijanki to kilkoro moich znajomych zaposiada nowe i powiem szczerze do warsztatu jadą na kawe :wink:
pocieszny
Forumowicz VIP

27 Wrz 2010, 20:41

Wincenty, zastanawialeś się nad GV i RAV4 a doszedłeś do kaszanki :shock:
Czy napewno wiesz czego oczekujesz od swojego nowego samochodu? Qashqai jak sama nazwa wskazuje to kaszana. Przynajmniej jak dla mnie :wink:
nie wiem, nie znam się, nie orientuję się, zarobiony jestem... ;)
BRODATY
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Muhlhausen ;)
Auto: Nissan Terrano II
Silnik: 2.4 KA24E 124KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Rok produkcji: 1995

30 Wrz 2010, 00:35

BRODATY napisał(a):Wincenty, zastanawialeś się nad GV i RAV4 a doszedłeś do kaszanki :shock:
Czy napewno wiesz czego oczekujesz od swojego nowego samochodu? Qashqai jak sama nazwa wskazuje to kaszana. Przynajmniej jak dla mnie :wink:

Ma być ładny, nowoczesny, dobrze się prowadzić (niekoniecznie w terenie) i ma mieć to coś... czego nie odnalazłem w ankietowanych ;)
Wincenty
Nowicjusz

30 Wrz 2010, 10:47

To już lepsza by była "kija" ;) Starsza dużo lepsza w terenie, nowa lepiej się prowadzi. Nissan robi świetne terenówki, ale oprócz Qashquaja niestety :) Widziałem kiedyś test Skody Yeti i Nissana QQ i Skoda wygrała w zasadzie w każdym możliwym aspekcie - to już o czymś świadczy bo na ogół esty są zrównoważone i o wygranej decydują jakieś mętne punkty...

Szkoda że GV odpadła.

Ile masz funduszy? Bo może warto by było zastanowić się na CRV, Tiguanem, ix35 albo jakimś Subaru?
ACSznycel
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 12
Miejscowość: z nienacka

30 Wrz 2010, 14:47

kiszkaj to jest w zasadzie renault nie nissan więc jakość i zajebistość mówi sama za siebie ;)

no i nowe Kijanki są na prawde bardzo wygodne świetnie się prowadzą,
zawsze można poszukać używanego RR :wink:
pocieszny
Forumowicz VIP