Grand Vitara - ocynkowana blacha i silnik mazdy ?

23 Maj 2008, 07:11

Witam :D
Jestem nowym forumowiczem, dlatego jeszcze raz wszystkich witam i już na wstępie mam 2 pytania, na które niestety salon suzuki w W-wie nie potrafił mi odpowiedzieć :cry:
Ponieważ poluję i wędkuję, dojrzewam do zakupu Grand Vitary. Rozmawiałem z kilkoma osobami, mającymi do czynienia z tymi bolidami i dowiedziałem się, że blachy w vitarach są bez ocynku, a najlepsze silniki to mazdowskie, a nie obecnie montowane francuzy.
Teraz pytanie: od którego rocznika blachy posiadają ocynk (jak to sprawdzić) i do którego rocznika były montowane silniki mazdowskie ?
Piękne dzięki za pomoc.

Pozdrawiam,
Traper
Traper
Nowicjusz

26 Maj 2008, 13:12

Witam. Z ocynkiem to nie wiem. Silniki mazdy są o pojemności 1.8 (mówimy o dieslach oczywiście). Każdy inny nie jest już mazdy.
SCARAB TEAM
Karson
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 20
Miejscowość: Kielce

27 Maj 2008, 17:26

Karson napisał(a):Silniki mazdy są o pojemności 1.8 (mówimy o dieslach oczywiście). Każdy inny nie jest już mazdy.

W ofertach sprzedaży najczęściej podają poj. 2.0 i 90 KM i to będzie właśnie ten mazdowski ?
Traper
Nowicjusz

03 Cze 2008, 08:37

kurcze, zgłupiałem. faktycznie 2.0 są z mazdy. 1.8 to PSA.
ale przy obecnych cenach ropy rozważ zakup benzyny, poza tym benzynowa suza będzie lżejsza i lepiej będzie sobie radziła na dojazdówkach do miejscówek rybnych czy myśliwskich. :wink:
z ocynkiem to nie wiem, ale moja vitka była z 91r i rdzy nie było na wierzchu - w przeciwieństwie do podłogi, którą musiałem wyspawać.
SCARAB TEAM
Karson
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 20
Miejscowość: Kielce

03 Cze 2008, 18:16

Dzięki za pomoc - troszkę mi się rozjaśniło :-)

Pozdrawiam,
Traper
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Prawidłowe ułożenie dłoni na kierownicy
    Aż 30% polskich kierowców przyznaje, że w czasie jazdy trzyma kierownicę tylko jedną ręką – wynika z ankiety zorganizowanej we współpracy Szkoły Jazdy Renault i serwisu Motoryzacja w portalu Interia.pl(1572 ...
    Nowy VW Polo R Supercar 570KM i napęd na cztery koła
    Nowe Polo R Supercar przygotowane przez Volkswagen Motorsport. Model z silnikiem o mocy 570 KM i z napędem na cztery koła został przygotowany z myślą o startach w Mistrzostwach Świata FIA w rallycrossie (WRX). Auto wygląda ...