Grande Punto 1.4 77KM Stuki w układzie kierowniczym?

05 Wrz 2015, 19:35

Witam. :)
Od pewnego czasu w moim punto zauważyłem, usłyszałem niepokojące Stukotanie w układzie kierowniczym.
Podczas postoju kręcenie w lewo prawo kierownicą dochodzą takie stuki z kierownicy.
Drugi objaw przy prędkości powyżej 70Km/h w lewym kole przy skręcie w prawo dochodza takie odgłosy"trrrrrrtrrr"natomiast przy skrecie w lewo cisza.
Następny objaw to gdy mam za wysoki bieg a mała prędkość to dochodzi takie klekotanie.
Proszę bardzo o pomoc.
Pozdrawiam :)
kropekpuntoo
Nowicjusz

Auto: Grande Punto

05 Wrz 2015, 20:42

kropekpuntoo napisał(a):Podczas postoju kręcenie w lewo prawo kierownicą dochodzą takie stuki z kierownicy.

Zdiagnozują w warsztacie.
kropekpuntoo napisał(a):Drugi objaw przy prędkości powyżej 70Km/h w lewym kole przy skręcie w prawo dochodza takie odgłosy"trrrrrrtrrr"natomiast przy skrecie w lewo cisza.

Też powinni zdiagnozować w warsztacie
kropekpuntoo napisał(a):Następny objaw to gdy mam za wysoki bieg a mała prędkość to dochodzi takie klekotanie.

To też zdiagnozują w warsztacie.
kropekpuntoo napisał(a):Proszę bardzo o pomoc.
Bardzo chętnie ale Twój problem wymaga bezpośredniej diagnozy poprzez jazdę próbną. Tutaj się tego nie da.
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna

27 Gru 2015, 23:14

A co to mogło by być? Przegub? Łożysko amortyzatora?
kropekpuntoo
Nowicjusz

Auto: Grande Punto

02 Sty 2016, 18:02

i jak byłeś w warsztacie?
Jak tak to co sie okazało bo mam podobny problem ale w citroenie xsara :D
walec996
Początkujący

Prawo jazdy: 17 08 2015
Przebieg/rok: <1tys. km
Auto: Seat
Silnik: 1.4
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1998

14 Sty 2016, 08:51

Wahacze,amorki,łączniki stabilizatora- prawdopodobnie jest to jeden z tych elementów,łożysko odrzucam bo tutaj objawy byłyby nieco inne. Aby dokładnie to zdiagnozować polecam udać się na kanał do warsztatu i sprawdzić te wszystkie elementy.
Salko
Aktywny

Auto: Seat Leon
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2001