Wczoraj, 11:38
Witam. Mam następujące pytanie. Czy w przyszłości gdyby wycofano ze stacji paliw obecne paliwo B7 do diesli wskutek przykładowo dalszej walki z klimatem ze strony UE będę mógł tankować paliwo HVO100/XTL do swojego "Kropasa" ? Sporo czytałem ostatnio na ten temat i nie ukrywam, że bardzo interesuje mnie ten temat. Stellantis ogłosił bodajże pod koniec ubiegłego roku, że auta z jego "stajni" są kompatybilne z tym paliwem jeśli na korku od wlewu paliwa jest oznaczenie XTL, niemniej jednak Stellantis dopuszcza warunkowo również tankowanie XTL do swoich aut bez tego oznaczenia XTL na korku od wlewu paliwa jeśli auto posiada jeden z następujących silników:
- 1.3 MultiJet
- 1.6 MultiJet
- 2.0 MultiJet
- 2.2 MultiJet
- Nowy 2.2 MultiJet 4.0
- 3.0 V6 MultiJet
- 2.3 MultiJet (F1A – Fiat Ducato)
W mojej "Kropce" jest silnik 1.9 Multijet, którego akurat nie ma na tej liście od Stellantis, ale czy to z góry dyskwalifikuje ten silnik do współpracy z tym paliwem XTL ? Nie jestem oczywiście ekspertem w dziedzinie motoryzacji, ale na liście jest m.in. silnik 2.0 Multijet, czyli ten sam chyba który był stosowany w modelu Bravo II (o mocy chyba 165 KM), a który to silnik jest chyba tak naprawdę "rozwierconym" silnikiem 1.9 Multijet który jest właśnie w moim "Punciaku". Wnioskuję to po danych technicznych obydwu tych silników, a konkretniej skokowi tłoka wynoszącemu 90,4 mm zarówno w 1.9 Multijet jak i 2.0 Multijet - różnica rzecz jasna między wersją 1.9 Multijet a 2.0 Multijet to średnica tłoka, 82 mm w 1.9 Multijet versus 83 mm w 2.0 Multijet co przekłada się odpowiednio na pojemność skokową 1910 cm3 w 1.9 Multijet i 1956 cm3 w 2.0 Multijet. No dobra wiadomo - jest jeszcze różnica w liczbie zaworów na cylinder, 2 w 1.9 Multijet (8-zaworowy silnik) kontra 4 w 2.0 Multijet (16-zaworowy silnik), ale to chyba też podobnie jak średnica tłoka nie ma większego znaczenia w kontekście kompatybilności z paliwem XTL. Jest jeszcze różnica w osiągach, bo jest wyższa moc silnika 2.0 Multijet (165 KM) niż 1.9 Multijet (120 KM) wskutek pewnie tej zwiększonej średnicy tłoka, podwojonej liczby zaworów, a i skrzynia biegów jest pewnie inna i ma inne przełożenia co też przekłada się na lepsze osiągi, ale nawet ta inna skrzynia biegów też chyba nie ma nic do rzeczy w kontekście zgodności z paliwem XTL. No nie wiem co jeszcze ? Inny moment obrotowy ? Ale to też wynika pewnie z tej zwiększonej średnicy tłoka i podwojonej liczby zaworów. Jednak konstrukcyjnie to są chyba nadal te same silniki nie licząc właśnie wspomnianych różnic odnośnie średnicy tłoka i podwojonej liczby zaworów, dobrze myślę ? To coś takiego jak różnice między silnikiem 125 a 150 w MZ ETZ albo między silnikiem 1300 a 1500 w Fiacie 125p/Polonezie ? Stellantis wspominał coś jeszcze o wymaganej normie emisji spalin Euro 5 i Euro 6 w kontekście zgodności z paliwem XTL, a mój "Grandziarz" ma normę chyba tylko Euro 4 - i tu się zaczyna mój niepokój czy po zalaniu XTL'a do mojego staruszka ten nie odmówi nagle posłuszeństwa. Z drugiej strony patrząc jednak jaką miałby niby inną aniżeli Euro 4 normę spełniać jak w czasie jego produkcji (2006 rok) wyższej po prostu nie było ? Pozostaje pewnie jeszcze kwestia wytrzymałości na to paliwo XTL elementów w układzie paliwowym takich jak pompa paliwa, filtr paliwa, wtryskiwacze, przewody paliwowe, uszczelki i sam zbiornik paliwa. Tutaj już jestem kompletnie "zielony" jak to z tym jest. Czy trzeba byłoby robić jakieś modyfikacje jak wymiana pompy paliwa, filtra paliwa, wtryskiwaczy, przewodów paliwowych, uszczelek i zbiornika paliwa ? Jakby wyglądała sytuacja z korozją auta po dłuższym stosowaniu tego paliwa ? Te wszystkie pytania zadaję oczywiście w analogii do ostatnich rozterek kierowców w kontekście większego dopuszczalnego procentowego dodatku etanolu do benzyny, czyli kwestia różnic między E5 vs E10 vs E85 a nawet E100.
Za wszystkie podpowiedzi z góry dziękuję. A może ktoś z Was miał okazję już jeździć na tym XTL'u jakimś starszym autem i ma już wyrobioną opinię na ten temat odnośnie tego jak takie połączenie się sprawuje ? Jeśli tak - jak się sprawuje takie starsze auto jeżdżąc na tym XTL'u ? Nie sprawia problemów z korozją czy jakimiś awariami silnika lub w jego obrębie ? Jak wytrzymuje w takim starszym aucie układ paliwowy i poszczególne jego elementy ? Bardzo skraca się ich żywotność w porównaniu z jazdą na dzisiejszym paliwie B7 ? Będą to dla mnie bardzo cenne informacje na przyszłość jakby mi coś takiego wypadło kiedyś zrobić.
Pozdrawiam