Grande Punto 77km vs 130km

28 Lut 2015, 11:18

Witam,
Mój wybór padł na GP. Teraz tylko pytanie na jakim silniku.
Wiem, że diesel lubi długie trasy, a benzyla lepiej sprawdzi się w mieście ale w moim przypadku to nieistotne. Samochód ma mi służyć do tego by raz czy dwa razy w tygodniu gdzieś pojechać. ras po mieście będzie troszkę więcej co tras o dłuższym odcinku ale to nie będzie aż tak odczuwalne i istotne. Co do samego komfortu jazdy sam jeżdżę benzyniakiem i dieslem i nie mogę się zdecydować...
Koszty paliwa też raczej nie są istotne, bo tak jak pisałem, nie będę dużo jeździł. A zima? Auto będzie garażowane i raczej zadbane i w tym okresie roku. Z drugiej strony zima w moim regionie Polski trwa raptem 2 miesiące i bardzo rzadko temperatura spada poniżej 5-10 stopni... Nie jestem też zmuszony jeździć w takich warunkach autem.

Pytam więc o przyjemność z jazdy, moc. Ważne jest ruszanie z 0 jak i wyprzedzanie. Raczej nie myślę ścigać się tym autem ale chciałbym by było "agresywne" jak wdepnę pedał gazu.
Proszę o opinie na temat niżej wymienionych dwóch samochodów. (tylko te silniki wchodzą w grę)

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Ps. Różnica w 2/3 i 4/5 też jest nieistotna. Może dwa razy do roku zdarzy się, że tym autem przejedzie się więcej osób jak dwie.
dzejcob
Nowicjusz

Auto: Nie mam

28 Lut 2015, 11:31

Przy Twoim sporadycznym użytkowaniu samochodu zdecydowanie lepszą opcją będzie kupno 1,4/77KM. Diesel jest stworzony do jeżdżenia, więc większość tych 1,9JTD będą wymagały większych i mniejszych inwestycji.
Benzyniak przez Ciebie wrzucony miał coś z tyłu raczej, bo brakuje oznaczenia. Diesel jest za tani - topowa wersja w cenie podstawy?
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

28 Lut 2015, 11:47

Tak, bo diesel był powypadkowy. Jednak jakoś bardziej do mnie przemawia jego wnętrze, wyposażenie i moc silnika. Auto podobno też dużo stało (2-3 lata bez rejestracji) i teraz było przeznaczone sporadycznie na długie trasy.
Warto rozważyć taką propozycje?
dzejcob
Nowicjusz

28 Lut 2015, 12:06

ja bym odpuścił, bo wnętrze nie jest warte powypadkowego auta, które długo stało
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Rok produkcji: 2010

28 Lut 2015, 12:31

Myslisz że za 13k ktoś Ci odda Grande JTD? Tyle kosztują 1.4 :ok:
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

28 Lut 2015, 12:32

Dzięki za sugestię :)
A co sądzicie o tym modelu? Jest u mnie w mieście i chciałbym się dowiedzieć na co zwrócić uwagę oglądając to auto.
dzejcob
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...

28 Lut 2015, 12:36

Będzie złomem..
Poszukaj coś z początku produkcji.
Koniu
Forumowicz VIP

28 Lut 2015, 12:45

Będzie złomem..
Poszukaj coś z początku produkcji.

Mógłbyś rozwinąć swoją wypowiedź? Własnie chciałbym coś rocznikowo młodszego. Mój znajomy mechanik doradzał mi diesel w puncie bo podobno mają fajne silniki, mocne i trwałe. Może warto iść w diesla i dopłacić troszkę więcej?
dzejcob
Nowicjusz

28 Lut 2015, 13:25

A co Ci da rocznik? Rocznikiem się nie jeździ..
Koniu
Forumowicz VIP

02 Mar 2015, 11:53

Dokładnie,bardziej przyjrzyj się w jakim stanie wizualnym i technicznym jest auto zamiast zwraca uwagę na rocznik,który liczy się podczas ewentualnej sprzedaży i z tym się zgodzę. Bardzo dynamiczny jest 1.9 jtd 130km jednak jeżeli będziesz często gasił,odpalał samochód i przebiegi roczne będą niskie to nie ma sensu,ekonomiczniej wyniesie Cię wtedy benzyna. Możliwości silnika 1.9 JTD trzeba po prostu wykorzystać a wmieście zabijesz jego potencjał.
MotoAutko
Początkujący

Prawo jazdy: 14 03 2002
Auto: Seat Leon 1.6