Grande Punto - nie działa wyłącznik świateł mijania

19 Kwi 2010, 08:37

Witam.
Mam mały problem tzn od pewnego czasu nie działa mi wyłącznik świateł mijania- światła świecą bez względu na to czy jest on w pozycji "0" czy "ON". Jak się silnik wyłączy to oczywiście gasną, ale trzeba zapalać silnik przy zaświeconych światłach, co w jakiś sposób obciąża akumulator (zwłaszcza zimą). Duży problem to nie jest bo i tak w dzień trzeba jeździć z zapalonymi światłami, ale wolałbym jednak mieć możliwość wyłączenia, bo po to jest ten wyłącznik:) Przypuszczam, że może gdzieś na stykach nie łączy, albo może to przekaźnik? Jeśli miał ktoś podobny przypadek, to będę wdzięczny za jakieś sugestie:) bo nie wiem jak się do tego zabrać i gdzie szukać... a elektryka nie chcę na razie zatrudniać, bo może to jakaś głupota:)
marteen
Nowicjusz

19 Kwi 2010, 14:32

No musisz niestety w elektryka sie pobawic Na poczatek odlacz poprostu kostki od przelacznika przy kierownicy
elektron1234
Aktywny

Miejscowość: Rzeszow

27 Lip 2018, 10:35

witam,
Jaka była przyczyna że nie można było wyłączyć świateł w Grande Punto?
gutek4
Nowicjusz

27 Lip 2018, 10:37

I co dalej, mam taki sam problem
gutek4
Nowicjusz

30 Lip 2018, 15:50

Może ktoś zmodyfikował podłączenia w przełączniku żeby nie zapomnieć o włączaniu świateł? W pierwszej kolejności należy dobrać się do przełącznika i sprawdzić czy poszczególne przełączenia funkcjonują w nim prawidłowo.

Spotkałem się już z tym że światła w pozycji "0" były podłączone jako mijania ze względu na obowiązek jazdy na światłach 24h na dobę.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

30 Lip 2018, 15:53

Podejrzewam awarię przekaźnika. Samochód ma 12 lat
gutek4
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Transport ponadnormatywny i jego początki
    Pojazdy przewożące ciężkie i duże ładunki istniały już w XIX w., jednak dopiero pod koniec lat 20. ub. w. pojawiły się przyczepy, naczepy oraz odpowiednie ciągniki, które można uznać za protoplastów współcześnie ...
    QG0 - okres obsługi (standardowy okres obsługi)
    Przegląd ten dokładnie to QG0 (bez systemu przedłużonego czasu między przeglądami). Co 15 000 km należy wykonać serwis olejowy. Po upływie roku należy wykonać przegląd roczny, przy czym przegląd roczny zawsze zawiera serwis ...

31 Lip 2018, 19:29

gutek4 napisał(a):Podejrzewam awarię przekaźnika
To podmień przekaźniki w skrzynce i będziesz wiedział czy to on. Zresztą taki przekaźnik można sprawdzić czy jest sprawny :) Jaki to jest przekaźnik, powinieneś na nim mieć oznaczenie (podaj je).
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

31 Lip 2018, 21:04

To prawdopodobnie przekaźnik T3 lub T4 20A jeden z tych małych. Zajmę się tym jak się ochłodzi:)
gutek4
Nowicjusz