Grupy producentów opon a ich podziała klasowy

15 Lut 2011, 21:51

Witam. Poszukuję takiego zestawienie grup producenckich opon z klasą opony. Wiem że w którejś gazecie (może w AŚ) było coś takiego, orientuje się ktoś z góry dzięki za pomoc
lukaszm
Nowicjusz

Miejscowość: Z krainy...

17 Lut 2011, 17:39

dla mnie jedyna klasa opony to indeks prędkości czyli T H V W Y. Dla normalnych kierowców ( niewyczynowych) reszta to fikcja pisana przez gazety.
karlone
Zaawansowany

Miejscowość: Śląsk

18 Lut 2011, 18:12

w zasadzie nawet indeks prędkości możemy czasem olać (pomijając wymogi producenta, i tak przecież nie ma się u nas gdzie bujać powyżej tych 140) prędzej bym patrzył na rzeźbę i testy przyczepności w różnych warunkach (hamowanie i utrzymywanie toru jazdy w zakręcie) bo tak na prawde to jest dla normalnych kierowców najważniejsze :wink: aczkolwiek, są też inne problemy im lepiej trzymająca opona tym większe spalanie :wink: tym szybciej zniknie bieżnik :wink: ogólnie do zakupu trzeba sobie odpowiedzieć ile mamy kasy i wtedy szukać czegoś w dostępnych dla nas pieniążkach ;) i tak naprawdę w tym wypadku dobrze jest brać sprawdzone opony, a nie nowinki na których tak naprawdę niewiele kto jeździł ;)
i ostatnia kwestia ;) cena nie zawsze odpowiada jakości ;)
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Skąd się biorą zniżki na OC?
    Skąd się biorą zniżki na OC? Zakres OC jest dokładnie taki sam w każdym towarzystwie ubezpieczeniowym. Nieco inne mogą być natomiast zniżki na OC przyznawane przez konkretnych ubezpieczycieli. Ci rządzą się swoimi prawami ...
    Produkcja Opla Cascady w Gliwicach od 2013 roku
    To był wielki dzień dla gliwickiej fabryki Opla. Kiedy pierwszy egzemplarz modelu Cascada, eleganckiego, średniej wielkości kabrioletu Opla, zjechał z taśmy montażowej. Numerem jeden był Opel Cascada w kolorze białym "Seashell", ...