Grzechoczący rozrząd na zimnym silniku - Audi A3 8p 1.4 TFSI 2008

03 Mar 2022, 22:33

Witam
Mój problem dotyczy grzechoczacego rozrządu w audi, mianowicie przy odpaleniu na totalnie zimnym silniku (np całonocny postój na parkingu)
Przez okolo 3 sekundy słychać grzechotanie potem wszystko wraca do normy i silnik pracuje cicho i bez żadnych zastrzeżeń, odgłos pojawia sie tylko w wyzej wymienionej sytuacji. Zdaję sobie sprawę z tego że wymiana zbliża się nieubłaganie ale moje pytanie brzmi: czy przy takich objawach należy robić to natychmiast, czy może poczekać jeszcze powiedzmy miesiąc-dwa ? Dodam że jestem w stanie ograniczyć się do jazdy tylko do pracy i z powrotem tj około 25-30 km dziennie. Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam :)
Bnkpl1
Obserwowany

04 Mar 2022, 10:27

Olej jest odpowiedni do tego silnika, jaki masz zalany i kiedy ostatnio wymieniałeś?

W Twoim przypadku może być rozciągnięty już łańcuch i napinacz nie daje rady, a to oznaka żeby jak najszybciej zając się wymianą. Inna sprawa to olej który ma duży wpływ na pracę silnika. Chodzi jego właściwości w niższych temperaturach i szybkość rozchodzenia się po silniku w celu smarowania (chyba tak najprościej można to napisać).

Reasumując jazda z takim rozrządem to już ryzyko bo nie jesteś w stanie powiedzieć czy coś się stanie za 10km czy za 1000km itd.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Sprinter 316 LGT zasilany benzyną i gazem LPG
    Sprinter 316 LGT (Liquefied Gas Technology), wyposażony w 4-cylindrowy silnik o zapłonie iskrowym o pojemności skokowej 1796 cm3, rozwijający moc 115 kW (156 KM) przy 5000 obr/min. Silnik mógł być zasilany benzyną ...