Gwizd w skrzyni biegów

03 Lis 2008, 21:07

j.w. od czasu kiedy podczas wyjazdu brakło mi oleju w skrzyni biegów po wizycie u mechanika i uzupełnieniu płynu słyszalny jest gwizd przy 80km\h, najcześciej redukcji przy wyższych obrotach. przy 100km/h i więcej gwizd ten jest słyszalny cały czas. czy ktoś spotkał sięz czymś takim? jakieś sugestie jak się pozbyć tego odgłosu? Z góry dzięki
kundzia2f
Nowicjusz

• 04 Lis 2008, 00:33

Hmm wygląda na to, że skrzynia sie mocno wyrobiła jazdą bez oleju...

Recepta jest wymiana skrzyni niestety. Istnieja ceramizery do skrzyń biegów, odbudowujące startą strukturę, lecz nie sprawdzałem tego wynalazku osobiście.
    Pamietam, jak w Polonezach z huczącymi mostami niektórzy wsypywali trocin do przekładni wraz z olejem :D
    Trabant-moj mały świat...
    Hajs
    Początkujący
    Awatar użytkownika

Miejscowość: Zamość

04 Lis 2008, 20:52

no mi także wydaje się że padła skrzynia.
    autolucas
    Początkujący
    Awatar użytkownika

Miejscowość: Płock

04 Lis 2008, 22:30

poza tym gwizdem skrzynia pracuje bez zarzutu, biegi wchodzą idealnie wrecz, czy warto jest więc wymieniac skrzynie gdy biegi pracują tak dobrze?
    kundzia2f
    Nowicjusz

05 Lis 2008, 11:42

Nie od razu wymieniać - ale warto dać do mechanika,żeby sprawdził co jest przyczyną tego gwizdu.Może to być np. łożysko.Ale napewno warto to sprawdzić,zamiast czekać,aż skrzynia będzie w takim stanie,że nie będzie się jej już opłaciło naprawiać.
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

BMW 325iX (1987-1990) - samochód elektryczny
      Projekt badawczy "Samochód elektryczny z wysokoenergetycznym akumulatorem " po raz pierwszy zapoczątkowany w 1981 roku doprowadził ostatecznie w 1987 roku do przekształcenia ośmiu modeli BMW 325iX z napędem na cztery ...