Hałas z silnika na biegu jałowym - Vectra C 1. 9 CDTi 2007r

24 Lip 2021, 11:51

Witam od jakiegoś czasu słysze halas z silnika na biegu jałowym najbardziej na rozgrzanym silniku jak wciskam sprzęgło halas ustępuje, dodam że czasami nie zawsze przy ruszeniu auto drży wibruje dopiero jak dodam dużo obrotów wibracje są mniejsze, i UWAGA dziwna rzecz jak wciskam sprzęgło i mam na biegu jałowym jest okej brak wibracji lecz jak wciśnięte mam sprzęgło i wrzucona jedynka bieg to tak jak by nierowna praca silnika?? Ale też nie zawsze co to może być coś z skrzynia sprzęgłem dwumas?? Bardzo proszę o poradę :))
xyz93
Nowicjusz

• 24 Lip 2021, 13:31

A gdy zapalasz i gasisz samochód to też są drgania i hałas?

Nie musi być to dwumasa od razu, może być równie dobrze któraś z poduszek silnika uszkodzona. Tak samo wtedy auto drży i szarpie przy ruszaniu
    ineedl
    Stały forumowicz

Zdjęcia: 88
    Prawo jazdy: 01 02 2019
    Auto: Opel Vectra B
    Silnik: 2.2 DTI 125KM
    Paliwo: Diesel
    Typ: Liftback
    Skrzynia biegów: Manualna
    Rok produkcji: 2001

24 Lip 2021, 15:02

Rozumiem, przy gaszeniu też coś tak zadrży ale to tak minimalnie ogólnie zmam wrażenie że bardzo szarpie jak się rozgrzeje i halas jak puszcze sprzęgło na biegu jałowym takie chrobotanie jest, a najdziwniejsze to jak wrzucę jedynkę i trzymam sprzęgło takie wibracje nierowna praca silnika jak dam na luz to nie ma tego z wciśniętym sprzęgłem???
    xyz93
    Nowicjusz

24 Lip 2021, 16:47

Mma nadzieję że to nie skrzynia
    xyz93
    Nowicjusz

24 Lip 2021, 16:58

xyz93 napisał(a):Rozumiem, przy gaszeniu też coś tak zadrży ale to tak minimalnie ogólnie zmam wrażenie że bardzo szarpie jak się rozgrzeje

U mnie w peugeocie 206 1.1benzyna właśnie taki objaw dawała poduszka silnika. Były wibracje przy zapalaniu i gaszeniu i gdy się rozgrzał to przy ruszaniu czasem szarpał.Pojedź do warsztatu albo na stację diagnostyczną to ci sprawdzą. Czekanie nie sprawi się się naprawi.
    ineedl
    Stały forumowicz

Zdjęcia: 88
    Prawo jazdy: 01 02 2019
    Auto: Opel Vectra B
    Silnik: 2.2 DTI 125KM
    Paliwo: Diesel
    Typ: Liftback
    Skrzynia biegów: Manualna
    Rok produkcji: 2001

27 Lip 2021, 07:10

Wszystko wskazuje na sprzęgło
    To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
    Kao
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
    Miejscowość: Francja
    Przebieg/rok: 40tys. km
    Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

27 Lip 2021, 15:31

Moim zdanie @Kao ma tu raczej wszystko wskazuje na sprzęgło, a konkretniej myślę że na dwumasę.
    Rokiko
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

27 Lip 2021, 16:47

Z tą 2 masą to bym się wstrzymał, czasem tez zdarza się roztelepany albo rozpadnięty wręcz docisk.
    To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
    Kao
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
    Miejscowość: Francja
    Przebieg/rok: 40tys. km
    Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

27 Lip 2021, 17:02

Najlepiej zamówić części po rozebraniu i sprawdzeniu co tam się dokładnie stało. Być może będzie tak jak piszesz, w sumie ciężko to stwierdzić tak po czytaniu tych postów.
    Rokiko
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35