Halogeny H7: Hella vs. Philips

01 Mar 2008, 21:13

Właśnie zauważyłem, że spaliła mi się żarówka światła mijania. W związku z tym muszę zmienić obie. Dlatego też napotkałem dylemat, jakie żarówki kupić. Potrzebuję komplet H7 55W 12V.
Przeszperałem oferty Helli i Philipsa. Niestety suche opisy i dane techniczne niewiele mówią o faktycznej jakości tych żarówek. Dlatego właśnie liczę na Wasze opinie o produktach tych (albo innych, które polecacie) firm, jak również o wskazówki co do wyboru modelu tych żarówek. Firmy reklamują żarówki niby oferujące 50% więcej światła. Czy to faktycznie jest zauważalna różnica? Bywają też (jak np Philips NightVision) nietypowe technologie. Czy warto w to inwestować? No i jeszcze są żarówki "xenon look". Czy one równie dobrze świecą jak wyglądają? No i czy można je montować bez obaw o kontakt z panami policjantami (bo wiem, że xenonów to sobie nie można założyć ot tak :)?
Liczę na Waszą pomoc
Thomson
Nowicjusz

Zdjęcia: 2
Miejscowość: Łódź

02 Mar 2008, 13:04

Dokładnie tak - ksenonów ot,tak nie możesz niestety założyć.Chyba,że kupisz odpowiednie reflektory i odpowiedni zestaw.
Natomiast co do żarówek - te firmy akurat nie oszukują w swoich reklamach.Nie wiem jak świecą żarówki Hella,ale Philipsy są napewno dobre.Te,które mają 50% więcej światła,to prawda - świecą jaśniej,ale jak informuje producent,ich trwałość jest krótsza niż zwykłych - coś za coś.Żarówki NightGuide HightVision itp.są naprawdę dobre.Jest to nowa technologia i wprowadzono je do sprzedaży w zeszłym roku.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

02 Mar 2008, 14:39

Dzięki za info :)
Jeszcze tylko chciałbym się dowiedzieć coś więcej o tych żarówkach pseudo-ksenonowych. Czy są warte rozważania?
Thomson
Nowicjusz

02 Mar 2008, 21:03

Absolutnie - nie dość,że nie oświetlają dostatecznie drogi,to jeszcze oślepiają innych kierowców.No i nie przejdziesz przeglądu technicznego - żarówki te mają rozproszony promień świetlny,którego nie da się ustawić.Nie mają tez homologacji europejskiej i jak je włożysz do reflektora,to cały reflektor traci tą homologację.No i podczas spotkania z niebieskimi,możesz mieć problemy.
Jedynym plusem tych żarówek jest to,że modniarsko świeca na niebiesko.Ale czy szpan jest ważniejszy od bezpieczeństwa?Na to pztanie odpowiedy sobie sam...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

02 Mar 2008, 23:16

MotoAlbercik napisał(a):Absolutnie - nie dość,że nie oświetlają dostatecznie drogi,to jeszcze oślepiają innych kierowców.No i nie przejdziesz przeglądu technicznego - żarówki te mają rozproszony promień świetlny,którego nie da się ustawić. Nie mają tez homologacji europejskiej i jak je włożysz do reflektora,to cały reflektor traci tą homologację.No i podczas spotkania z niebieskimi,możesz mieć problemy.
Jedynym plusem tych żarówek jest to,że modniarsko świeca na niebiesko.Ale czy szpan jest ważniejszy od bezpieczeństwa?Na to pztanie odpowiedy sobie sam...

Od końca: nie miałem na myśli szpanerstwa, bo zresztą nie mam auta to szpanu :) Zależy mi przede wszystkim na jakości oświetlenia. Ciekawiły mnie te biało świecace pseudo-xenony gdyż uważa się, że taki kolor po prostu jest lepszy dla oczu kierowcy (więcej widać, szybsza reakcja itp). Oczywiście bardzo dobrze się to sprawdza w typowych xenonach, najlepiej jeszcze soczewkowych (czyli chyba w większości aut oprócz niektórych Volvo :) ). Zastanawiałem się jednak czy taki kolor swiatła faktycznie polepszy jakość oświetlenia w standardowych reflektorach halogenowych.
Co do homologacji: w ofercie zarówno Helli jak i Philipsa (czyli jakby nie patrzeć uznanych marek) wystepują takie żarówki z homologacją. Ale jak wiemy Hella i Philips nie "mieszkają" w Polsce, dlatego też pytalem o nastawienie panów policjantów do tych żarówek :)
Thomson
Nowicjusz

03 Mar 2008, 11:09

Jezeli piszesz o oryginalnych żarówkach ksenonowych,to nie pasują one do innych reflektorów niż ksenonowe - mają inny rozmiar i inny uchwyt.Oczywiście dla chcącego nic trudnego :) .No i nie ma na rynku żarówek ksenonowych np. H4 czy H1 lub H7.Żarówki ksenonowe np. Philipsa mają oznaczenia D1R,D1S,D2R,D2S.Oznaczenia tych żarówek mówią o reflektorach refleksyjnych(R) oraz soczewkowych lub projekcyjnych(S)Zależy to oczywiście od reflektorów.No i nalezy zwrócić,że żarówki ksenonowe nie mają w srodku żarnika - są poprostu puste.Prawdziwe żarówki ksenonowe,nawet po włożeniu ich do zwykłych reflektorów nie będą świeciły tak jak powinny - światło będzie rozproszone i nie da się reflektora z taką żarówką prawidłowo ustawić.Będzie oślepiał innych kierowców,a ty będziesz widział gorzej niż na normalnych żarówkach.Nie nalezy kierować się barwą światła,gdyż co nam z tego,że żarówka ma lepszą barwę,świeci jaśniej,skoro rozprawsza światło?
Cieszę się,że nie chodzi ci o szpanerstwo,tylko o dobre oświetlenie drogi i bezpieczeństwo.Dlatego proponuję ci żarówki Philipsa NightGuide.Mam je we wszystkich samochodach i je sobie chwalę.Dlatego napisałem,że to,co opisuje producent,to nie żadna ściema reklamowa.Wczesniej miałem żarówki Philipsa BlueVision.Są one również dobre i nadal są w sprzedaży i są tańsze.Ale firma Philips idzie oczywiście z postępem i co chwila produkuje coś nowego.Oczywiście kupując te żarówki,nalezy wziąść pod uwagę to,kiedy najczęściej jeździ się samochodem.Żarówki NightGuide są przeznaczone dla tych,którzy jeżdżą często po zmroku i w nocy.Natomiast jezeli jeździsz raczej w dzień,a po zmroku i w nocy sporadycznie,to wystarczą ci np. BlueVision.Jak widać wybór żarówki nie jest prosty i trzeba pomyśleć,czy te żarówki,które chcesz kupić,będą spełniały swoją funkcję.Bo po co przepłacać?
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Tatra – nietypowa czeska ciężarówka
    Tatra – czeski producent samochodów ciężarowych słynie z niekonwencjonalnych rozwiązań technicznych, a jego pojazdy są synonimem mobilności w najtrudniejszych warunkach terenowych. Korzystając z zaproszenia, ...

03 Mar 2008, 18:10

Dzięki za obszerne wyjaśnienie :)
Jeżdżę w sumie najwięcej w dzień, ale niestety mam dość sporą wadę wzroku :/ Dlatego też wolałbym, jak już będę jechał nocą, widzieć najlepiej jak się da :)
Dziś widziałem w sklepie NightGuide - 130 zł :/ BlueVision niewiele mniej :/ Biorę poprawkę, że był to salon z częściami motoryzacyjnymi, więc pewnie normalnie ceny będą ciut niższe :) A co w kwestii Allegro? Są tam niby dostępne te żarówki. Czy jest ryzyko nacięcia się na jakąś podróbę albo wadliwy towar? W końcu chodzi tutaj o bezpieczeństwo, więc lepiej mieć pewność :)
Thomson
Nowicjusz

04 Mar 2008, 18:53

O te żarówki zapytaj w NorAuto.Były chyba coś w cenie około 90 zł.Ale nie jestem pewnien,więc się lepiej dowiedz.Różnica między jednymi a drugimi jest jak piszesz niewielka.Ale sa warte polecenia.
Co do Allegro - oczywiście,że można trafić na podróby,można trafić na uszkodzoną itd.No i w razie czego może być problem z gwarancją(w zalezności od kogo kupisz - ktoś może wysłać ci uszkodzoną,a ppowie,że uszkodzona została w transporcie.Jak będziesz tego dochodził?Prawie niemożliwe.
Najlepiej kup w sklepie.Bedziesz miał gwarancję i pewność,że sa oryginalne.No i jeszcze pozostaje kwestia tego,że to,od czego zależy bezpieczeństwo,nie kupuje się na aukcjach ani na giełdach czy z drugiej ręki.Takie rzeczy najpewniejsze sa ze sklepu.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

04 Mar 2008, 20:34

Właśnie w NorAuto byłem :)
Thomson
Nowicjusz

18 Kwi 2011, 09:49

a co sądzicie o niemieckich żarówkach firmy flosser ? Kiedyś były dostępne w Inter Carsie, teraz pojedyńcze egzemplarze można wyłowić na allegro... hmmm :roll:
.. wszyscy jesteśmy robakami, ale mnie się wydaje, że jestem robaczkiem świętojańskim :-) ..
madalen76
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa